Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 19. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TÜ KOSTERA avas uue kuivati

14. augustil avas TÜ KOSTERA Jõelähtme vallas Kostiveres uue kuivati. Uus kuivati on võimsusega  700 tonni ööpäevas ja mahutab 2500 tonni vilja. Ühistu investeering oli 1,42 miljonit eurot.

TÜ KOSTERAl on 5 liiget, kõik nad on tuntud põllumehed: Märt Riisberg, Andres Oopkaup, Aivar Treiberg, Martin Okas ja Jaak Kukebal. Igapäevaselt juhib ühistu tööd juhatuse liige Tiina Rämmeld, kes kuivati avamisel ka tehtu tausta tutvustas.

„Oleme siia investeerinud 1,42 miljonit eurot. Riigilõive ja notaritasusid on juba 9060 euro eest. Enamus investeeringust on ühistu liikmete poolt võetud pangalaen,“ rääkis Rämmeld. „23. märtsil 2015 alustasime ehitusega. Soov oli saada ehituse osas täisteenust n.ö võtmed kätte ja sellist teenust pakkus meile Agroekspert OÜ, kes tegeles ise erinevate alltöövõtjatega. Kuivati valmis tähtajaliselt ja seega suureed tänud tegijatele! Uus kuivati töötab gaasiküttel, sest siin oli olemas gaasitrass ja see oli meile kõige soodsam lahendus.“

Kauba turustamisel ühistul probleeme ei ole, enamus viljast läheb Baltic Agrole. Uus kuivati võimaldab pakkuda ka kuivatusteenust.

Lisaks on ühistul plaan veelgi laieneda. „Tulevikus on plaan rajada veel 5 mahutit vilja kohapealseks hoiustamiseks. Selleks ootame PRIA toetust, mille maksimaalne summa on 500 tuhat eurot,“ lisas Rämmeld.

Tulles Jõelähtmele jõuad kõige kiiremini Tallinnast maale

Nagu ikka avamispidudel, nii kõlasid kõikide osapoolte tänusõnad ka Kostiveres. Kohal olid ehitaja, panga ja ka kohaliku omavalitsuse esindajad.

Jõelähtme vallavanema Andrus Umboja sõnul on Kostivere pika põllumajandusliku traditsiooniga piirkond. „Kui muidu on Tallinna lähiümbruse vallad tuntud kui kinnisvaravallad, siis Jõelähtme vald on selles mõttes erand. Meil on maahõngu ja järjepidevat põllumajanduslikku ettevõtlust. Piirkonna põllud on lopsakad ja põlluääred alati kenasti niidetud. Seda kõike tuleb hoida ja kindlasti aitab vald oma poolt kaasa,“ ütles ühistut õnnitlema tulnud vallavanem Umboja. „Mul on hea meel, et kohalikud ettevõtjad panid jõud kokku ja tegid sellise ühistu. Ja soovin neile jaksu edaspidiseks.“

 Ühistu liikmete vahel on head suhted ja usaldus

Ühistu üks liikmetest, Märt Riisberg, tänas samuti kõiki kuivati avamisele kohaletulnuid. „Tänan kõiki, kes meid selle projekti juures on aidanud. Meid on aidanud nii pank, vald, ehitajad kui naabrimehed. Eelmisel aastal pidime vedama pool oma viljast mujale. See oli ka põhiline põhjus, miks oli uut kuivatit vaja. Arenguruumi on meil veel päris kõvasti. Kuivati maksimaalne võimsus on 70 tonni tunnis, kui saame ka pool sellest, oleme rahul. Hea on ka see, et oleme loonud paar töökohta, küll osalise koormusega aga siiski,“ lausus Riisberg.

Riisbergi sõnul on väga oluline ühistu toimimisel usaldus ja asjadest ühtemoodi arusaamine.

„Ühistus tuleb minna kompromissidele ja just nende meestega on see võimalik. Väga oluline on ka see, et kõik on võrdselt panustanud. Meie ühistus see nii ongi. Kokku on meil viie peale 3000 hektari kanti maad, mida harime. Lisaks on meil väga hea asukoht, sest Muuga sadam on lähedal. See annab meile hea võimaluse kiireks logistikaks ja nüüd uue kuivatiga saame ka kiiremat kuivatusteenust pakkuda.“

Vaata fotosid uuest kuivatist:

 

TASUB TEADA

TÜ KOSTERA on põllumajandustootjatele kuuluv ettevõte, mille on moodustanud piirkondlikud teravilja-ja rapsikasvatajad. Ühistu on tegutsenud 3 aastat. Ühistu eesmärgiks on teravilja ja rapsi ladustamine, realiseerimise korraldamine, arvestuse pidamine ja ühise majandustegevuse kaudu liikmetele tulu teenimine.

Ühistu 2014. aasta kasum oli 36 655 eurot. Kokku osteti teravilja 3604,7 tonni ja rapsi 787,13 tonni, mis samas ka müüdi Baltic Agro AS-ile, Aatmaa AS-ile, Scandagra Eesti AS-ile ja PÜ-le Kevili.

 

 

TÜ KOSTERA avas uue kuivati
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960