12. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti XI Maapäev ja Aasta küla 2015

Eesti Külade Maapäev on külaliikumise suursündmus, mis sel aastal toimus 7.-9. augustil Säreveres Järvamaal. Seekordne teema oli "Kuulakem, külad kõnelevad!".

Kolmel päeval said üle 300 külade esindaja osaleda aruteludel, mille põhifookuses oli tööhõive, elukestev õpe, turvalisus ning linna- ja külakogukondade koostöö. Töö tulemuseks oli Eesti külakogukondade pöördumine Eesti riigijuhtide ja avalikkuse poole, kus tuuakse ära terve rida tähelepanekuid ja soovitusi maaelu edendamiseks. Kokkuvõtvalt tõdetakse, et "Meil tuleb oma tulevikku külades ise kujundada, sest tegemist vajavad asjad tuleb ära teha nii kui nii. Meie teod on need, mis kujundavad tuleviku - nii külades kui riigis tervikuna."

Aasta küla 2015

Külaliikumine Kodukant eestvõtmisel valitud "Aasta küla 2015" tehti teatavaks 7. augusti õhtul Eesti Külade XI Maapäeva avamisel ja selleks on Leedri küla Lääne-Saare vallast Saaremaalt. Sel aastal langes kokku ETV hommikutelevisiooni vaatajate ja komisjoni arvamus.

Aasta küla valitakse üle aasta maakondade parimate külade hulgast ning alati samal aastal kui toimub Eesti Külade Maapäev. Sel aastal osales Aasta küla valimiskomisjoni töös esmakordselt ka Maamajanduse Infokeskuse maaeluvõrgustiku büroo esindaja. Toome teieni ülevaate kõigist külastatud küladest. Liigne on vist lisada, et valiku tegemine oli ülimalt raske.

Kodukandi eestvedamisel käis hindamiskomisjon vaatamas kõiki viitteist kandidaati. Hindamisel oli abiks külade poolt saadetud ankeet, kus on lisaks taustainfole kirjas ka tegevused, projektid, traditsioonid ja muud huvitavat. Hindamiskomisjoni tööd juhtis Riigikogu esimees Eiki Nestor.

Lähemalt valimisprotsessist loe SIIT.

Aasta küla 2015 Maamajanduse Infokeskuse eriauhind

Maamajanduse Infokeskuse eriauhind anti Urvaste küla piirkonnale kogukonna ettevõtluse ja arendamise eest.

Urvaste külas tegeleb juba laia tuntus kogunud "Urvaste Kama" tootmisega tegeleb kogukond, et teenida külaarenguks vahendeid. Kama tootmine annab täna tööd juba kolmele inimesele.Urvaste on tuntud ka kui kunstniku ja kirjaniku Edgar Valteri elukohana ning raamatutegelaste - pokude - ainetel loodud looduse tundmaõppimise maailma "Pokumaa" asukohana. Samuti on just seal piirkonnas üks tuntumaid loodusobjekte Tamme-Lauri tamm, Uhtjärve ürgorg ja iidne Urbanuse kirik. Kultuuritegelastest on siitkandist pärit koorijuht Vaike Ubopuu ja luuletaja Contra.Tuntud ettevõtmiste loetelu on samuti pikk ja sinna mahub Urbanuse laat, Uhtjärve jooks, võistuniitmine, ning teisigi ühiseid tegemisi.

Välja anti veel järgmisi eripreemiaid:

• Põllumajandusministeeriumi eriauhind - Miila küla Lääne-Virumaalt

• Eesti Maaomavalitsuste Liidu eriauhind - Pühajõe küla Ida-Virumaalt• Maalehe eriauhind - Aakre küla Valgamaalt• Eesti Maaturismi eriauhind - Kassari külapiirkond Hiiumaalt• Lipuvabriku eriauhind - Võhmaküla Viljandimaalt• Eesti Pagari eriauhind - Urvaste külade piirkond Võrumaalt

Ülevaadet hindamiskomisjoni ringsõitudest saad lugeda SIIT.

Autor: Ave Bremse

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960