Autor: Mait Kraun • 31. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: elusveiste hinnad 13 aasta madalaimal tasemel

31. nädala börsiuudised: elusveiste hinnad 13 aasta madalaimal tasemel; Euroopa kuiva ja kuuma ilma mõju nisule oodatust väiksem; kütusehinnad langevad

Suur pakkumine pani maisi kolinal kukkumaMaisi hinnad tegid sellel nädalal tubli languse, sest turgudele tekitab muret liigne pakkumine. Maisi hind on viimaste nädalate jooksul kukkunud väga kiiresti ja arvatakse, et hinnalangus peaks varsti läbi saama.

US Commodities teraviljaspetsialist Eric Foust ütles, et „mais on langenud liiga madalale liiga kiiresti.“Ta lisas, et esmaspäeval saabub USA põllumajandusministeeriumi (USDA) järjekordne põllumajanduse raport. „Maisi raport saab olema ohtlik,“ ütles ta.Nädala ajaga kukkus maisi hind Chicago börsil 7,2 protsenti ja buššel maksab 3,815 dollarit.

Hinnad on alla viinud nõudlus ja pakkumine – International Grain Council teatas, et tõstis globaalset maisitoodangu prognoosi 3 miljoni tonni võrra 966 miljoni tonnini. Peamiselt ajendas prognoosi tõstma suurenev tootmine Hiinas.

USA põllumajandusministeerium teatas, et eelmisel nädalal oli maisimüük turuootustega kooskõlas. See tähendas aga, et müük püsis nõrk ja ulatus vana saagi puhul 364 900 tonnini ja uue saagi puhul 443 300 tonnini. Suure osa müügist moodustas Hiina ostmine.Sojaubade hind kukkus 3,4 protsenti ja buššel maksab 9,54 dollarit.Kohvi hinnad Brasiilia reaali tõttu surve allBrasiilia reaali languse tõttu on ka kohvi hinnad surve alla sattunud. Viimase kuu jooksul on reaal odavnenud dollarisse üle 10 protsendi. Dollari tugevnemise on tinginud turugude ootus, et Föderaalreserv hakkab septembris intressimäärasid tõstma.Nädala lõikes odavnes robusta kohvi hind 2,5 protsendi võrra 1759 dollarini tonnist.

Euroopa kuiva ja kuuma ilma mõju nisule oodatust väiksemRahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) teatas, et Euroopa ja Kanada kuiva illma mõju ei olnud nisutoodangule nii suur ning saagikus tuleb oodatust suurem.

Organisatsioon teatas, et tõstis jämedateralise teravilja ja nisu globaalse toodangu prognoosi 4 miljoni tonni võrra 1,97 miljoni tonnini – tegemist oleks kõigi aegade suuruselt kolmanda saagiga.Toodanguprognoosi tõsteti vaatamata sellele, et „mitmetes regioonides on toodangu väljavaade väiksem, eriti Euroopa Liidus, kus löögi all on nisu- ja maisitoodang. Kanadas aga nisu, oder ja kaer,“ teatas nõukogu.Just kuiv ja kuum ilm on seadnud ohtu Euroopa nisutoodangu ja see pani hinnad juuli alguses tublisti kasvama. Viimastel nädalatel on kartused aga vaibunud ja tuleb välja, et olukord pole nii hull. Samuti on hinda alla viinud ka kehv nõudlus.Toidunisu hind kukkus Euronext turul 2,6 protsenti ja tonn maksab 185 eurot. Rapsiseemnete hind kukkus 2,6 protsenti ja tonn maksab 378,75 eurot. Kooritud piim odavnes Euronext turul 1,5 protsendi võrra ja tonn maksab 1675 eurot. Piimahinnad on alates veebruarist olnud tugeva surve all ja arvatakse, et suurest pakkumisest tulenevad negatiivsed meeleolud kestavad ka aasta teises pooles. Järgmiseks aastaks oodatakse aga juba hindade mõningast taastumist.

USAs on ilmastikuolud paranenud aga kiiremini ja see langetab tublisti ka nisu hindasid. Chicago börsil kukkus hind 4,2 protsenti ja buššel nisu maksab 5,02 dollarit.

Elusveiste hind 13 aasta madalaimal tasemel

Elusveiste hinnad jõudsid 13 aasta madalaima tasemeni, sest veiste ja nuumlautade arv oli juunis üle ootuste.

USA põllumajandusministeeriumi igakuine veiste raport näitas, et nuumlautade arv on jälle kasvama hakanud. Nuumlautades hoitakse loomi, kes on karjamaalt ära võetud. Need loomad söödetakse enne tapmist korralikult täis.

Nuumlautades olevate veiste arvu kasv viitab asjaolule, et karjamaalt on saada rohkem elusveiseid. See on ka hinna alla viinud. Elusveiste hind jõudis esmaspäeval 1,4225 dollarini naelast.

Toornafta hinnad maailmaturul jätkavad langust

Brenti toornafta on madalaimal tasemel alates märtsikuust, langedes nädalaga 4,8 protsenti 53,31 dollarile barrelist. West Texas Intermediate (WTI) toornafta hind langes 1,6 protsenti 48,53 dollarini barrelist. WTI jõudis nädala keskel ka madalaima tasemeni alates aprillist.

Brenti toornafta hind taastus mais 69,63 dollarini barrelist, olles jaanuaris olnud kuue aasta madalaimal tasemel, mil nafta barrel maksis 45 dollarit. Kuigi paljud kauplejad on oodanud nafta hinna tõusu, kuna nõudlus on madal ning see peaks omakorda tähendama ka tootmise vähendamist, pole naftatootjad ometi kraane koomale tõmmanud.

Kütusehinnad langevad ka Eesti tanklates

Maailmaturul langev nafta hind lõi sellel nädalal kahel korral alla ka mootorikütuse hinnad meie tanklates.

Alates möödunud nädala kolmapäevast, mil bensiini hinda viimati langetati, on hind langenud 30 eurot tonnist. Samal ajal on diislikütusehind langenud 28 eurot tonnist. Olerex langetas kütuse hinda nii esmaspäeval kui ka teisipäeval. Samal ajal teatas kütusehinna langetamisest oma tanklates ka Neste.

Hinnalangus on tekitanud ka olukorra, kus paljud nafta suurfirmad peavad tegema suuri koondamisi.

Näiteks teatas Royal Dutch Shell, et koondab madalate nafta hindade toime tulemiseks veel tänavu 6500 töökohta.

Kokku on naftakontsernil ligi 100 000 palgalist. Ettevõtte teise kvartali puhaskasum kukkus 37%, 3,8 miljardile dollarile. Shelli teatel on kavas kärpida tänavu investeeringuid 20% võrra, 30 miljardile dollarile, sest ettevõte ootab lähiaastail nafta hindade langustrendi jätkumist. Samas jättis Shell muutmata dividendi, 47 senti aktsia kohta.

Reutersi teatel on peamised naftatootjad langevate toormehindade tõttu 2015. aasta kulutusi mullusega võrreldes kärpinud 10-15%.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960