Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Investeeringud pagaritööstusesse on suurenenud

Pagaritööstused investeerisid 2015. aasta esimesel poolaastal materiaalsesse põhivarasse 3,8 miljonit eurot ehk 61% enam kui mullu samal ajal, selgub Maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse ülevaatest.

„Investeeringud pagaritööstuses on hakanud taas suurenema, et tihedas konkurentsis kasvatada efektiivsust. See on oluline, kuna pagaritööstuste puhul on suurenenud ka  ekspordi osakaal,“ ütles Maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Pagaritööstuste müügitulu oli 2015. aasta esimesel poolaastal 89,7 miljonit eurot ehk aasta varasemast 5,6% enam. Toodangust ligi kolmandik läks ekspordiks, mis tähendab väljaveo 11% suurust kasvu. „Kui mõned aastad tagasi oli pagaritööstus selgelt siseturule orienteeritud, siis praeguseks on ekspordi osatähtsus toodangus oluliselt kasvanud. Lisaks värsketele pagaritoodetele on suurenenud külmutatud toodete väljavedu,“ ütles Kand.

Käibe kasvu aeglustumine ja kulude, eelkõige tööjõukulude, kiire kasv on vähendanud pagaritööstuse kasumit. 2015. aasta esimesel poolaastal oli pagaritööstuse kogukasum 1,5 miljonit eurot (2014. aasta I pa 4,9 miljonit eurot).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joonis 1. Pagaritööstuse müügitulu, kulud, kogukasum (mln €). Allikas: Statistikaamet

Pagaritööstuse toodang moodustas esimeses kvartalis 8,8% toiduainetööstuse ja 1,3% töötleva tööstuse toodangust.

Eestis tegutses Statistikaameti lühiajastatistika andmetel 2015. aasta I poolaastal keskmiselt 140 pagaritööstuse ettevõtet, kus töötas kokku 2870 inimest. See moodustas 19,1% toiduainetööstuses hõivatud inimestest.

Vaata ka: Eesti pagaritööstuse 2015. aasta I poolaasta ülevaade

 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960