11. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETKI: Esimesed talinisu sordid koristatud

Pikalt jahe olnud ja vihmane suvi on lükanud edasi taliviljade koristusküpsuse aja.

ETKI Jõgeva Sordiaretuse osakonnas on viimase viieteistkümne aasta jooksul varajase talinisu sordi 'Ramiro' küpsus saabunud vahemikus 19. juulist (2002. a ) kuni  9. augustini (2003. a). Sel aastal saime 'Ramiro'  küpsuseks märkida 2. august.  Küpsuse kuupäeva märgin üles, kui sordi kõrresõlmedes ei ole enam rohelist ning tera kõhtmisest pikivaost on samuti roheline värv kadunud. Kombainiga koristame aga olenevalt ilmast 3-5 päeva pärast sellise faasi saabumist.

Sel aastal koristasime esimesed varajased talinisu sordid kollektsioonkatsest reedel 7. augustil.  Niiskusesisaldus oli veel küllaltki kõrge (19-28%) kuid huvi teada saada selle aasta varajaste sortide saagitase ning proteiinisisaldus oli väga suur. Samuti tuleb sordiaretuses arvestada sellega, et ühe kultuuri aretusgrupis on koristada ligi tuhat või isegi enam katselappi ja ühe katsekombaini "teenindada" on veel teistegi kultuuride koristustööd. Seega tuleb koristustöödega võimalikult varakult alustada. Kui talinisu küpsuste saabumine venib ning kombainid ja sordiaretajad  põllu ääres kannatamatult ootavad, siis Jõgeva puhul saab öelda, et esimesed varajased suvinisu genotüübid on samuti kohe-kohe koristusküpsed.

Varajasematest talinisu sortidest koristasime valikuliselt 'Fredise', 'Ramiro' ja 'Širvinta 1'. Sorteerimata 'Fredise' saak on oli ligi 8 t/ha, 'Ramiro' saak ligi 9,8 t/ha ning vana sort 'Širvinta 1' andis saagiks ligi 10,9 t/ha (saagid on arvestatud 14% niisuksesisalduse juures). NIR meetodil (ekspressanalüüs) sorteerimata viljast tehtud proteiinianalüüsid andsid esialgseteks tulemusteks 'Fredisel' 12,7%, 'Ramirol' 11,2 % ning 'Širvinta 1' 12%. Kuid kõik need andmed on veel väga esialgsed ning võivad mingil määral peale kõikide sortide kõikide korduste koristamist ning statistilist andmetöötlust  muutuda.

Paar aastat tagasi soovis üks tootja infot ka vana sordi 'Donskaya-Polukarlikovaya' kohta. Sorti kasvatati kaheksakümnendatel aastatel ning see oli lühikese kõrrega, väga varajane talinisu. Praegu Eesti sordilehel olevatest varajastest nisudest veel varajasem. Tellisime geenipangast selle sordi ning käesolevaks aastaks olime seemet nii palju paljundanud, et saime kasvatada juba viie ruutmeetrisel katselapil. 7. augustil koristasime ka selle ülivarajase talinisu sordi. Ligikaudne saagitase oli sel 8 t/ha ning proteiinisisaldus 13,8%.

Esmaspäeval, kui katsete koristus jätkus, oli niiskusesisaldus 'Fredisel' vähenenud juba 16-17 protsendini.

Vaata fotosid koristustöödest Jõgeva Sordiaretusjaamas:

 

 

Katselappide koristus Jõgeval alanud.
Foto: Reine Koppel

Autor: Reine Koppel

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960