Autor: Mait Kraun • 11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailmabörs: toiduhinnad kukuvad kolinal

Börsil: toidunisu saak Euroopas tuleb kõrge; Brasiilia reaali nõrgenemine survestab kohvi ja suhkru hindu; nafta hind kukub edasi.

Toiduhinnad kukuvad kolinal

Globaalne ülepakkumine ja mured Hiina majanduse pärast on toidutoorainete hinnad viinud kuue aasta madalaima tasemeni, teatas ÜRO neljapäeval, vahendab CNBC.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni toiduhindade indeks tegi augustis järseima kukkumise alates 2008. aasta detsembrist. Indeks kukkus 155,7 punktini, mis on madalaim tase alates 2009. aasta aprillist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Lisaks suurele pakkumisele on hinnalanguse põhjustanud ka mitmed teised faktorid. Näiteks energiahindade langus ja mured Hiina majanduse aeglustumise pärast. Need võivad mõjuda globaalsele majandusele ja finantsturgudele negatiivselt,“ ütles organisatsioon oma avalduses.

Indeks mõõdab viie tooraine igakuist hinnamuutust, mille hulka kuuluvad teraviljad, taimeõli, piim, liha ja suhkur. Teraviljahinnad on jõudnud madalaima tasemeni alates 2010. aasta juunist. Piimapulbrite, juustu ja või hind on „odavnenud märkimisväärselt.“Taimeõli hinnad jõudsid kuue aasta põhja ja eelmisel kuul odavnesid ka suhkruhinnad. Selle on põhjustanud peamiselt Brasiilia reaali nõrgenemine ja ootused, et India hakkab tooraine netoeksportijaks.Ainuke toidutooraine, mis augustis ei odavnenud, oli liha, mille hind jäi kuu lõikes praktiliselt samaks.ÜRO allorganisatsioon suurendas ka 2015-2016. aasta maailma teraviljatoodangu prognoosi 5 miljoni tonni võrra 728,4 miljoni tonnini.

„Saagikus on suurem Austraalias, Euroopa Liidus, Venemaal ja Ukrainas. Seda tänu suuremale külvamisele ja soodsatele ilmastikuoludele,“ ütles organisatsioon.

USAs oodatakse teraviljade saagiprognoosi

Selle nädala lõpus teraviljade hinnad märkimisväärselt ei muutunud, sest turuosalised ootavad reedel avalikustatavaid USA põllumajandusministeeriumi (USDA) pakkumise ja nõudluse prognoose.USDA numbrid peaksid andma hea ülevaate, milliseks on kujunenud sojaubade, maisi ja teiste teraviljade saagikus USAs. See peaks mõjutama omakorda terve maailma hindasid.„Me oleme jõudnud punkti, kus me tavaliselt oleme olnud enne USDA numbrite avaldamist,“ ütles Country Futuresi analüütik Darrell Holaday. „See on punkt, kus turg on väga aeglane. Kõik ootavad reedel saabuvaid uudiseid.“Eelmise kuu USDA andmed näitasid, et maisi ja sojaubade saak tuleb väga suur, mis pani hinnad kiiresti kukkuma. Sellel nädalal tehtud USDA küsitluste kohaselt pole saagi olukord halvenenud, mis tähendab, et prognoosides tõenäoliselt suuri muutusi ei tule.

Teisalt on mitmed turuosalised prognoosinud, et saak ei pruugi nii suur tulla. „Olen üllatunud, et hinnad ei ole enne raporti tõusnud, sest paljud ootavad siiski madalamat saagikust,“ ütles Holladay.

Nädala lõikes kallines maisi hind 1,4 protsendi võrra 3,69 dollarini buššelist. Sojaubade hind jäi praktiliselt samaks – buššeli hind tõusis 0,06 protsenti 8,74 dollarini. Nisu hind kallines neljapäeva õhtuks Chicago börsil 0,3 protsenti 4,73 dollarini buššelist.

