Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 1. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veterinaareksperdid analüüsivad Eestis seakatku tõkestamise võimalusi

 

29. septembrist 1. oktoobrini viibib Eestis missioonil Maailma Loomatervishoiu Organisatsiooni (OIE) ja ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) Baltimaade ja Ida-Euroopa regiooni veterinaarekspertide töögrupp. Missiooni raames analüüsitakse sigade Aafrika katku tõkestamiseks rakendatud meetmete tõhusust.

 

„Veterinaar- ja Toiduameti esindajad annavad ekspertidele ülevaate taudi leviku hetkeseisust nii kodusigade hulgas kui metssigade populatsioonis. Koostöös välisekspertidega analüüsime farmides rakendatud bioohutusmeetmete tõhusust, seafarmide nakatumise võimalikke põhjusi ning veterinaarjärelevalve toiminguid,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti loomatervishoiu, loomakaitse ja söötade osakonna juhataja Maarja Kristian. „Ekspertide eesmärk on läbiviidava missiooni tulemusel pakkuda meie kohalikest oludest tulenevalt senisest veelgi tõhusamaid meetmeid haiguse leviku peatamiseks ning  taudipuhangute ennetamiseks ja tõrjumiseks.“

 

Eestis külastavad eksperdid missiooni käigus seakasvatusega tegelevaid ettevõtteid ja majapidamisi (farmi territooriumile sisenemata), maakondlikke veterinaarkeskusi ning taudistunud jahipiirkondi Võru ja Järva maakonnas.

 

Missioonil osalevad sigade Aafrika katku eksperdid Saksamaalt, Itaaliast ja Venemaalt ning Euroopa Komisjoni, OIE ja FAO esindajad. Missiooni tulemusel koostatakse kirjalik raport, mis esitatakse OIE/FAO Piiriüleste loomataudide tõrjumise globaalse raamistiku (GF-TAD) sigade Aafrika katku ekspertide alalisele töögrupile ning kohalikule veterinaarteenistusele. Ekspertmissioonid  viiakse läbi kõigis seitsmes riigis, kus sigade Aafrika katk levib – lisaks Eestile Lätis, Leedus, Poolas, Valgevenes, Venemaal ja Ukrainas.

 

·                     Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioturvalisuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

 

·                     Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele

www.seakatk.ee

ning küsimusi ja infot taudikahtlusega loomadest saab jätta VTA vihjetelefonil 605 4750.

 

·                     Jooksvat infot edastatakse Veterinaar- ja Toiduameti Twitteri kontol

https://twitter.com/VTA_agri

.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960