Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 31. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pandivere peretalud kutsuvad külla

Sel laupäeval ja pühapäeval toimub teist korda Pandivere peretalude päev, kus saab näha lähedalt ehedat maaelu ja tutvuda peretalude tegemistega Pandivere piirkonnas.

1. augustil avavad külalistele väravad üheksa peretalu Väike-Maarja ja Tamsalu vallas ning 2. augustil ootavad külalisi neli peretalu Rakke vallas.

Oma talu väravad avavad:

HÄRMA TALU

Äntu küla

Elulaaditalu, kus tegeletakse maade korrashoiu, metsanduse, aianduse ja aktiivse puhkuse pakkumisega vibu- ja matkarajal.

Külastajad saavad tutvuda talu elu-oluga, saada algteadmisi vibuspordist, harjutada kätt ja silma vibutiirus või metsarajal, matkata terviserajal ja juua allikavett. Pärast aga mõtiskleda ja puhata vibukojas teelauas.

KAARLI TALU

Ärina küla

Kasvatame mahedat teravilja ja õlitaimi, veskis jahvatame täisterajahusid ja -helbeid, õlipressist tuleb välja külmpressõli ning leivatoas valmistab perenaine rukkileiba, speltaküpsiseid ja mitmeid teisi tervislikke küpsetisi. Korraldame talutoidu valmistamise ja leivaküpsetamise õpitubasid ning taluekskursioone.

Külalised saavad kuulda talu ajaloost, käia läbi vilja teekonna põllult veskisse ja oma käega leivapätsi meisterdada.

Pakume kerget kehakinnitust ning võimalust talutooteid koju kaasa osta.

KOOLI TALU

Nadalama küla

Teravilja- ja rapsikasvatusega tegelev peretalu, kus lisaks igapäevasele talutööle tegeletakse ka paikkonna ajaloo uurimisega ning vanavara kogumisega.

Peretalude päeval saavad külastajad uudistada talumuuseumi, proovida kodusel kartulimaal kartulikonksuga kartulivõttu ja ülesse võetud mugulad koju kaasa osta, tutvuda viljapõldude ja kaasaegse põllutehnikaga, sõita traktoriga ning ligi 2 ha suurusel taluõuel raideriga muru niita.

Külastajatele on avatud kodurestoran.

KÄSPRE TALU

Pikevere küla

Talus tegeletakse käsitöö ja rõivaste valmistamisega.

Talus saab näha valminud rõiva- ja käsitööesemeid ning ka ise kohapeal midagi valmis meisterdada. Külastajatele räägitakse rõivaste taaskasutamisest ning näidatakse, kuidas vanast, aga heast seisma jäänud rõivaesemest midagi uut valmis meisterdada või kuidas lihtsate vahenditega kaunistada mõnda pluusi, kampsunit, seelikut või muud rõivaeset.

MARJA TALU

Pandivere küla

Mustsõstrakasvatusega tegelevas talus on ca 600 kandvat ja 200 kandma hakkavat marjapõõsast. Istanduses kemikaale ei kasuta ning kogu korje toimub käsitsi. Väga vähesel määral kasvatatakse maasikaid ning sügisel on plaanis istutada ka vaarikaid.

Peretalude päeval saavad külalised tutvuda meie mustsõstraistandusega. Vaadata, kuidas toimub marjade käsitsi korjamine ning marju maitsmiseks ka põske pista.

ORUVESKI TALU

Järvajõe küla

Lambakasvatustalu, kus tegeletakse veel ka käsitöö valmistamise ning erinevate käsitööalaste töötubade korraldamisega.

Oruveski talus saavad külalised tutvuda nii lammaste kui käsitööga. On võimalik vaadata ja proovida, kuidas lambavilla töödeldakse, kuidas see lõngakerasse jõuab ning mida veel huvitavat saab lambavillast valmistada. Töötubades saavad nii suured kui väiksed proovida viltimist.

Kohapeal on müügil perenaise valmistatud käsitöö.

OTSA TALU

Loksa küla

Mahe köögiviljakasvatusega tegelevas talus saab oma käega peenrast võtta, maitsta ja kaasa osta erinevaid köögivilju ning nautida värskest juur- ja köögiviljast salateid ja kergeid pirukaid.

PAEMURRU TALU

Eipri küla

Talu tegeleb lihaveise- ja köögiviljakasvatusega.

Külalised saavad osaleda koore- ja võitegemisel, vaadata loomi karjamaal ja kanu taluõuel. Kasvuhoones on valmimas tomatid, kurgid ja paprikad.

Maitsmiseks ja kaasa ostmiseks on valmis tehtud jogurtit, kohupiima ning võid.

TUULIKU TALU

Võivere küla

Tuuliku talu on oma nime saanud talu maadel asuva endise Võivere mõisa hollandi tüüpi tuuliku järgi.

Tulevikus plaanib talu avada oma taluväravad turismitaluna, et jahvatada lugu UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud Struve geodeetilisest kaarest, mille üks punkt, Võivere, asub Tuuliku talu maadel.

Avatud peretalude päeval tutvustab pererahvas Struve geodeetilise kaare Võivere punkti, näitab külalistele Struve geodeetilise kaare interaktiivset lahendust ja lubab lahkelt sisse astuda rekonstrueeritavasse tuulikusse.

PALMI TALU

Pudivere küla

Talu tegeleb kartuli-, köögivilja- ja marjakasvatusega.

Külalistele näitame maasikapõldu, räägime kasvatamise tehnoloogilisest poolest ning pakume müügiks värsket kartulit ja juurvilja.

SEPIKODA

Loksa küla

Loksa küla sepikojast on võimalik tellida nii tarbe- kui kunstsepist - väikestest tarbeesemetest kuni aedade ja piireteni välja. Huvilistele korraldatakse sepatöö ja savikoja õpitubasid.

Külastajad saavad tutvuda sepatööga ning savikoja õpitoas oma kätega midagi vahvat valmis meisterdada.

TISLERI TALU

Ebavere küla (endine Kaarma Tagaküla)

Alates 1883. aastast on Tisleri talus elanud ja tegutsenud Tamme pere. Pikkade aegade jooksul on talusse kogutud ajaloolist ja etnograafilist vanavara, mis on eksponeeritud ja avatud külastajatele tutvumiseks. Elumaja suures toas on originaalis säilinud 1930. aastate talutoa interjöör.

Külastajatele toimub ringkäik talus, kus taluperemees tutvustab vanu hooneid, nende ajalugu ja suurt vanavara kollektsiooni.

UUETOA TALU

Avispea küla

Uuetoa talus toimub majandustegevus pereettevõttena Avispeamees OÜ, mis on spetsialiseerunud sertifitseeritud teraviljaseemne tootmisele.

Külalistele näitame valmimisjärgus olevaid odra-, nisu-, herne- ja rapsipõlde, tutvustame erinevaid viljakasvatamise tehnoloogiaid ning selleks vajalikku masinaparki. Viljakoristuse ajal on soovijatel võimalus kombaineriga koos proovisõit teha

 

Väravad on valla 10-20.

Saad aimu nii maaelu ajaloost kui moodsaimast viljakasvatustehnoloogiast, kogeda eheda talutare hõngu, proovida talutoimetusi, teha tutvust loomade ja lindudega, puhata ja lõõgastuda, maitsta talutoitu ja osta koju kaasa kohalikke tooteid.

Vaata lisainfot SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960