Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 3. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toorpiima eelnõu kavand ootab arvamusi

Põllumajandusministeerium saatis piimatootjate ja –töötlejate esindusorganisatsioonidele ning järelevalveametitele arvamuste esitamiseks toorpiima eelnõu kavandi.

Määruse jõustumisel peavad käitlejad hakkama esitama toorpiima müügikohas või pakendil soovituse piima kuumtöötlemiseks enne tarvitamist.

„Ka kõige paremate tootmistingimuste juures ei saa täielikult välistada võimalike haigusttekitavate mikroobide esinemist toorpiimas. Seepärast uuendame 2006. aastast kehtivat määrust, lisades sellesse märgistamiskohustuse,“ ütles Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev. „Loodame, et märgistus aitab tõsta tarbijate teadlikkust, et parim viis toorpiimaga seotud bioloogiliste riskide kõrvaldamiseks on selle kuumutamine vähemalt 75 kraadini.“

Soovitus eelnevaks kuumtöötlemiseks peab eelnõu kohaselt olema esitatud toorpiima turustamisel müügikohas vahetult toorpiima juures (nt. hoiatussilt pakendil, automaadil või müügiletil). Väikses koguses farmis kohapeal otse tarbijale turustamisel võib soovituse esitada suuliselt.

Ettepanek märgistuskohustuse lisamiseks tugineb Eesti Maaülikooli teadlaste poolt aastatel 2013 ja 2014 läbi viidud toorpiima ohutuse alase uuringu tulemustel ja Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) 2015. aastal avaldatud teaduslikul arvamusel toorpiimaga seotud rahvatervise riskide kohta.

Soovitus toorpiima enne tarbimist kuumutada kehtib enamikus Euroopa Liidu liikmesriikides, kus toorpiima otseturustamine on lubatud, näiteks Soomes, Rootsis, Lätis, Prantsusmaal, Itaalias, Hollandis ja Belgias.

Veterinaar- ja Toiduameti andmetel oli 6. aprilli seisuga Eestis 35 toorpiima otseturustajat 173 müügikohaga (sh 15 toorpiimaautomaati) üle Eesti. 

Esialgse kava kohaselt peaks määrus jõustuma 1. märtsil 2016, märgistuskohustus alates 1. septembrist 2016. aastal.

Eelnõu kavand on edastatud arvamuste esitamiseks Veterinaar- ja Toiduametile, Terviseametile, Eesti Toiduainetööstuse Liidule, Eesti Piimaliidule, Eesti Piimakäitlemistalude Liidule, Eestimaa Talupidajate Keskliidule, Eesti Põllumeeste Keskliidule, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojale, Eesti Maamajanduse Infokeskusele, Eesti Lambakasvatajate Seltsile, Eesti Tõulammaste Aretusühingule ja Eesti Kaupmeeste Liidule.

Loe lisaks:

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas hinnangu toorpiima tarbimisega seotud terviseriskide kohta

Toorpiima peaks enne tarvitamist kuumtöötlema

Pastöriseerimata piima tarbimisega seotud mikroobsed riskid inimesele Eestis. Riskiprofiil

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960