Autor: Kadri Põlendik • 17. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Weroli eksjuht mõisteti lõplikult õigeks

Augusti alguses jõustus Tartu ringkonnakohtu otsus, millega mõisteti pankrotistunud ASi Werol Tehased endine juhatuse liige Meelis Virro õigeks talle esitatud omastamissüüdistuses.

Tartu ringkonnakohus jättis oma 30. juuni otsusega muutmata Tartu maakohtu märtsis tehtud õigeksmõistva otsuse, mis oli ringkonnakohtu hinnangul seaduslik ja põhjendatud ning selle tühistamiseks puudus alus.

Weroli endist juhatuse liiget Meelis Virrot süüdistati rapsikoogi ja rapsi toorõli omastamises ettevõtte kasuks ning kannatanutele ligi 718 000 euro suuruse kahju tekitamises. Süüdistuse kohaselt võttis Werol Tehased hoiule rapsikoogi, kuid ettevõtte üks toonastest juhatuse liikmetest andis töötajatele korralduse müüa kannatanule kuuluv rapsikook teistele klientidele. Sellisel viisil omastas Virro Weroli kasuks väidetavalt ligi 1500 tonni rapsikooki.

Lisaks esitati Virrole süüdistus ka selles, et ta andis töötajatele korralduse toota hoiul olevast toorõlist rafineeritud õli ja müüa see teistele klientidele. Süüdistuse kohaselt omastas ta aktsiaseltsi kasuks vähemalt 373 tonni rapsi toorõli.

Virro ütles intervjuus Äripäevale, et ta ei ole kogu Werolis oleku jooksul vigu teinud. "Kohus ja prokurörid ja politsei on teinud suure töö ja visanud üles suure pläusti selle kohta, kuidas ma olen kõik ära varastanud. Mina pidin siis kahe kuu jooksul kohtus selgitama, et tegelikult ei ole midagi varastatud ja te saate asjadest valesti aru," rääkis Virro.

Lõuna Ringkonnaprokuratuurilt ei õnnestunud kommentaari saada.

Maakohus ei leidnud süüteokoosseisu

Tartu maakohus mõistis Meelis Virro 17. märtsi otsusega talle esitatud omastamissüüdistuses õigeks kuriteosündmuse puudumise tõttu.

Kohtu põhjendustest selgub, et Virro oli AS Werol Tehaste juhatuse liige ja tal oli pädevus juriidilise isiku nimel võtta vastu otsuseid, sõlmida lepinguid ja anda korraldusi tehase igapäevase töö küsimustes. Kohus leidis, et süüdistus ei ole eristanud, missugune vallasasi oli Virro valduses ja missugune oli talle usaldatud. Süüdistus heidab talle ette mõlema teoalternatiivi realiseerimist. Omastamise süüdistuses peab aga olema eristatud, kas tegemist on isiku valduses oleva asjaga või isikule usaldatud varaga.

Samuti leidis kohus, et uuritud tõendid näitavad, et Weroli laos olev rapsiseemnest valmistatud toodang – rapsi toorõli, rafineeritud õli ja rapsikook – kuulusid Werolile ega olnud võõras vara. Kui Virro andis korraldusi ettevõtte laos oleva rapsiõli ja -koogi kohta, tegutses ta Weroli juhatuse liikmena õiguslikul alusel. Kohtu hinnangul puudus Virro tegevuses omastamise jaoks vajalik süüteokoosseisu tunnus – võõras vara. Sel põhjusel ei ole süüteokoosseis antud juhul täidetud.

Ringkonnakohus tühistas maakohtu 17. märtsi otsuse üksnes selles, kui suur summa makstakse Virro kaitsjale. Maakohus luges tasu mõistlikuks suuruseks 8300 eurot, kuid ringkonnakohus leidis, et eelmine kohtuaste jättis tähelepanuta, et summale tulnuks lisada käibemaks. Seetõttu otsustas ringkonnakohus, et mõistlik tasu on 1660 euro võrra suurem ehk Eesti Vabariigilt mõistetakse Virro kasuks välja 9960 eurot.

Kolm aastat kestnud saaga

Probleemid Rein Kilgi Pere kontserni kuuluva ASiga Werol Tehased said ametliku käigu 2012. aasta veebruaris, mil neli rapsiseemet tarninud võlausaldajat viisid kohtusse ettevõtte pankrotiavalduse. Kaks kuud hiljem kuulutas kohus välja Weroli pankroti. Toonase pankrotihalduri Toomas Saarma aruande järgi oli võlgnikul vara bilansilises väärtuses üle 20 miljoni euro ning kohustusi üle 22 miljoni euro. Kohus leidis, et asjas kogutud ja uuritud tõendid kinnitavad Weroli püsivat maksejõuetust.

Sama aasta augustis omandas Baltic Agro AS pankrotistunud ettevõtte ja muutis oktoobris selle nime Scanola Baltic ASiks.

2013. aastal taotles pankrotihaldur Saarma ärikeelu kohaldamist Rein Kilgile ja Weroli juhatusse kuulunud Meelis Virrole. Paar kuud hiljem otsustaski Tartu maakohus kohaldada Virro suhtes ärikeeldu, Kilk jäi sellest puutumata. Kohus leidis, et arvestades Virro käitumist juhtimisotsuste tegemisel, on tõsine oht, et mistahes äriühingut juhtides võib ta jätkata raskete juhtimisvigade, aga ka kuritegudeks kvalifitseeruvate tegude toimepanemist.

2014. aasta augustis sai Virro süüdistuse omastamises. Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuses seisis, et Werol Tehased võttis hoiule rapsikoogi, kuid ettevõtte üks endistest juhatuse liikmetest andis töötajatele korralduse müüa kannatanule kuuluv rapsikook teistele klientidele. Kriminaalasja materjalidest selgus, et sellisel viisil omastas süüdistatav ettevõtte kasuks ligi 1500 tonni rapsikooki.

Lisaks esitati süüdistus ka selles, et ta andis töötajatele korralduse toota hoiul olevast toorõlist rafineeritud õli ja müüa see teistele klientidele. Süüdistuse kohaselt omastas ta aktsiaseltsi kasuks vähemalt 207 tonni rapsi toorõli. Kannatanutele tekitatud kahju oli kokku ligi 555 000 eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960