Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Keeld kariloomade kloonimisele jõuab komisjoni tasandil hääletusele

Euroopa Parlament soovib ELis keelustada kariloomade kloonimise ja kloonitud loomadest pärineva toidu impordi kolmandatest riikidest.

"Meie töö on algusest peale keskendunud Euroopa kodanike ja tarbijate kaitsmisele ning tervisele, sama käib loomade kohta. Me ei ole nõustunud kompromissidega, mis võimaldaksid tuua turule kloonitud loomadest ja nende järglastest pärinevaid tooteid," ütleb põllumajanduskomisjoni raportöör Giulia Moi.

Itaaliat ning Vaba ja Otsedemokraatliku Euroopa fraktsiooni esindava Moi sõnul sai töö käigus ühtlasi välistatud võimalus, et kariloomade kloonimine võiks ELis muutuda tavapäraseks tegevuseks.

"Kuna kloonimine omab loomade heaolule negatiivset mõju, siis ei poolda seda suur hulk tarbijatest. Veelgi enam, me ei vaja kloonimist, et tagada ELi varustatus lihaga. Kloonimise keelamise taga on Euroopa väärtused ja põhimõtted," ütleb keskkonna-, rahvatervise ja toiduohutuse komisjoni raportöör Renate Sommer.

Rahvaparteid ja Saksamaad esindava saadiku sõnul peab keeld katma kloonide kõrval ka loomset paljundusmaterjali, järglasi ja kõiki seotud tooteid. "Selline lähenemine on vajalik, sest vastasel juhul toetaks me kloonimist kolmandates riikides."

EP raporti eelnõus seisab, et teaduslikult on tõestatud osa loomade tervise nõrgenemine kloonimise tõttu ja seega tuleks kloonimine Euroopa Liidus kariloomade kasvatamisel keelustada. Seejuures märgib raport, et kloonimisega kaasnevad eetilised küsimused.

Lisaks on kloonimistehnoloogiatega seotud suremusnäitajate kontekstis juhtinud loomade tervishoiule ja heaolule tähelepanu Euroopa Toiduohutusamet nii oma 2008., 2009. kui 2010. aasta hinnangutes.

EP raport teeb ettepaneku mitte lubada ELi turule toiduaineid, mis pärinevad kloonitud loomadest või nende järeltulijatest. Seejuures on põhinõudeks kohustusliku jälgitavuse tagamine, kuna plaanitav keeld võib läbi kukkuda, kui kolmandatest riikidest pärit kloonitud loomi, nende järglasi ja neist pärinevaid toiduaineid ei ole võimalik tuvastada.

Uus õigusloome võib kõige varem jõustuda 2016. aastal. Seejuures ei keelustata kloonimist teaduslikel eesmärkidel ning haruldaste või ohustatud liikide säilitamise nimel.

Hetkel tuleb kloonitud loomadest pärineva toidu turustamiseks ELis saada selleks teaduslikul hinnangul põhinev luba Euroopa Toiduohutusametilt.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960