Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 30. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neonikotinoidide keelamine põhjustab rapsitoodangu languse

Copa-Cogeca andmete põhjal on EL rapsitoodangus oodata 7%-list langust võrreldes 2014. aastaga.

Copa-Cogeca õlikultuuride töögrupi juht Arnaud Rousseau ütles, et olukord on väga tõsine – nt Saksamaal on oodata toodangu vähenemist 1 miljoni tonni võrra. Mõned piirkonnad on eriti mõjutatud, näiteks Ühendkuningriigis kaotavad tootjad mõnel pool 40% toodangust. Olukorda halvendab asjaolu, et alternatiivseid taimekaitsevahendeid suvirapsi jaoks ei ole ning hiilamardikad hävitavad taimed. Mardikate põhjustatud kogukahju lõplik analüüs ei ole veel valminud, samuti ei ole hinnatud sotsiaalmajanduslikku mõju. Kutsume Komisjoni üles neid analüüse läbi viima.

Copa-Cogecas maikuus korraldatud neonikoinoidide keelu mõju käsitleval seminaril märgiti, et maades, kus suvirapsi kasvatus on domineeriv, on olukord eriti dramaatiline – Rootsis näiteks vähenes suvirapsi külvipind käesoleval aastal lausa 90% võrra. Soomes on tootmises suur langus, mistõttu paljud farmerid loobuvad üldse õlikultuuride tootmisest. MTT Agrifood Research viis läbi uuringu, mille tulemusena ei leitud neonikotinoidide kasutamisel mõju mesilastele. Hispaanias, kes on samuti traditsiooniliselt suur õlikultuuride tootja, on oodata tootmise langust nii rapsi kui ka päevalille osas.

Kokkuvõttes on oodata EL-s õlikultuuride toodangut 32,85 miljonit tonni, so keskmiselt 4,4%-list langust võrreldes eelmise aastaga. Andmed ei ole veel lõplikud. Õlikultuuride tootjad on kohandanud rotatsioonisüsteemi uute reeglite järgi niipalju kui võimalik, mis võib selgitada päevalille kasvupinna 1,7%-list suurenemist 4,38 miljoni hektarini.

Lisaks on tootjatel tõsine mure Euroopa Komisjoni, Nõukogu ja Parlamendi kolmepoolsete läbirääkimiste osas EL biokütuse poliitika tuleviku üle – kavas on vähendada biokütuse kohustuslikku osakaalu. See vähendamine ei ole õigustatud, kuna eelmisel aastal oli EL taaskord rapsiseemne netoeksportija, mistõttu ei ole konflikti toidu tootmisega. See uus reaalsus on vastuolus maakasutuse kaudse muutuse (ILUC) faktoriga ning karistab Euroopa farmereid keskkonnasõbraliku maaharimise eest, lisas Rousseau.

Copa-Cogeca kutsub Komisjoni üles neonikotinoidide keeldu üle vaatama, kaasates sellele ka sotsiaalmajandusliku mõju uuringu.  See oleks unikaalne võimalus saata tootjatele signaal Komisjoni heast tahtest ka reaalsuses kaasa aidata majanduskasvule ja töökohtade loomisele Euroopa Liidus.

Allikas: EPKK infoleht

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960