Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon auditeerib järelevalvesüsteemi toimimist liha liikumise jälgitavuse tagamisel

Euroopa Komisjoni ametnikud auditeerivad üle-euroopalise auditeerimisprogrammi raames 29. septembrist kuni 9. oktoobrini Eesti toidujärelevalvesüsteemi toimimist liha ja lihatoodete päritolu ning liikumise jälgitavuse tagamisel.

Auditi käigus kontrollitakse toodete märgistuse vastavust kehtivatele regulatsioonidele ning selle üle tehtavaid järelevalvetoiminguid.

„Liha päritolu jälgitavuse küsimus tõusis Euroopa Liidus esile seoses 2013. aastal puhkenud hobuseliha skandaaliga. Euroopa toiduohutussüsteemi toimimise jälgimiseks ning toidupettuste ennetamiseks auditeeritakse järelevalvesüsteemide toimimist liikmesriikides üle Euroopa,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp. „Auditi läbiviimiseks võetakse kolmest toidupoest juhuvaliku alusel erinevaid lihatooteid ning liha päritolu tuvastamiseks kontrollime pakendimärgistuse põhjal kogu konkreetse tootega seotud käitlemisahelat kuni farmini, kust liha algselt pärineb.“

Euroopa Komisjoni audit kestab kokku kaks nädalat, mille käigus külastatakse liha tarneahela kontrollimiseks erinevaid lihatööstusi ning jae- ja hulgikaubandusettevõtteid. Lihaliikidest hõlmab audit nii linnuliha, sõraliste (sealiha, veiseliha jm), jäneseliste kui ulukiliha ja – lihatooteid. Esimesel nädalal on kavas külastada ettevõtteid Harju-, Lääne- ja Valgamaal. Teise nädala kava selgub auditi käigus.

Veterinaar- ja Toiduametis läbiviidav audit on osa Euroopa Komisjoni Toidu- ja Veterinaarameti (FVO) pikaajalisest üle-euroopalisest auditeerimisprogrammist, mille eesmärk on hinnata liha liikumise jälgitavust ning selle üle teostatava järelevalve toimimist kogu Euroopas.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960