Autor: Tiiu Annuk • 26. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: Taliteravilja kvaliteet kehvapoolne

Koristusilmad on olnud suurepärased ja võib vist öelda, et enamus taliviljadest saab varsti koristatud. Kahjuks on talinisu kvaliteet olnud loodetust kehvem.

Päikest oli vähe ja proteiin ei tõusnud isegi lisalämmastikku andes kõrgele. Ka talinisu langemisarv on olnud suhteliselt kehv. Suur osa taliviljadest on pigem 3 ja 4 kategooria kui esimese kategooria toiduvili.

Suviviljadelt loodame kindlasti kõrgemat kvaliteeti. Vast soosib koristusaega ka ilmataat. Nii suvirapsi, suvinisu kui oa koristusaeg on veel ees. Teised viljad valmivad järk-järgult ja ilmselt koristusajal vahet ei tulegi, kuna nii taliviljad kui ka varajased suviviljad valmisid kõik korraga. Põllumehel on praegu hullumeelne aeg, et valminud vilja saaks koristada nii palju kui võimalik. Mäletame värskelt eelmise aasta koristusaega, kus peale kuivaperioodi saabus kestev vihmaperiood ja teravilja kvaliteet langes sel ajal erakordselt kiiresti. Loodame, et see aasta on parem ja isegi kui vahepeal sajab, annab ilmataat jätkuvalt häid koristusilmasid.

Suviraps

Suvirapsil on praegu valmimise periood. Kuna ilmad on soojad, siis on teatud putukate aktiivsus kõrgel. Soovitan aegajalt käia suvirapsi kontrollimas, kuna selliste ilmadega on lina-tähtöölase kahjustuse oht. Tänavu pole ma kahjustusi märganud, kuid kindlasti mäletavad nii mõnedki põllumehed aastat, kui suured röövikud rapsis sõid kõtru nii, et järele ei jäänud midagi. Lina- tähtöölane vajab sooja, vastsete arenguks on optimaalne temperatuur 23-30 °C, ta on väga kõrge viljakusega ning võib muneda 500-1500 muna. Seetõttu soovitame igaks juhuks põlde jälgida.

Taliraps

Kuna kuivuse tõttu on praegu mullapreparaatide toime kehv, on mõistlik oodata vihma ja pärast seda kohe kasutada. Näiteks Sultan 500 SC (toimeaine metasakloor) kasutamise aeg on peale rapsi tärkamist kuni esimeste pärislehtede staadiumini. Sultan Super/Fuego Top (toimeained metasakloor ja kvinmerak) kasutamise aeg on kuni kolmanda pärislehe staadiumini.

Kaks toimeainet tagab laia umbrohtude tõrjespektri, kõrge efektiivsuse levinumate umbrohuliikide vastu ning vähendab tänu erinevatele toimemehhanismidele ka resistentsuse kujunemise ohtu. Mõlemad toimeained imenduvad tärkavate umbrohtude juurte, idulehtede ja esimeste pärislehtede kaudu. Küllaldane mullaniiskus toetab preparaadi omastamist juurte poolt ja suurendab tema efektiivsust. Seega kuivades tingimustes on kindlasti parem valida kahe kui ühe toimeainega toode. Väga oluline on mitte lasta umbrohtusid liiga suureks kasvada, sest umbrohud, millel pritsimise ajal on rohkem kui 3-4 pärislehte, alluvad tõrjele halvasti. Põldsinepi ja põldrõika probleemi korral lisage juurde Salsa.

Uus toode Butisan Avant (metasakloor, kvinmerak ja dimetenamiid-P) on peale tärkamist eelmainitud toodetest kindlasti veelgi tõhusam, tänu kolmandale toimeainele dimetenamiid-P, mis toimib ka kehvemates niiskus-tingimustes ja eelkõige mulla ülemises kihis. Optimaalse toime saavutamiseks vajavad siiski kõik kolm toimeainet piisavat mullaniiskust, et lahustuda ja levida ning imenduda idanevate umbrohtude juurte ja võrsete kaudu. Kuivades tingimustes, kus mullaniiskus on toimeainete omastamiseks ebapiisav võib herbitsiidne mõju edasi lükkuda vihmade saabumiseni. Toodet võib kasutada nii enne tärkamist alates külvist, kuni tärkamiseni või peale tärkamist kuni 4. pärisleheni. Hea efektiivsuse saavutamiseks tuleks pritsida enne enamike umbrohtude 1-2 pärislehe kasvufaasi.

Hilisema koristuse tõttu lükkus ka talirapsi külv edasi. Esimesed külvid on aga juba kahe pärislehe faasis, seetõttu on aeg paari lausega meelde tuletada teraviljavarise tõrje olulisust. Kindlasti ei tasu oodata kui kogu teraviljavaris on üleval ja hakkab juba rapsi lämmatama, vaid teha see ikka pisut varem, kui näete, et oht on olemas. Rapsi seest erinevate kõrreliste tõrjeks on lubatud mitmed tooted: Agil 100 EC (0,5-1,5 l/ha), Targa Super (0,75-2,0 l/ha), Pantera 4 EC (0,75-1,5 l/ha), Leopard (1,0-2,5 l/ha) ja Quick 5% EC (1,25 l/ha). Kulunormid mitmeaastaste kõrreliste nagu näiteks hariliku orasheina tõrjel peavad olema oluliselt kõrgemad, kuna need on suurema juurestikuga ja raskemini tõrjutavad. Teraviljavaris on samal aastal seemnest kasvanud, seetõttu pole tema juurestik nii võimas, ning on oluliselt kergem tõrjuda, st. saab kasutada väiksemat kulunormi. Väga oluline on teada, et kõrreliste tõrjumiseks ettenähtud tooted on aeglase mõjuga, see tähendab, et kuni 2-3 nädalat läheb umbrohu täieliku hävimiseni. Tooted on hästi kasutatavad ka paagisegudes, edukalt saab ühildada fungitsiidide/kasvu-regulaatorite kasutamisega, samuti leheväetiste kasuta-misega nagu booriga, mikroelementide segu või hoopis kaaliumiga (Krista K). Kaalium soodustab suhkrute sünteesi taimedes, tugevdab taimeraku seina ja kudede struktuuri. Seeläbi paraneb vastupanu stressile (nt põud, külm ilm jne), taimed on elujõulisemad ja tugevamad ning seega ka külmakindlamad. Kõrreliste toodetest Agil 100 EC’d ei ole soovitav segada teise herbitsiidiga, kuna võib kahjustada kultuuri, edukalt võib aga kasutada koos fungitsiidide või leheväetistega. Samuti on lubatud kõiki tooteid segada insektitsiididega.

Vaata lisainfot: http://www.scandagra.ee/

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960