Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti teoäri kukkus kokku

Läti toidu- ja veterinaarametis on ametlikult registreeritud 230 viinamäetigude kasvatajat, kuid tegelikult tegeleb sellega ainult käputäis ettevõtjaid. Suurejooneline plaan saada tigude eksportijaks kukkus kokku.

Läti Delfile rääkis anonüümsust soovinud ärimees, et süüdistab allakäigus viinamäetigude kasvatajate ühingut, mis jagas alustavatele ettevõtjatele ebaõigeid lubadusi ja andmeid. Praegu on organisatsioon küll veel ametlikult olemas, kuid sisuliselt ei tegutse.

„Viinamäetigude kasvatamise äri pole tulus ega hakka olema tulus. Need, kes pole oma äri likvideerinud, teevad seda. Mina kasvatan nüüd teist liiki tigusid, see on kasulikum. Neil piisab kasvuks ühest hooajast, viinamäetigudele on vaja kahte-kolme aastat ning külmad talved on neile väga keeruline keskkond,“ rääkis ärimees.

Kangari teofarmi perenaine Antra Gaisa rääkis, et püüdis kaks-kolm aastat tagasi kasvatada tigusid müügiks, kuid see äri ei õigustanud end. Praegu kasvatatakse Kangaris tigusid ainult turistidele silmailuks. „Ühing, mis kutsus üles teokasvatajaid ühinema, lubas ja lubas, kuid äri ei hakanudki idanema. Paljud kannatasid kahju ja läksid pankrotti. Näiteks ruumide ehituseks kulutasime mitu tuhat latti, mida me pole siiani suutnud tagasi maksta. Siis lubati meile, et meilt hakatakse tigusid kokku ostma ja aidatakse neid müüa, kuid sellest ei tulnud midagi välja,“ selgitas Gaisa.

Samas teokasvatajate ühingu üks eestvedajaid Imants Vitolinš ei tunnista, et liit oleks süüdi ettevõtjate pankrotis. „Jah, olid plaanid toota 100 000 tonni ja rohkemgi. Saata tigusid Prantsusmaale, Kreekasse, kuid tuli kriis. Eksporditurgudele tuli samuti kriis,“ selgitas Vitolinš.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960