Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumeeste liidud: tule 14. septembril meeleavaldusele

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Põllumeeste Keskliit ja Eestimaa Talupidajate Keskliit korraldavad 14. septembril 2015 kell 14 Toompeal meeleavalduse.

Korraldajad loodavad, et võimalikult paljud põllumehed tulevad vaatamata kiirele viljakoristusajale Toompeale traktoriga.

Suur osa Eesti põllumeestest on juba pikemat aega väga raskes olukorras. Põllumajandusturgudel on toimunud suur hindade langus, mille üheks põhjuseks on Venemaa impordikeeld EL toiduainetele. Kriis on tabanud eriti rängalt piimakarjakasvatust ning seakasvatajaid, kellele on täiendava hoobi andnud sigade Aafrika katk ja sellega seotud piirangud, kuid raske on olukord ka teistes sektorites. Kannatavad nii väiketalud kui suuremad ettevõtted, ohus on tuhanded töökohad. Tänane piimatootja või seakasvataja mure puudutab homme otseselt ka kõiki teisi põllumehi!

Eesti on uutest Euroopa Liidu liikmesriikidest ainus, kus põllumeestele pole kriisiolukorras makstud siseriiklikku üleminekutoetust. Samuti ei ole riigieelarvest makstud ELi poolt lubatud kriisiabi piimatootjatele. Kõik Eesti naaberriigid ja paljud teised ELi liikmesriigid on kriisi teadvustanud ning oma põllumehi toetanud, sest ajutine kriisiabi aitab ka tulevikus tagada toiduga varustatuse ja töökohad nii maapiirkondades kui teistes põllumajandusega seotud valdkondades. Sellise abi puudumine seab meie põllumehed aga teistega võrreldes veelgi ebavõrdsemasse seisu.

Põllumeeste esindajate argumendid korduvatel kohtumistel poliitikutega pole otsustajaid veennud, et meie põllumajandus on kriisis ja abi hädavajalik. Seda ei peeta oluliseks ja selle asemel tegeletakse hoopis tagajärgede likvideerimisega, mis läheb meile kõigile kokkuvõttes palju rohkem maksma.

Põllumeeste kolm suuremat esindusorganisatsiooni kutsuvad kõiki põllumehi 14. septembril traktoritega Tallinnasse Toompeale avalikule koosolekule, et anda Riigikogu liikmetele üle petitsioon ja teavitada laiemat avalikkust põllumajanduse murekohtadest.

Traktorite kolonni moodustamiseks ja ühiseks Toompeale sõiduks kogunetakse kell 11 Tallinna külje alla Põrguvälja teele (Pildiküla, Rae vald). Meeleavaldus Toompeal toimub kell 14-15.

Meeleavaldusele oodatakse põllumehi nii uuemate kui vanemate traktoritega.

Kohaletulekust tuleks teada anda hiljemalt 5. septembriks. Registreeruda saab põllumajandus-kaubanduskoja kodulehel www.epkk.ee või tel 600 9349, põllumeeste keskliidu kodulehel www.eptk.ee või tel  524 5875 ja talupidajate keskliidu kodulehel www.etkl.ee või tel 502 9571.

Registreeruda palutakse ka neil, kes soovivad osaleda ilma traktorita.

Meeleavalduse korraldajad ootavad rohket osavõttu, mis viiks otsustajad arusaamisele, et põllumajanduses on kriis, põllumehed ei virise asjatult, vaid ootavad valitsuselt euroopalikult solidaarset käitumist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960