Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 18. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kruuse: Torma juhtumist tuleb tõsiselt õppida

Maaeluminister Urmas Kruuse kohtus eile Torma valla juhtidega, et selgitada olukorda seoses Torma prügilaga piirnevale alale maetud sigadega.

„Mõistan täielikult kohalike elanike muret elukeskkonna ohutuse pärast,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Jõgevamaa juhtum tõi välja rea kitsaskohti, millest kõigil seotud ametkondadel tuleb tõsiselt õppida. Kavatsen kokku kutsuda ka kõigi kohalike loomatauditõrje komisjonide liikmed, et Tormas juhtunu ei korduks.“

Maaeluministri sõnul on seoses sigade Aafrika katkuga nii suure seafarmi likvideerimine Eestis esmakordne kogemus. „Vaatamata kõigile olemasolevatele plaanidele seisime silmitsi hulga probleemidega, mida tuleb põhjalikult analüüsida ja millest tuleb õppida. Torma valla välja toodud küsimused on siin abiks,“ sõnas minister. 

Torma valla territooriumile maeti Puurmanni valla seafarmis sigade Aafrika katku tõttu hukatud enam kui 6000 siga (ca 300 tonni). Taudikolde sead maetakse juhul, kui nende põletamine ei ole suure koguse tõttu võimalik. Enne matmist peab Keskkonnaamet kinnitama põhja- ja pinnavee kaitstust matmispaigal. 

Tormas ilmnesid korjuste matmisel mitmed kitsaskohad alates ühest lekkinud veokist kuni probleemideni pimedale ajale jäänud viimaste korjuste matmisel. Veterinaar- ja Toiduameti kinnitusel ei lekkinud veokist küll nakkusohtlikku materjali, kuid VTA on juhtumist lähtuvalt kontrollinud üle korjuseid vedavate autode lekkekindluse ning korraldanud ümber tegevust matmispaikades.

„Peame Jõgevamaa juhtumi valguses üle vaatama ka kohalike loomatauditõrje komisjonide töö, et nende toimimisele saaks kindel olla,“ sõnas Kruuse. „Oluline on kohaliku omavalitsuse õigeaegne kaasamine, sest protsess eeldab kindlasti kohalike mõistmist ja vajadusel ka abijõudu.“

Kohtumisel osalesid maaeluminister Urmas Kruuse, vallavanem Triin Pärsim, Torma vallavolikogu esimees Ülvi Nool, abivallavanem Tõnu Uuna, VTA peadirektor Ago Pärtel ja Jõgevemaa veterinaarkeskuse juhataja Harles Kaup.

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960