15. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Maaülikooli tudengid näitavad praktikal head taset

EMU põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise ning aianduse eriala õppivatel tudengitel on kohustus läbida 240 tundi kestev praktika mõnes põllumajandusettevõttes.

Kooli poolt on seatud eesmärgiks kinnitada koolis saadud teoreetilisi teadmisi praktikas läbi konkreetsete tööprotsesside läbimise. Kuna nii mõnigi noor on seotud kodus talupidamisega, siis paljudel juhtudel teostatakse praktika koduses majapidamises, kuid leidub neidki, kes suudavad koduste tööde kõrvalt end proovile panna ka mujal.

Taimekasvatusjuhi praktika Estonia OÜs

Põllumajandussaaduste tootmise ja turustamise teisel kursusel õppiv Karel Toss on oma praktikat tegemas Eesti ühes suurimas põllumajandusega tegelevas ettevõttes – Estonia Osaühingus. Toss on praktikakohas viibinud juba kevadest saati, kui alustas töid seemne puhtimisega. Praktika algas paberite järgi alles juunis, kuid tal oli soov näha ettevõtet ning kohaneda olukorraga.

„Hetkel on praktika üles ehitatud perioodide ehk nädalate kaupa, kuna nii saab terve hooaja vältel näha erinevaid tegevusi. Kui pole praktika nädal, siis teen ettejuhtuvaid töid, et olla tegemistega kursis ning saada selgeks konkreetse valdkonna tegevused ja sellega kaasnevad plussid ja miinused,“ kommenteeris Toss.

 

 

 

 

 

 

 

Karel Toss on praktikakohaga igati rahul. Foto: Diana Salf. 

Estonia OÜ agrokeemiku, Helina Märtmanni sõnul on Karel Toss planeeritud terveks suveks tööle ja praktikale. Kuna ta omab ka T-kategooria lube teeb ta lühiajaliselt töid ka masinate peal, eri lõikudel. „Näiteks vedas ta traktoriga taimekaitsepritsile vett. Selle käigus sai ta otsustada põldudel taimekaitse vajaduse üle ning jälgida ilmastikku. Siiani on sellel hooajal suureks probleemiks peale vihma liiga vali tuul, mis katkestab tööde tegemist. Käime ka koos põldudel ja hindame kasvufaase ning erinevate preparaatide kasutamise lubamist. Kuna Karel orienteerub meie piirkonnas juba üsna hästi, olen teda saatnud ka üksi põlde vaatama ja otsustama taimekaitsevajaduse ja tohtimise üle,“ selgitas Märtmann. „Karelil on veel ülesanne organiseerida siloaukude katmine ja seemnepõldude puhastamine võõrkultuuridest. Nende tööde tegemiseks on tal brigaad. Eesmärk omaette on nad tööle rakendada selliselt, et ta ise kõige suurem reaalse töö tegija ei oleks. Ise töö ära tegemine on palju kergem kui suuta keegi tööle rakendada,“ ütles Märtmann. Ta lisas, et varsti algavad taimekasvatuse spetsialistidel puhkused, siis asendab ta neid üksteise alla. Sügisel saab Karel oma vastutusalaks heinaseemnekuivati. Lisaks on palju jooksvaid tööülesandeid, mida ta täidab ning sellega lihtsustab agronoomide ja mehhaanikute tööpäevi.

Toss on siiani praktikaga väga rahule jäänud. „Siinsed agronoomid, tehnilised insenerid, juhatuse liikmed ja töötajaid on mind omaks võtnud ja arvestavad ka minu arvamustega. Eks algus on ikka raske, kuid olen siinse keskkonnaga väga hästi kohanenud,“ lisas Toss.

Praktika annab võimalikult reaalse pildi agronoomi tööst

„EMÜs õppides olin ise siin ettevõttes praktikal ning pärast seda tulin siia tööle. Sel aastal saab siin oldud seitse aastat. Minu käe all ei ole väga palju praktikante olnud, kuna esimestel aastatel õppisin ma ise tööd, piirkonda, inimesi ja olukordi tundma ning siis oli väga raske oma töö kõrvalt kedagi juhendada-õpetada,“ ütles Märtmann. Tema arvates saab selle aasta praktikant väga hea töökogemuse. „Minu eesmärk on tema tööpäev võimalikult sisukaks teha ning anda talle võimalikult reaalne pilt agronoomi tööst,“ lisas ta.

