Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida Eestist Aasiasse eksporditakse?

Statistikaameti andmetel moodustas 2014. aastal Aasia riikide osatähtsus Eesti kaupade koguekspordist 4% ja -impordist 6%. Aasia riikide osatähtsus Eesti kaubavahetuses pole viimase kümne aasta jooksul oluliselt muutunud.

2014. aastal eksporditi Eestist Aasia riikidesse kaupu 516 miljoni euro väärtuses ja imporditi 884 miljoni euro eest.

Eestist eksporditi kaupu 42 Aasia riiki ja imporditi 38 riigist.

Eesti ekspordi peamine sihtriik Aasia suunal oli 2014. aastal Hiina, järgnesid Korea Vabariik, Jaapan, Saudi Araabia ja India.

Mida Eestist Aasiasse eksporditakse?

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade osatähtsus Hiina ekspordis oli 2014. aastal 7%. Olulisemad tooted, mida Eestist Hiinasse veeti, olid külmutatud mustikad, krevetid ja kala.

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade osatähtsus ekspordis Koreasse oli 1% ning sinna eksporditi peamiselt vadakut ja pärmi.

Jaapanisse eksporditi 2014. aastal enim puitu ja puittooteid – 52% (sh liimpuit, hööveldatud puitmaterjal). Toidukaupade ekspordi osatähtsus oli alla 1%.

2015. aasta I kvartalis võrreldes 2014. aasta sama perioodiga kasvas Eesti eksport Jaapanisse miljoni euro võrra, mida mõjutas enim elektriseadmete väljaveo kasv. Toidukaupu eksporditi 0,2 miljoni euro eest rohkem, mida mõjutas kalakonservide ja pärmi ekspordi suurenemine.

Vietnami eksporditi Eestist 2014. aastal 10,7 miljoni euro eest. Peamiselt eksporditi Vietnami keemiatööstuse toorainet ja tooteid (sh muldmetallid), puitu ja puittooteid (sh kase saepalgid).

Toidukaupadest on Eestist alates 2014. aasta III kvartalist Vietnamisse eksporditud külmutatud lõhet ja toiduvalmistisi ning IV kvartalis lisandus eksporti ka vadak. 2015. aasta I kvartalis on toidukaupadest Vietnami eksporditud vaid külmutatud lõhet.

2015. aasta I kvartalis võrreldes 2014. aasta I kvartaliga on Eesti eksport Vietnami vähenenud 4%.

Taisse eksporditi 2014. aastal 6,7 miljoni euro eest. Enim eksporditi Taisse keemiatööstuse toorained ja tooteid (sh muldmetallid, aromaatsed monokarboksüülhapped) ja põllumajandussaaduseid ning toidukaupu (sh vadak, linnuliha).

Singapuri eksporditi 2014. aastal 6,8 miljoni euro eest. Toidukaupadest veeti Singapuri enim vadakut ja õlut.

Vaata lisa SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960