Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL abipakett Eesti põllu-majandusele on 7,56 miljonit eurot

Luksemburgis kogunenud EL põllumajandus- ja kalandusministrite mitteametlikul nõukogul eraldati Eesti põllumajandusele kokku 7,56 miljonit eurot.

„7,56 miljonit eurot on Eesti põllumajandussektorile suureks abiks ja annab praeguses kriisiolukorras hingamisruumi,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Kindlasti vajavad abi kõik riigid ja surve Euroopa Komisjonile on suur. Seda tähelepanuväärsem on, et võeti arvesse Eesti ja teiste Baltimaade ettepanekuid raha jaotamise kriteeriumide kohta. Euroopa Komisjon näitas sellega, et tunnistab meie ettevõtjate raskemat olukorda.“

EL abipaketi jaotamisel liikmesriikide vahel arvestati 2014-2015 kvoodiaastat, mille alusel Eestile eraldati 1,56 mln eurot, Venemaa sanktsioonide mõju leevendamist, mille alusel lisandus Eestile 1,9 mln eurot ning piimahinna langust, mille alusel lisandus 4,1 mln eurot. Kokku on EL toetus Eesti põllumajandusele 7,56 miljonit eurot.

Erakorralise abi täpsema rakendamise üle saab iga liikmesriik ise otsustada. „Meile on antud suur paindlikkus toetusmeetme kasutamiseks – iga liikmesriik saab ise otsustada, kus on vajadus kõige suurem. Eestis on prioriteetsed valdkonnad tugevasse kriisi sattunud piima- ja sealihasektor,“ sõnas Kruuse.

Kruuse sõnul on olulised nii vahetu rahaline toetus põllumeestele kui ka turukorraldusmeetmed ja uute turgude leidmiseks tehtavad jõupingutused. „Peame väga oluliseks, et lisaks lühiajalistele meetmetele kaaluksime ka kõiki muid võimalusi, mis aitavad tagada põllumajandussektori pikaajalise stabiilsuse,“ sõnas Kruuse.

Turukorraldusmeetmetest pikendatakse piimatoodete eraladustamist ja suurendatakse ladustamiskulude hüvitamist EL poolt, sealihale luuakse uus eraladustamise skeem, laiendatakse EL promotsiooniprogrammi sihituna piima- ja sealihasektorile. Lisaks on komisjonil kavas kutsuda kokku liikmesriikide kõrgetasemeline töögrupp, et otsida lahendusi toidutoodete tarneahela sees olevatele probleemidele.

Euroopa Komisjon esitles 7. septembril toimunud EL põllumajandusministrite erakorralisel nõukogul ka 500 miljoni euro suurust abipaketti Euroopa põllumeestele. Abipaketi jaotust liikmesriikide vahel tutvustati 15. septembril toimunud nõukogul. Liikmesriikide vahel jagati kokku 420 miljonit eurot, millele lisandub turukorraldusmeetmete pakett.

Viimati andis Euroopa Liit kõikidele liikmesriikidele erakorralist abi 2009. aastal, mil Eesti toetussumma oli 1,3 miljonit eurot. Eesti toetussumma kasv võrreldes 2009. aastaga on suurim Euroopa Liidus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960