Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon mõistab Eesti põllumeeste keerulist olukorda

Euroopa Komisjon mõistab Eesti ja teiste Baltimaade põllumeeste eriti keerulist olukorda, ütles täna komisjoni ametnikega kohtunud maaeluminister Urmas Kruuse.

 „Kahepoolsetel kohtumistel Euroopa Komisjoni ametnikega sain kinnitust, et Euroopa Liidu tasandil mõistetakse Venemaa sanktsioonide tõttu eriti keerulisse majanduslikku olukorda sattunud Eesti ja teiste Baltimaade põllumeeste olukorda. Rõõmustab see, et Baltimaade ja Poola ettepanekuid on nii piimanduse kui ka seakasvatuse toetamise kavandamisel selgelt arvestatud,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. Ta tõdes, et põllumeeste olukord on muutunud järjest keerulisemaks kogu Euroopas. 

Euroopa Komisjon esitles täna Euroopa Liidu põllumajandus- ja kalandusministrite erakorralisel nõukogul Euroopa põllumeestele kavandatavat kokku 500 miljoni euro suurust abipaketti. „Oluline on abipaketi terviklikkus, sest see sisaldab lisaks otsesele finantsabile ka meetmeid, mis on suunatud põllumeeste turujõu suurendamisele ja uute turgude leidmisele. Abipaketi täpsem jaotus riikide vahel selgub ilmselt lähinädalatel,“ lisas Kruuse.

Eesti tõstatas põllumajandus- ja kalandusministrite erakorralisel nõukogul ka sigade Aafrika katku majanduslike mõjude temaatika.

Maaeluminister Urmas Kruuse kohtus täna Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse voliniku Vytenis Andriukaitisega, kellega arutati Baltimaade ja Poola ettepanekuid senisest tõhusamaks ning koordineeritumaks võitluseks sigade Aafrika katkuga. „Rõhutasime, et tsoonide kehtestamine peab olema läbipaistev, põhjendatud ja proportsioonis riskidega. Oluline on ka see, et Euroopa Liidu tasandil käivitataks sigade Aafrika katku puudutavad teadusprojektid,“ selgitas Kruuse.

Samuti kohtus minister Euroopa Komisjoni põllumajandus- ja maaeludirektoraadi juhi Jerzy Bogdan Plewaga, kellega arutati Eesti piimatootjate olukorda.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960