Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 25. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõgeval rajati SoilVeg projekti raames esimesed katsed

Eesti Taimekasvatuse Instituudi põldudel Jõgeval rajati esimesed katsed uue rahvusvahelise projekti SoilVeg raames.

Projekt SoilVeg – "Agroökoloogiliste vahekultuuride kasutuselevõtmine tootmise tõhustamiseks ja mullaomaduste parandamiseks maheköögiviljade kasvatamisel" on Euroopa Komisjoni toel Core Organic Plus programmi raames rahastatav uurimisprojekt, mida juhib Itaalia Põllumajanduse Teadusnõukogu (CRA).

SoilVeg LogoProjekti eesmärgiks on uurida agroökoloogiliste vahekultuuride innovatiivseid rakendusvõimalusi vahekultuuride mahamuljumise tehnoloogia abil. Aastatel 2015 – 2018 kestvas projektis teevad koostööd kaheksa Euroopa riiki.

Projekti SoilVeg raames tehtavate uuringute eesmärgiks on kontrollida hüpoteesi, mille kohaselt vahekultuuride mahamuljumine võimaldab:

•tagada köögivilja kui tulukultuuri saagikust ja kvaliteeti;

•vähendada mullastruktuuri lõhkumist ja toetada neid mullaomadusi, mis parandavad süsteemisisest toiteelementide kasutamist;

•vähendada fossiilsetel kütustel põhinevat energiakulu;

•luua kahjureid, haigusi ning umbrohtusid pärssiv keskkond.

Projekti põhiliseks väljakutseks on kontrollida hüpoteesi, mille kohaselt mahamuljumise tehnoloogia vähendab toiteainete kadu ja kasvuhoonegaaside lendumist mullast võrreldes traditsioonilise vahekultuuri sissekünniga.

Peamiseks oodatavaks tulemuseks on uudse vahekultuuride kasvatusviisi optimeerimine ja levitamine eesmärgiga parandada tootmistõhusust ja mulla omadusi maheköögiviljade kasvatamisel.

Projekti juht Stefano Canali märkis projektipartnerite esmakohtumist sissejuhatades: "Viljelussüsteemi nutikas kavandamine ja vahekultuuride kasutamine on kõige lootustandvamateks vahenditeks lämmastiku kasutamistõhususe parandamise ja nitraatide leostumisohu vähendamise võtete loendis. Meie ootuseks on, et selle projekti tulemused viljelussüsteemi kujundamise ja agroökoloogiliste vahekultuuride rakendamisega toetavad üha suurenevat innovatsioonivajadust ja annavad Euroopa mahepõllundusele liidrirolli kogu maailmas."

Põldkatseid tehakse nii Lõuna- kui ka Põhja-Euroopa tingimustes. Esimesed tulemused saadakse Lõuna-Euroopas juba tänavu sügiseks. Tulemustest teavitatakse kõiki huvigruppe, aga eelkõige projekti kaasatud riikide maheköögiviljakasvatajaid.

Eestis on projekti SoilVeg partnerasutuseks Eesti Taimekasvatuse Instituut ja töörühma juhib Kalvi Tamm. Põldkatsed on rajatud Jõgevale ETKI katsepõllule. Uuringu käigus selgitatakse mulla omadusi kasvuperioodil, vahekultuuri biomassi saagikust ja selle omadusi enne töötlemist, kapsa saagikust ja kvaliteeti ning taimekahjustajate esinemist.

2015. aasta juuli lõpus künti katsealal kasvanud punane ristik mulda. Seejärel külvati 25. augustil katsealale vahekultuuridena talirukis ja itaalia raihein, mille mahamuljumise järel 2016. aasta mai lõpus istutatakse valge peakapsas.

Võrdluseks on veel kontrollvariant ilma vahekultuurita ja variant, kus vahekultuur viiakse künniga mulda enne kapsa istutamist. Lisaks varieeritakse kõikide variantide osas väetamisega – ilma sõnnikuta versus 30 t/ha tahesõnniku andmine ristiku künni alla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vahekultuurid on tärganud – esiplaanil rukis ja sellest paremal itaalia raihein. SoilVegi katsepõld Jõgeval, 7. septembril 2015. Foto: ETKI.

 

Vahekultuurid aitavad arendada keskkonnasäästlikku maheviljelust muutes mulla ja taimiku vahelise tasakaalu terviklikumaks nii ajas kui ruumis, kuna nad mõjutavad mullaviljakust ning umbrohtude, taimehaiguste ja kahjurite esinemist. Asjatundlikul rakendamisel on võimalik vahekultuuride abil vähendada toiteainete kadu mullast, suurendada mulla süsiniku talletusvõimet ja parandada tootmise energiatõhusust.

Rohkem infot leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960