Autor: Margus Ameerikas • 22. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameerikas: On saagi formeerumise aeg

Oodatava saagi taseme määrab oluliselt ära see, et millise taimiku oleme osanud juunikuu keskpaigaks oma põldudel välja kujundada.

Näiteks kui talirapsi taimed on praegu juurekaelast peened, väikese näpu jämedused, on oodata saaki kuni 3 t/ha. Kui aga juurekael on pöidlajämedune, võib loota üle 5 tonnist hektarisaaki.

Teraviljadel on võrsumisfaas möödas ning peade hulk kasvupinnal ehk taimiku tihedus välja kujunenud.  Põhiliselt vastavalt sellele, kui soodsad olid kasvutingimused tollel perioodil ehk vastavalt  taimetoitainete kättesaadavusele. Samuti on juba määratud ära terade arv peas. See toimus kõrsumisfaasi alguses, siis kui pea alge lehetupes moodustus hindas taim toitumise võimalusi ja nüüd teri enam juurde tekkida ei saa. 

Nüüd, saagi formeerumise ajal, saame aga mõjustada oluliselt terade kaalu, mis võib kuni kolmandiku võrra erineda. Kui laseme kasvatatava kultuuri konkurendid: taimehaigused, -kahjurid, umbrohud levima, siis võivad terad tunduvalt kõlujamaks jääda. Sama juhtub ka kasvuhäirete puhul nagu lamandumine, põud jne.

Tuumakad terad tagab efektiivne taimekaitse

Umbrohud tuli konkurentsist tõrjuda juba taimede kasvu algfaasides. Taimehaiguste tõrjel on aga veel palju võimalik ära teha.  Väga oluline on see, et taimed saaksid oma kasvu viimased faasid  ehk saagi formeerumise aja juulikuus terve lehestikuga kasvada. Mida pikemalt püsib taimedel roheline lehepind, seda edukamalt toimub fotosüntees ja seda enam kogutakse teradesse varuaineid - saadakse tuumakamad ja raskemad terad.

Eesmärk peaks olema see, et taim „sureks tervena“ ehk kombainimise järgselt oleks põhk kuldkollane, mitte seenhaigustest hall ja tolmav. Eriti oluline on see teraviljadel, mida kasutatakse kestadega nagu oder ja kaer. Näiteks õlleodral, sest haigustest nakatunud tera kestadel asuvad seeneosed hakkavad linnastumisel arenema ja eristavad mürgiseid mükotoksiine. Või näiteks sepik läheb kergesti hallitama, sest jahu hulka lähevad ka tera kestad koos seenhaiguste nakkusega.

Teades kasvatatava liigi või sordi kasvuperioodi pikkust saame prognoosida ligilähedast kombainimise aega. Kui nüüd arvestada sellega, et tavaliselt on fungitsiidide toimeaeg kuni üks kuu, siis on võimalik juuni teisel poolel taimehaiguste tõrjega hoida pea kogu juulikuu taimede lehestik haigustevaba.

Kui mitu korda taimehaigusi tõrjuda, see sõltub paljudest faktoritest nagu ilmastik, agrotehnika, saagi eesmärk, taimehaiguste surve, kultuuri ning sordi eripära jne.  Arvestama peab ka seemnete puhtimist.

Nisudel tasub tavaliselt rohkem panustada ja saada kõrgema kvaliteediga toidunisu. Nendel kasutatakse tavaliselt kahte haiguste tõrjet, suviodral ja kaeral üldjuhul ühekordselt. Saagitasemel kuni 4 t/ha piisab 1 korrast, kõrgema saagi saavutamiseks aga 2-3 fungitsiidi pritsimist. Võrsumis- ja kõrsumisfaasis võib ohuks olla jahukaste, hilisemates kasvufaasides erinevad lehelaiksusi põhjustavad seenhaigused aga ka roostehaigused. Võimalus on haiguste tõrjel kasutada ka jaotatud pritsimist. Kui haiguste surve ei veel väga suur, siis teha see tõrje poole normiga ning veidi hiljem teine kord ülejäänud norm.

Samas peab silmas pidama ka ohtu, et pidevalt ühe ja sama fungitsiidi vaid minimaalsete annustega kasutades on oht aretada välja haigustele vastupidavus ehk resistentsus.

Uuematel strobiluriin tüüpi fungitsiididel on lisaks seenhaiguste tõrjele ka taimiku kasvu stimuleeriv ehk nn. rohendav efekt.

Taimehaiguste tõrjel, fungitsiididega koos on alati kasulik lisada paagisegusse ka mikroelementide segusid, et vältida mõne toiteelemendi puudust, ühtlustada valmimist ning parandada seemnesaagi kvaliteeti. Taimede kasvu teises pooles on sobilikud näiteks mõned kõrgema kaaliumisisaldusega segud nagu Nutrikomplex 6-10-32 või Folicare10-05-40.

Kasvuaegne taimede hooldamine on väga oluline

Sobilik õlleoder saadakse vaid konkurentideta kasvanud taimikust, taimehaiguste tõrje on seal kindlasti vajalik. Nisudel on hinnavahe sööda ja toidukvaliteedi klassides 30-40 EUR/t kohta. See tähendab seda, et peab püüdma tagada neid kvaliteedinäitajaid, mida toiduteraviljal nõutakse. Eelkõige siis proteiinisisaldus, kleepvalgu sisaldus, mahukaal ja langemisarv. Väga palju nendest näitajatest saab paika panna juba tasakaalustatud põhiväetamisega, kuid palju annab kaasa ka taimehaiguste tõrje lipulehe faasis ja ka hilisem pritsimine peade kaitseks. Kui kasvutingimused on olnud taimedele väga head kuid ei ole kasutatud piisavalt põhiväetiseid, siis võib oodata head saaki, kuid madala proteiinisisaldusega. See tuleb sellest, et taimed kasutasid kogu olemasoleva lämmastiku ära oma kasvuks ning seda ei jätkunud piisavalt hilisemas kasvufaasis terade proteiinisisalduseks. Selle tagamiseks on võimalik pritsida piimküpsuse faasis taimikut kastmiskarbamiidi lahusega Krista U 10-20 kg/ha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Taliviljade seis on praegu väga hea

Rapsidelt on oodata läbi aegade parimat kogusaaki, sama ka taliteraviljadel. Suviteraviljade tulemus sõltub veel palju sademetest. Erinevad pritsimised tehakse sõltuvalt taimiku üldisest olukorrast. Kui kõik on sujunud põllul senini taimede jaoks väga hästi, siis on mõne täiendava töötlemisega võimalik saavutada võimalikult potentsiaalse saagi lähedane tulemus ning tagada soovitud kvaliteet.     

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960