Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tammsaar: maaelu selgroog on põllumajandus

Uurisime endiselt põllumajandusministrilt, Tiit Tammsaarelt, kuidas ta suhtub ministeeriumi nimevahetusse ja milliseid tegusid ta ootab Maaeluministeeriumilt.

Tiit Tammsaar oli põllumajandusminister ajavahemikul 10.04.2003 - 05.04.2004.

Tiit Tammsaarele ministeeriumi nimevahetuse plaan ei meeldinud. „Ministeeriumi nimevahetus on lihtne asendustegevus linnukese pärast. See raha mida kulutatakse mõttetule nimevahetusele oleks õige olnud kulutada sigade Aafrika katkust tulenevate kahjude korvamiseks põllumeestele,“ oli Tammsaar konkreetne.

Tiit Tammsaare sõnul on oluline tagada maal eluks ja ettevõtluseks olulised infrastruktuuriosad ehk siis elekter, internet ja ühendusteed.

„Kui vaadata laiemalt Põllumajandusministeeriumi tegevusvaldkondi, siis tuleks eelkõige seista maaelu säilimise meetmete tõhusa rakendamise eest, hetkekski unustamata, et maaelu selgroog on põllumajandus ja seda just meie klimaatilistes tingimustes. Säilimise aluseks on lisaks CAPi (ÜPP) täielikule rakendamisele, aidata elujõuliseks ka EIT ehk infrastruktuur maal, kus E-on elekter, I-on internet, T-on ühendusteed. Kõik need tegurid on ülitähtsad eeldused elu säilimise võimaldamiseks maal,“ selgitas Tammsaar.

Ta lisas, et suures plaanis on õige maa ja mets ühe ministeeriumi alla koondada ehk Maaamet jälle nüüdse Maaeluministeeriumi alla tuua.

Uurisime endiselt ministrilt ka seda, mida ta peab olulisemaks otsuseks-teoks mille tegi, kui oli ise ametis põllumajandusministrina.

„Minu aeg ministrina oli ülikeerukas. Oli vaja vastu võtta kümneid seadusi enne kui astusime Euroopa Liitu. Õnnestus osaleda meie jaoks ülitähtsa CAPi finantsmudeli aruteludel ja vastuvõtmisel Brüsselis. Tuli innustada eelkõige maainimesi Euroopa Liidu referendumil osalema ja poolt hääletama,“ rääkis Tammsaar. „Ei õnnestunud tolleaegse valitsuskabineti paljudele liikmetele selgeks teha nn. suhkrutrahvi olulisust. Kujukas näide oli peaminister Partsi arusaam suhkru impordile kaitsemeetmete rakendamise aruteludel võtmes, et  mis trahvist ja tollist sa siin räägid kui meil on Euroopa Liiduga liitumise referendum ees ja sa tahad siin mingit suhkrutolli rakendada!“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960