Toidunisule oodatakse Euroopas jätkuvalt suurt saakiEuroopas vähendas Prantsusmaa pehme nisu ekspordiprognoosi, Suurbritanniat on tabanud aga vihmad, mis segavad saagi koristamist, vahendab Agrimoney.com.

Prantsusmaa põllumajandusamet prognoosib, et 2015-2016. aastal väheneb nisu eksport 18,79 miljoni tonnini, mis on aastatagusega võrreldes 3,3 protsenti vähem. Prognoose vähendati vaatamata sellele, et Prantsusmaa nisusaagiks oodatakse rekordilist 40,7 miljonit tonni. Peamiselt väheneb eksport maailmaturul kasvava konkurentsi tõttu. Näiteks Ukrainas ja Venemaal on saak olnud samuti väga korralik.Suurbritannias on saagi koristamist segama hakanud aga vihmad. Talvenisu on koristatud vaid 70 protsendi ulatuses – tavaliselt on praeguseks ajaks koristatud 90 protsenti saagist. See on veidi halvendanud ka saagi kvaliteeti. Vaatamata sellele on kasvutingimused olnud üldiselt head ja oodata on suurt saaki.Nädalaga kallines toidunisu hind Euronext turul 1,2 protsendi võrra 168,75 euroni tonnist. Viimastel nädalatel on hind suurte saagiprognooside tõttu tublisti kukkunud.

Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind Euronext turul 2 protsenti 365 euroni tonnist. Kooritud piima hind lisas 0,7 protsenti 1687 euroni tonnist.

Töötlemata riisi hind tõusis nädalaga 4,5 protsenti 12,22 dollarini buššelist. Kakao tonnihind kallines 4,5 protsenti 3264 dollarini. Kohvi ja suhkru hindu survestas nädala lõpus nõrgenev Brasiilia reaal, mis jõudis dollari vastu 12 aasta madalaima tasemeni. Brasiilia on maailma suurim kohvi ja suhkru eksportija. Robusta kohv odavnes nädala lõikes 0,7 protsenti 1566 dollarini tonnist.

Toornafta hind kukub edasi

Naftaturul on suhtumine, et enne, kui olukord viimaks paraneb, peab see minema vel hullemaks.Turul on jätkuvalt suur ülepakkumine, Aasiast kardetakse majanduste jahtumise tõttu nõudluse vähenemist ja USA tootjad pole tootmist märkimisväärselt vähendanud. Hinnasurve on seega jätkuvalt alla.Nädala lõikes kukkus WTI toornafta hind 5 protsenti 44,48 dollarini barrelist. Brenti toornafta odavnes 5,7 protsenti 47,84 dollarini. Madalatest hindadest tingitud bensiini nõudluse kasv võib omakorda aga hindu toetama hakata.Neljapäeval tegid nafta hinnad tubli, 3 protsendilise tõusu. USA Energiainformatsiooni Administratsiooni (EIA) neljapäevased andmed näitasid, et viimase kuu lõikes on bensiini nõudlus tõusnud aastatagusega võrreldes 4 protsendi võrra. Samuti tõusid eelmisel nädalal USA bensiinivarud oodatust poole vähem. Hinnatõusule aitas samuti kaasa odavam dollar, mis muutis nafta eurodes ja teistes valuutades suhteliselt odavamaks. Positiivsele turumeeleolule aitas kaasa ka USA aktsiaturgude tõus.„Nõudlus püsib eelmise aastaga võrreldes kõrge, sest tarbijad kasutavad madalaid bensiinihindu ära,“ ütles Caprock Risk Managementi analüütik Chris Jarvis.Nädala lõikes on hindadele survet avaldanud aga EIA andmed, mis näitasid, et USA naftavarud suurenesid eelmisel nädalal 2,6 miljoni barreli võrra. Reutersi küsitletud analüütikud ennustasid 933 000 barreli suurust kasvu.Naftahinnad on alates 2014. aasta juunist kukkunud Aasia majanduste aeglustumise ja ülepakkumise tõttu ligi poole võrra.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960