Autor: Mait Kraun • 4. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmabörs: piimahinnad jätkasid jõulist taastumist

Nädala börsiuudised: piimahinnad jätkasid tõusu; teraviljade hinnad kukuvad; suhkur trotsib Hiina hirmu, naftal erakordselt volatiilne nädal.

Piimahinnad jätkasid tõusu

Piimahinnad tõusid 1. septembril toimunud kauplemissessioonil teist korda järjest, aga kallinemine oli prognoositust väiksem.

Teisipäeval toimunud oksjonil, mida korraldab Uus-Meremaa piimatootja Fonterra, tõusis Global Dairy Trade indeks 10,9 protsendi võrra kõrgeima tasemeni alates juulist.

Koorimata piimapulbri hind kallines eelmise oksjoniga võrreldes 12,1 protsendi võrra. Kooritud piimapulbri hind kasvas 11,7 protsenti. Kaks nädalat tagasi toimunud kauplemissessiooni ajal tõusis GDT indeks 15 protsenti. Augusti alguses olid hinnad jõudnud 13 aasta madalaima tasemeni.

Hinnatõusule aitas kaasa Fonterra, kes vähendas GDT oksjonitel saadaolevate piimaproduktide hulka, mis vähendas lühiajaliselt pakkumist.

Commonwealth Bank of Australia analüütik Tobin Gorey aga ütles, et Uus-Meremaa futuuride turg viitas 15protsendilisele tõusule. Gorey nentis, et „närvilisus maailma ja Hiina makromajanduslike näitajate pärast sisendas turgudele ebakindlust.“

Hiina mõju piimahindadele

Globaalseid piimahinnad on suuresti sõltuvuses Hiina nõudlusest. Näiteks 2013. aastal tõusid hinnad kiiresti, sest Hiina ostis järjest enam piima. Kui sealne tugev nõudlus aga ära kadus, hakkasid ka hinnad järsult kukkuma.

Hiina nõudlus vähenes, sest riik suurendas oma varusid ja laiendas kodumaist pakkumist. Hiljutine turukrahh tõstatas hirmu, et nõudlus võib püsida ka edaspidi nõrk.Arvatakse, et pikka aega kestnud hinnalanguse tõttu hakkavad farmerid piimatootmist tagasi tõmbama ja see viib turu tasakaalu, mille järel peaksid piimahinnad uuesti tõusma hakkama. Viimase kuu hinnatõus on olnud aga kiire, mis tähendab, et farmerid võivad pakkumise vähendamist edasi lükata. See tähendab, et lühemas perspektiivis ei pruugi piimahinnad siiski taastumist jätkata.

Teraviljad jätkavad langust

Eelmine nädal teatas Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC), et selle aasta koristushooaja lõpuks on maailma teraviljade varud tõenäoliselt 29 aasta kõrgeimal tasemel.

Nende sõnul kasvavad teraviljavarud 2 miljoni tonni võrra 447 miljoni tonnini, mis on 29 aasta kõrgeim tase. Toodanguprognoosi suurendati aga 18 miljoni tonni võrra 1,99 miljardi tonnini.Seetõttu jätkasid teraviljad ka sellel nädalal langust. Toidunisu hind kukkus Euroopas nädalaga täiendavalt 4,3 protsenti ja tonnihind jõudis 166,75 euroni. Ka USAs olid hinnad languses – nisu odavnes 4,8 protsenti 4,72 dollarini buššelist. Kaera hind tegi pärast eelmise nädala järsku langust väikse taastumise ja kallines 1,5 protsenti.Sellel nädalal pole teraviljaturgudel suurt juhtunud, mis võiks hinnad uuesti kasvama panna.

Maisi hinnale mõjub survestavalt USA koristushooaja algus, mis suurendab turul pakkumist. Nõudluse poole pealt võib välja tuua, et USA iganädalane etanoolitoodang kukkus 4000 barreli võrra 948 000 barrelini. Biokütuste varud tõusid 374 000 barreli võrra 19 miljoni barrelini.

„See ei ole maisi hinnale toetav,“ ütles Terry Reilly Futures Internationalist. „Etanoolitoodangut arvestades arvame, et maisi hulk, mis läheb etanooli tootmiseks, saab olema oodatust väiksem.“Maisi hind kukkus nädalaga 2,9 protsenti ja buššel maksab 3,64 dollarit. Sojaubade hind odavnes 0,3 protsenti 8,74 dollarini buššelist.

 

Suhkur trotsib Hiina hirmu

Suhkruhinnad kukkusid eelmine nädal 10,13 dollarini naelast, mis on madalaim tase alates 2008. aastast.

Hindu vedas alla kartus, et Hiina nõudlus väheneb. Nimelt on Hiina maailma suurim suhkruimportija. Samuti on suhkruhindu alla toonud Brasiilia reaali odavnemine. Brasiilia reaal jõudis dollari suhtes kolmapäeval madalaima tasemeni alates 2002. aastast. Nõrk reaal vähendab dollarites toorainete hindu, mida Brasiilia ekspordib.Vaatamata sellele on see nädal suhkru hind tõusma hakanud. Neljapäeva õhtuks oli suhkur taastunud ligi 8 protsenti 10,93 dollarini. „Hindade stabiliseerumine on märkimisväärne, sest see juhtus ajal, mil Brasiilia reaal odavnes märkimisväärselt,“ ütles analüütik Tobin Gorey. „Mõlemad liikusid varem tandemis. Hindade tõus on aga märk, et see suhe võib olla murdunud.“

 

Toornafta hind taastus järsultEelmise nädala alguses kukksid nafta hinnad kuue ja poole aasta madalaima tasemeni. Brent odavnes alla 44 dollari ja WTI alla 38 dollari.

USA Energia Informatsiooni Ameti (EIA) andmetel vähenesid USA naftavarud üle-eelmisel nädalal aga 5,45 miljoni barreli võrra 450,8 miljonile barrelile. Analüütikud olid oodanud 1,45 miljoni barreli suurust tõusu. Eelmise nädala lõpus hakkasid ka aktsiaturud tõusma ja nafta hind kallines kolme päevaga ligi 16 protsenti.Nüüdseks on hinnad veidi uuesti kukkuma hakanud, sest Hiina ostujuhtide indeks langes ja see sütitas kartusi Hiina aeglustumisest.„Möödunud nädalal oli volatiilsus väga suur, kuid paistab, et 50 dollarit on püsiv tase,“ märkis Petromaxi analüütik Olivier Jakob. „See on jätkuvalt turg, kus on palju pakkumist.“Selle nädala lõpuks oli nafta teinud kokkuvõttes aga väga korraliku tõusu. Brent kallines 13 protsenti ja WTI lisas 16 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 50,75 ja 46,8 dollarit barrelist. 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960