Autor: Koit Brinkmann • 3. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnamäe tekitab veterinaaräris tormi

Apteegi- ja kinnisvaraäri kõrvale viimastel aastatel meediaettevõtteid omandanud suurärimees Margus Linnamäe plaanib nüüd ka veterinaarravimite turu veelgi rohkem enda poole kallutada. Turuosalised peavad Linnamäe juriidiliselt küll korrektseid samme aga ebaeetiliseks.

Kui loomaravimite hulgimüügis kuulus mullu Linnamäe Magnum ASi tütarfirmale Magnum Veterinaaria ligikaudu 26 protsenti turust, siis lähiaastatel võib see protsent jõuliselt kasvada, sest Pet City nime all avatavad lemmikloomapoed ja loomakliinikud teevad Linnamäe lähiaastatel ka jaemüügis suurimaks tegijaks.

Boikott suure raha vastu

Suure rahapatakaga turule trügiv Linnamäe on vihale ajanud väikeloomakliinikute omanikud-loomaarstid ning seetõttu on paljud neist praeguseks kuulutanud boikoti Magnum Veterinaaria toodetele.

Tartus asuva Janne Orro Loomakliinik OÜ üks omanikest Janne Orro-Taruste, kes on ka Eesti Väikeloomaarstide Seltsi president, ütleb, et loomaarste ajab Linnamäe käitumine vihale. “Aastaid oleme olnud Magnum ¬Veterinaaria kliendid ja sisuliselt oleme meie neile kasumi teeninud ja nüüd tehakse meie teenida aidatud raha eest meile endale väga suur konkurent,” lausub ta.

Nii Orro-Taruste kui ka Eesti Loomaarstide Liidu president, Kosel loomaarstipraksist pidav Priit Koppel räägib, et suur hulk Eesti loomakliinikuid boikoteerib Magnum ¬Veterinaaria ravimeid ja neid püütakse teistelt hulgimüüjatelt saada.

Kardavad ebatervet konkurentsi

Loomaarstide suurim mure on Linnamäe poolt ebaterve konkurentsi tekitamine turul, mistõttu loomakliinikud ei julge enam ¬uutesse seadmetesse investeerida ning areng jääb seisma. “See on Eesti väikekliinikute surm,” lisab Koppel.

Samuti peab Koppel Linnamäe käitumist ebaeetiliseks, sest kuigi ravimiseaduse järgi peavad ravimite hulgi- ja jaemüük olema lahutatud, siis praegusel juhul paistab suurärimees sellele põhimõttele vilistavat.

“Linnamäe investeerib nendesse kliinikutesse, see on ammu teada. Nad mõtlevad, et me oleme III B klass, kes ei saa sellest aru. Alltöövõtuna võetakse kliinikuid tegema teised äriühingud, aga kokku moodustub kett, nagu tal on juba apteegiäris,” sõnab Koppel pahaselt.

Tallinnas endanimelist loomakliinikut pidav Tiina Toomet arvab aga, et ega boikott Magnumit rahaliselt ei mõjuta. “Magnumil on veterinaarravimite rahaline osa nii väike, et boikotina ei ole sellel mõtet. Ma arvan, et selle boikoti mõte on ikkagi sõnumina. Miks ma peaks nende käest võtma kaupa, mida ma saan ka mujalt,” selgitab Toomet.

Loe täismahus artiklit SIIT

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960