Helina Märtmanni sõnul käib neil praktikante peamiselt kolmest koolist: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist, Eesti Maaülikoolist ja Järvamaa Kutsehariduskeskusest. Võrreldes varasema ajaga, on taimekasvatuses sellel aastal praktikante üldse kõige rohkem. Eesti Maaülikoolist on 1, Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolist 3, Järvamaa Kutsehariduskeskusest 1. Kõik nad on hooaja lõpuni.

„Eesmärk on võimaldada praktikantidel võimalikult paljude erinevate seadmete ja masinatega töötamist. Kõik viis juhendatavat teevad tööd masinatel, Eesti Maaülikooli tudeng saab lisaks kogemuse ka agronoomias, inimeste ja tööde juhtimises,“ lisas Märtmann. „Võimaluse korral soovitan alati proovida praktikale tulla Estonia OÜsse, sest nii suures ettevõttes saab väga hea kogemuse, kuidas suur hulk inimesi tööle panna ja põllutöödega optimaalsel ajal ühelepoole saada. Lisaks saab töötada väga heal tasemel tehnikaga ning näha uusi tehnoloogilisi arendusi,“ soovitab Toss praktikakohta teistelegi.

Märtmannni sõnul on äärmiselt oluline see, et noorel endal on huvi töö vastu ning seeläbi saab ta ka tehtud praktika. „Samuti peaks olema tulemus selline, et meil on temast kasu ja temal meie pakutud kogemustest,“ oli Märtmann optimistlik.

Korraga nii kodus kui praktikal Voore Farmis

Samuti põllumajandust õppiv Mehis Rebane jõuab koduse ettevõtte kõrvalt käia jõudumööda

praktikal ka Voore Farmis. Seetõttu viibib ta Voores vaid ettenähtud aja. Rebase sõnul käib ka tema osade kaupa, mille ajal saab ta tutvuda võimalikult paljude erinevate töödega.

„Töid on seinast seina – mullaharimine, külv, silo tegemine ning viljakoristus. Samuti olen saanud proovida tööd N-sensoriga varustatud väetisekülvikuga, proovinud töid uute Claas Axioni traktoritel, sõitnud kaasa ja tutvunud tipptasemel tehnikaga nagu iseliikuv lägalaotur ning taimekaitseprits. On käidud põldudel haigusi ja kahjureid vaatamas ning N-testriga talinisupõldudel mõõtmisi tehtud,“ kirjeldas Rebane oma tööülesandeid.

Siiani on ta oma praktikaga väga rahule jäänud. „Kuna nii minu praktikajuhendaja kui ka Voore Farm ise kuuluvad Eestis tipptegijate hulka, siis on mul väga hea meel sellises kohas töötada. Üritan praktikal veedetud aega kasutada ära võimalikult optimaalselt, kuulates juhendaja arvamusi ning põhjendusi oma otsustele ning samuti püüan uurida, miks teatud otsus tehti just nii nagu tehti. Iga päev sellist võimalust ei tule,“ lisas ta.

„Kindlasti soovitan Voore Farmi või mõnd selle allüksust praktikakohaks. Ettevõttes on väga moodne tehnoloogia ja masinad. Töö käib kiirelt ning efektiivselt tänu võimsatele ja suure tööjõudlusega masinatele. Ettevõte on suur ja vastavalt huvile saab väga paljude erinevate töödega tegeleda. Seega ei pea kartma, et praktikant peab päevast päeva sedasama, rutiinset tööd tegema. Tuleb olla ainult julge ja välja öelda mida praktikant ise just teha tahaks või millele võiks suurem rõhk praktikajuures olla,“ julgustas Rebane tulevasi noori, kes praktikakohtade peale mõtlevad.

Rebase praktikajuhendaja, Voore Farmi agronoomi, Margus Lepa sõnul on neil olnud aastate jooksul nii praktikante Maaülikoolist, Järvamaa Kutsehariduskeskusest, Olustvere Maamajandus koolist. Kahel korral on olnud praktika nt ka Soomest Hämeenkyrö Vocational College Osara Agricultural Unit ja ka Austriast.

