Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi 400 piimatootjat plaanivad tegevuse lõpetada

EPK hinnangul on Eestis 300-400 piimatootjat, kes plaanivad piimatootmise lõpetada, kuna toorpiima kokkuostuhind Eestis on Euroopa Liidu üks madalamaid.

Maaeluminister Urmas Kruuse avaldas eile Järvamaa piimatootjatega kohtudes arvamust, et kriisi aitaks leevendada seegi, kui piimatootja, töötleja ja kaupleja tulu jaguneks õiglaselt.

Kuigi Sargvere põllumajandusühistus sai talvine lehmasööt siiski ära varutud, on ettevõtte pangaarve madala piimahinna tõttu tühjaks tiksunud ja ilmselt tuleb tegevus lõpetada, vahendas "Aktuaalne kaamera". Sargvere Põllumajandusühistu juhatuse esimees Toomas Uusmaa sõnul pidanuks põllumeeste protestisõit Toompeale toimuma juba aastaid tagasi, siis kui riik nn top-up toetuse ära kaotas.

"Igal kuul tiksub tiksub 27 000 eurot kahjumit. Kogutud reservid on praktiliselt nullis," ütles Uusmaa.

Sargvere pole investeeringuteks laenu võtnud, seda tehti üksnes maa ostuks. Ettevõttel on töötajaid 40 ringis, haritavat maad ligi 2000 hektarit ja loomi laudas 1300. "Palgad nad on ju kätte saanud aga praegu on ka pangaarve nullis praktiliselt. Mis edasi saab, peab mõtlema," tõdes Uusmaa.

Põllumeeste keskliidu hinnangul on Eestis kuni 400 piimatootjat, kes plaanivad tootmise lõpetada. Liidu hinnangul aitab kriisist välja tulla tootmise efektiivsuse tõstmine ja kõrgema piimahinna saamiseks parem koostöö töötlejate ja kaupmeestega.

"Ma ei tee siin illusioone, et seda üle päeva ja korraga võimalik teha on. Aga kindlasti paremat olukorda on võimalik saada kui see meil täna käes on," sõnas Eesti Põllumeeste Keskliidu president Juhan Särgava.

Eile Lõõla suurfarmis piimatootjatega kohtunud maaeluminister Urmas Kruuse lubas, et riigi erakorraline abi jõuab farmeriteni veel tänavu. Kriisi aitaks tema sõnul leevendada seegi kui piimandussektori tulu jaguneks õiglaselt.

"Ma olen täna arvamusel, et põllumeheni see õiglane tulu ei jõua. Eriti kui me vaatame kaubanduskettide ja ka tööstuste teatud kasumeid," lausus Kruuse.

Väätsa Agro suuromaniku Joakim Helenuse hinnangul on Eesti väga efektiivne piimatootja, kuid kogu toorpiim meie tööstustesse ei mahu, mistõttu ekspordimegi liiga palju Leetu ja seda olukorda tuleks muuta. Tema hinnnangul oleks pikaaegne lahendus see ,et Eestisse saadetakse ka väga suured ja kuluefektiivsed tootmistehased.

Helenius lisas, et see uus, vähemalt tuhat tonni toorpiima ööpäevas töötlev tööstus peaks kuuluma piimatootjatele, mis aitaks samuti nende olukorda parandada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960