17. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur teraviljasaak vedelväetistega

9. juulil Jõgeva Sordiaretusjaamas toimunud KEVILI ja Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) teraviljakasvatuse põllupäeval tutvustas meie põllumeestele oma esimest põldkatset ka uus ettevõte ANFISCO.

Ettevõte on spetsialiseerunud vees lahustuvatele pulber- ja vedelväetistele tootmisele ja turustamisele ning tegutseb üle maailma. ANFISCO koostööpartner Eestis on AS Remedium. 2015.aasta alguses laiendas seni peamiselt veterinaaria- ja loomakasvatusvaldkonnas tegutsenud AS Remedium oma tegevust ning alustas agronoomiaprogrammi raames ANFISCO-ga tihedat koostööd. 2015. aasta kevadel sõlmiti kahe ettevõtte vahel ka koostööleping, eesmärgiga pakkuda Eesti põllumajandusettevõtetele selle keeruka valdkonna juhtimisel efektiivset terviklahendust.

AS-i Remedium juhatuse liige Mikk Mehide kommenteerib: „Osalejate huvi meie viljeluskatse vastu oli põllupäeval äärmiselt suur ning küsimusi esitati kogu päeva vältel ohtralt. Kuna iga põllumajandusettevõte püüdleb suurema saagi ja taimede parema kvaliteedi poole, on meil rõõm pakkuda terviklahendusi, mis võimaldavad saagi kvaliteeti parandada ning toodangut suurendada.“

Alljärgnevalt tutvustame põldkatset lähemalt:

 Viljeluskatse talinisule 2014-2015 Koostöös: SAI Eesti Taimekasvatuse Instituut Koordinaator: Mati Koppel Teravili: talinisu, sort Fredis Külviala: 100 m², 450 idandatud seemneid/m² Külviaeg: 12. september 2014 Väetamise tüüp: pealtväetamine Anfisco vedel- ja pulberväetistega

Projekti eesmärk:

Viljeluskatse eesmärk oli kvaliteedi ja saagikuse põhjal näidata põllumeestele vedelväetise olulisust ja toimet. SAI katsealal läbi viidud viljeluskatses võrreldi kahte põldu: ühte väetati granulaarsel meetodil ja teisel kasutati vaid vedelväetist.

Katse jooksul kasutasime erinevaid Anfisco vesilahustuvaid väetisi, et katta teravilja toitainevajadus kogu kasvuperioodi vältel. Meie peamine põhimõte on õige väetise kasutamine õigel ajahetkel. Seega kasutasime katse käigus erinevaid koostisi, sealhulgas suure lämmastiku- ja fosforisisaldusega väetisi ning suure kaaliumisisalduse ja mikrotoitaineühendite ja sekundaarsete toitainetega (sh aminohappeühenditega) väetisi.

Pealtväetamise eeliseks on hooajaliste ootamatustega toimetulek, pakkudes õigel ajal õigeid toitaineid. Maikuus seisime viljeluskatses vastamisi raskustega, kuna selle aasta ilm oli külmem ja põhjustas taimele stressi.

Lämmastiku (N) kasutamise võrdlus:

Anfisco katse – 13 kg,kontrollala – 172 kg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Paremal – kontrollala, vasakul – Anfisco katse. 29.04.2015. SAI Jõgeval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anfisco katse – teine ja kolmas rida vasakult. 9.07.2015. Põlluseminar SAI Jõgeval.

 

Anfisco spetsialisti Mahmmud Ahmedi soovitused

Meie spetsialist, Mahmmud Ahmed, annab Eesti põllumeestele vaatluste põhjal soovitusi.

Tema sõnul seisneb teravilja parima saagikuse ja kvaliteedi saladus granulaarse ja vedelväetise kombineeritud kasutamises ning õige vedelväetise täpses ajastatuses. Anfisco laias tootevalikus on erinevaid vesilahustuvaid väetisetüüpe ja koostisi, mis katavad kõik taime kasvufaasid ja tulevad appi ka ootamatutes kasvutingimustes.

Anfisco on rahvusvahelisel tasandil tegutsenud alates 1993. aastast ning keskendub oma tegevuses vesilahustuvate ja taime vajaduspõhiste väetiste tootmisele, mida on lihtne kemikaalidega segada. 

Anfisco põhimõte on töötada põllumeestega käsikäes, külastades regulaarselt põlde ja anda soovitusi vastavalt taime kasvule, ilmastikule ja pinnasele, vältimaks stressi või kahjustusi. Kogemused on näidanud, et ilmastikutingimused võivad muutuda väga järsku ning ilm on igal aastal erinev – seda kõike tuleb väetiste kasutamisel arvestada.

TASUB TEADA

ANFISCO tooteportfell (35 koostist) sisaldab N-P-K-väetisi, mikrotoitaineid, mikrotoitainete segusid, karbamiid-fosfaate. Lisaainetena sisaldavad ANFISCO väetised mikroelemente ja orgaaniliseid lisandeid (aminohappeid).

Lisainfo: AS Remedium, www.remedium.ee

 

Autor: Mikk Mehide

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960