Lepa arvates on oluline, et praktikant näeks ja osaleks kogu ettevõtte tootmisprotsessis. Kõik oleneb muidugi praktika pikkusest, kui palju jõuab. „Praktika aeg peaks olema kindlasti veidi pikem, et saada täielikku ülevaadet kogu tsüklist,“ lisas ta. „Mehis on teinud põldudel monitooringut, jälginud, kas on vaja mõne kultuuri kaitsmiseks midagi ette võtta. Samuti on olnud vaja täita põlluraamatut ning töötada ka masinatega. Siiani on ta kõigega ilusti hakkama saanud, sest tal on olemas varasem kogemus isa ettevõttest,“ on Margus Lepp rahul praktikandi tööga. „Püüame pakkuda ka edaspidi kohta EMÜ praktikantidele. Vahel kipub jääma praktikandiga tegelemiseks ajast puudus, sellisel juhul on abiks praktikandi initsiatiiv. Kindlasti tasub praktikandil oma arvamust avaldada, sest oma asja ajades ei pruugi me ise kõike näha, oleme omas kinni. See aitaks juhtimises ja korraldamises kindlasti kaasa,“ lisas Lepp.

Aianduse praktikal Juhani Puukoolis

Sel aastal teevad Juhani Puukoolis praktikat kolm Maaülikooli tudengit, neist üks aianduse ning kaks põllumajanduse valdkonnast. „Ülesehituselt on praktika lihtne – sind kas saadetakse kellelegi appi või määratakse konkreetne ülesanne. Valmis saades, saad uue töö,“ ütles põllumajandust õppiv Jan Sinkejev. „Vaja on teha kõiki asju alates istutamisest, kaubaaluste komplekteerimiseni ning pügamisest puude toestamiseni.“

Kuigi Sinkejev on põllumajandussaaduste tootmist ja turustamise teisel kursusel, otsustas ta just puukooli kasuks seetõttu, et tahtis tutvuda ka aianduse poolega.

Tea Juhani, puukooli tootmisjuhi ning praktikajuhendaja sõnul on eesmärgiks teha võimalikult palju erinevaid töid. Seejuures on rõhk pigem just oskustöödel, et õppida õigeid töövõtteid ja tunnetada taimede eripära.

„Üritan alati ka natuke päris iseseisvat tööd leida, et praktikant saaks ise otsuseid vastu võtta ja vastutada oma tulemuste eest,“ lisas Juhani.

Ka Sinkejev on oma praktikaga väga rahule jäänud, kuna kollektiiv on väga sõbralik ning abivalmis. Seda näitab asjaolu, et pärast ettenähtud aja lõppu otsustas ta jääda veel natukeseks sinna. „Suvel on seal päris mõnus tegutseda,“ lisas ta.

Tea Juhani sõnul on mitmed varasemad praktikandid tulnud kooli kõrvalt tööle ning on loodud ka pikemaid töösuhteid.

Maaülikooli praktikant soovitab Juhani Puukooli ka teistele, kes soovivad teha mitmekülgset tööd aianduse valdkonnas. Samuti saab ise soovi avaldada, millised tööd on meelepärasemad ning millega soovitakse rohkem tutvuda. Samuti leiavad kõik töökäigus tekkinud küsimused kiired vastused juhendajate abiga.

Tasub teada:

• Põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist õppima asuvad noored õpivad looma- ja taimekasvatust; ökonoomikat, turundust ja majandusanalüüsi; ettevõtte juhtimist; tõhusat ressursside kasutamist ja kaasaegseid meetodeid tootmise optimeerimiseks; ratsionaalse maakasutuse planeerimist ja geoinfosüsteemide rakendusi; keskkonnasäästlikku majandamist.

• Õpingute kestel on kohustuslik läbida ettevõtte praktika, mis on igal erialal erineva pikkusega.

Kui soovid leida praktikakohta välismaal, soovitame otsida nendest portaalidest:

" Erasmusintern.org - Euroopa Komisjoni ja Erasmus Student Networki koostööprojekt

" Globalplacement.com" Placement Slovakia" Praxis" Stage Malta - praktikakohad Malta saarel" Erasmus traineeship in Sardinia - praktikakohad Itaalias, Sardiinia piirkonnas" RhodesNow - praktikakohad Rhodosel, Kreekas" Eurasmus" LEO-NET JOE" EURES

Lisainfo: www.emu.ee

 

 

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960