Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 27. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakaup: tänavu ostetakse Tallinnas vähem Eesti talukaupa

Facebookis kurdavad Eesti mahetalunikud, et tänavu suvel ostetakse Tallinnas vähem talukaupa kui mullu.

Kopra Karjamõisa talust eelmisel nädalal Maakaubale kaupa tuues kurtis talunik, et eelmisel suvel telliti palju rohkem kaupa Tallinnasse. "Kahju, et tallinlane meie tööd ei väärtusta", nentis ta kurvalt. Nende mitmekülgne mahefarm, kus kasvavad kodulinnud, maasikad, vaarikad, tomatid, salatid, köögiviljad jpm, on just see õige asi, milleks talukauba vahendusportaal www.maakaup.com loodud on.

"Vara hommikul kella viiest minnakse väiketaludes nagu Kopra Karjamõis põllule ja see töö ei ole kerge. Mahefarmi nõuete täitmiseks tuleb teha suuri investeeringuid, mahesertifikaadiga peab olema nii kanadele antav sööt kui ka tapamaja. Tänaste müügimahtude juures kulub aga kogu tulu ära Lõuna-Eestist talukauba pealinna kohale toomiseks," seisab maakaup.com FB-üleskutses, kus kirjutatakse ka, et "Kas meie väiketalud ongi määratud hukule ja edaspidi saame näiteks piima vaid suurfarmidest, kus lehmad oma elupäevade jooksul karjamaale ei pääse, vaid betooni peal piima toodavad? Kurke kasvatatakse vaid toitelahuses ja kartulgi saab kolmekordse väetiseringi ja mürgivihma?".

Kas turu või talukaup on sel suvel kallinenud? Kindlasti mitte! Supermarketite kampaaniahindadega võistelda ei saa, aga selline ostukäitumine on lühinägelik, oma tervise arvelt ja Eesti keskkonna ning mitmekülgse ühiskonna arvelt. Üldine teadlikkus tervislikust toiduvalikust peaks ju suurenema, aga samas pole väiketootjatel oma kaupa kellelegi müüa.

Sellel nädalal on saada järgmist värsket talukaupa:

* Sellel nädalal pakub Kopra Karjamõis kirsstomateid, baklažaane, paprikaid, füüsalit, kurki, mustsõstraid, porgandit, kapsast, tšillipipart jpm.

* Samuti on uute toodetena sellel nädalal punast sõstart, karusmarja, vaarikaid, tomateid, suvikõrvitsat paljudest erinevatest Lõuna-Eesti taludest.

* Punane peakapsas ja värske peet Allan Kannult.

Maakauba tellimine neljapäevaks on avatud teisipäeval kella 12-ni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960