Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

56 seakasvatajat taotlevad toetust bioohutusnõuete rakendamiseks või seakasvatuse lõpetamiseks

Möödunud  nädalal lõppes PRIAs seakatkuga seotud kahe investeeringutoetuse taotlusvoor. Kokku taotlesid 56 seakasvatusettevõtet  6,2 miljonit eurot farmides bioohutusnõuete tõhustamiseks või seakasvatuse lõpetamiseks ja investeeringute tegemiseks muudes põllumajandusvaldkondades.

17.-31. augustini toimus seakatku leviku põhjustatud olukorra leevendamiseks maaelu arengukava kahe meetme erakorraline taotlusvoor. Väikesed seakasvatusettevõtted said taotleda kuni 15 000 eurot meetmest „Väikeste põllumajandusettevõtete arendamise toetus“, suuremad võivad meetmest „Põllumajandusettevõtete tulemuslikkuse parandamise investeeringutoetus“ saada programmperioodil 2014-2020 kokku kuni 500 000 eurot.

15 väikeettevõtjast 11 taotlesid toetust seoses seakasvatuse lõpetamisega ja 4 bioohutusnõuete rakendamiseks. 41 suuremast ettevõtjast soovivad seakasvatuse lõpetada 15 ja bioohutusnõuete täitmiseks investeerivad 26 ettevõtet. Neil, kes saavad toetust seoses seakasvatuse lõpetamisega, tuleb sigade pidamine lõpetada 31.detsembriks 2015.

Taotluste rahuldamiseks on väiketootjate meetme eelarvest määratud 2,7 mln eurot, tulemuslikkuse parandamise meetmele 10 mln eurot.  Taotlusi laekus vastavalt 222 252 euro  ja 5 946 961 euro saamiseks. Seega jätkub raha kõigi abikõlblike taotluste rahuldamiseks.

„Enamik taotlusi on täidetud korrektselt – see on seda kiiduväärsem, et taotlusvoorud toimusid erakorralistena ja dokumendid tuli kiiresti ette valmistada,“ ütles PRIA arengutoetuste osakonna juhataja Piret Kljutšivski. „Määrused sätestavad PRIAle otsuste tegemiseks 70 ja 160 tööpäeva, aga tahame valmis saada nii kiiresti kui võimalik, vähemalt oktoobrikuu keskpaigaks.“

PRIA põllumajandusloomade registri andmetel on Eestis 504 seapidajat, kel on kokku 354 928 siga.

allikas: PRIA pressiteade, 09.09.2015.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960