Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 27. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta Talu 2015 on Suitsu talu

Aasta talu 2015 ja ühtlasi parim tootmistalu on Suitsu talu, Pikasilla külast Valgamaalt. Parim alternatiivse tegevusalaga talu on Seedri Puhketalu Võrumaalt ja parim noortalunik Torben Skov Kaku-Miku talust Võrumaalt.

Parim alternatiivse tegevusalaga talu on Seedri Puhketalu Võrumaalt ja parim noortalunik Torben Skov Kaku-Miku talust Võrumaalt.

Traditsioonilistel Eesti talupäevadel Jänedal kuulutati välja parimad talud kolmes erinevas kategoorias: traditsioonilised tootmistalud, alternatiivsete tegevusaladega talud ja noortalunikud. 

* Parim tootmistalu ja ühtlasi Aasta talu 2015

Suitsu talu, Pikasilla küla, Põdrala vald. Urmas ja Elen Tekkel

Teravilja ja õlikultuuride kasvataja Valgamaalt. Paarsada hektarit maad, aga saagikus paistis selline olevat, et Urmase 200 ha annab saaki sama palju, kui mõne teise mehe 250 ha. Põllud olid tõeliselt vägevad, nii uhket hernest pole žürii silmad varem näinud ja ega teised kultuurid palju kehvemad polnud. Tootjate ühistu Kevili asutajaliige ja patrioot. Ilus õu, pardipere ujub tiigis, kenad hooned, tore perekond 3 lapsega. Tootmishoone, mis on samal ajal garaaž, ladu ja saekaater, mis annab veidi lisategevust. Põllutöömasinad on korralikud ja hästi hoitud. Urmase vennal on aga mesitarud sama õue peal, žüriile pakutud värske pärnaõietee oli oma õuelt korjatud meega.

* Parim alternatiivse tegevusalaga talu

Seedri puhketalu, Horsa küla, Rõuge vald. Margit ja Oleg Udodov

Kindlasti üks uhkemaid turismitalusid Eestis (kui mitte kõige uhkem). Eelmise sajandi alguse näidistalu, kus muuhulgas  on omal ajal olnud koguni 12 tiigist koosnev süsteem koos regulaatorite jms. Praegu on talus kuus tiiki, nende ääres saunad, talukompleksis on mitmed erinevad hooned, millest pea kõik on taastatud. Põhiline tegevusala on pulmad, tegu on ühe kõige hinnatuma pulmakohaga Eestis. Suur peosaal, mitme maja peale magamiskohti kokku üle 80. Pererahvas elab ise kunagises peamajas, mis on täielikult renoveeritud ja asub keset kompleksi. Ettevõtlikud ja hea draiviga inimesed, kelle suguseid võiks maal palju enam olla. Aega, tööd, vaeva ja raha on nad sellesse investeeritud palju, aga tulemus on seda väärt. Väga, väga äge kompleks.

* Parim Noortalunik

Kaku-Miku talu, Kaku küla, Lasva vald. Torben Skov, Katrin Kohk

Mahetootjast noortalunik, kes on päritolult hoopis taanlane. Noor Torben tuli üle 10 aasta tagasi 21-aastasena nädalaks Eestisse ja jäigi. Nüüd on mehe vastutusel 550 hektarit maad, 160 lihaveist, noor eestlannast naine ja pooleaastane poeg Johan. Ratsionaalne ja hästi läbi mõeldud majandamine, kõik on funktsionaalne ja midagi pole üleliigset, tõeline talupidamine selle klassikalises mõistes. Enne Eestisse tulekut sai Torben Taanis ka sobiva hariduse ja on hästi näha, et mees teab, mis teeb.

Erinevate põllumajanduse ja maaeluga seotud organisatsioonide poolt konkursile esitatud talud olid sel aastal erakordselt mitmekesised nii oma tegevustes kui geograafias. Positiivse üllatusena oli osalejate keskmine vanus vaid 40 aastat, mis näitab ilmekalt, et noored soovivad põllumajanduse ja maaettevõtlusega tegeleda ning nad  on selles edukad.

Žürii, kuhu kuulusid ETKL-i ja põllumajandusministeeriumi esindajad, läbis nädalaga Eestimaa teedel kokku pea 2000 km. Parimate väljaselgitamiseks hinnati talude tootmisnäitajaid, keskkonna- ja muude nõuete täitmist, talu heakorda ning teisi külgi.

ETKL on suurima liikmeskonnaga põllumajandustootjaid ja metsaomanikke ühendav katusorganisatsioon Eestis. „Ehtne Talutoit“ on ETKL-i poolt ellu kutsutud katuskaubamärk, mis ühendab paljudes erinevates taludes toodetud tooteid.

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960