Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Käibekasv võimaldas Valiol jätkata investeerimist

Valio Eesti käive kasvas 2014. aastal 2,5% ning ületas aasta lõpus 92,5 miljoni euro piiri. Ettevõtte puhaskasum moodustas mullu ligi 3,3 miljonit eurot.

Ettevõtte tegevdirektori Maido Solovjovi sõnul olid ootused aasta algul küll oluliselt suuremad, kuid arvestades ülimalt keerulist olukorda piimaturul võib 2014. aasta tulemustega siiski üldjoontes rahule jääda.

„Meie jaoks on olulisim see, et suutsime vaatamata Venemaa turu sulgumisele siiski tootmismahud säilitada. Tänu tõhusale tööle senistel ja uutel eksporditurgudel moodustab ka piimatoodete eksport jätkuvalt üle 30% meie käibest,“ tõdes Solovjov.

Samuti on Solovjovi sõnul oluline see, et Valiol õnnestus jätkata mahukate investeeringutega, mille tulemusena on ettevõte laiendanud tänaseks oluliselt oma masinaparki ning sellega ka tootmisvõimekust.

„Kui 2013. aastal investeerisime uutesse tootmis- ja pakendamisliinidesse ning muudesse arendusprojektidesse ligi 3,3 miljonit eurot, siis 2014. aastal kasvatasime investeeringuid pea veerandi võrra 4 miljoni euroni. Tänu sellele küpseb suur osa Forte juustust täna Itaalia juustukeldrite asemel Võru juustulaos. Samuti valmivad uutel liinidel mitmed meie hinnatud uudistooted, teiste seas ka näiteks Eesti Parima Toiduaine 2015 tiitli pälvinud cappuccino-keefir,“ rääkis ettevõtte juht.

Valio varus 2014. aastal toorpiima kokku 49,5 miljoni euro eest, mis teeb Valiost jätkuvalt Eesti suurima toorpiima kokkuostja. Möödunud aastal kujunes keskmiseks toorpiima hinnaks 34 senti kilogrammi kohta. „Kuna aasta algul saavutas toorpiima hind ajaloolise rekordi, jäi 2014. aasta keskmine toorpiima hind vaid 0,1 sendi võrra madalamaks 2013. aasta tasemest,“ selgitas Solovjov. Valio toorpiimafarmid tarnisid 2014. aastal ettevõttele ühtekokku 145 tuhat tonni toorpiima.

Valio Eesti on üks suurimaid kohalikke piimatööstusettevõtteid. Peamiselt Kesk- ja Lõuna-Eesti farmide toorpiimast valmistatud Valio Eesti tooteid leiab ka Lätist, Leedust, Itaaliast, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest. Rohkem kui 360 töötajaga Valio Eesti on juhtivaid kohalikke toorpiima kokkuostjaid, piimatoodete, sh juustude, eksportijaid ning Võru ja Laeva üks suurimaid tööandjaid. Ettevõtte tootevalikust leiab igapäevaseid, aga ka funktsionaalseid piimatooteid, mille aluseks on Valio rahvusvahelise kontserni teaduslikud uuringud ja uued tootmismeetodid. Valios läbi viidud teadustööd on hinnatud ka Nobeli preemiaga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960