Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 13. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon tunnustas Eesti toidujärelevalvesüsteemi

Euroopa Komisjoni ametnikud auditeerisid 29. septembrist kuni 9. oktoobrini üle-euroopalise auditeerimisprogrammi raames Eesti toidujärelevalvesüsteemi toimimist liha ja lihatoodete päritolu ning liikumise jälgitavuse tagamisel. Audiitorite hinnangul vastab Eesti toidujärelevalvesüsteem Euroopa Liidu nõuetele.

Euroopa Komisjoni Toidu- ja Veterinaarameti (FVO) audiitorid leidsid auditi kokkuvõttes, et nii külastatud toidukäitlemisettevõtete toidu jälgitavuse ja enesekontrollisüsteemid kui Eesti riiklik järelevalvesüsteem vastab Euroopa Liidu nõuetele.

„Toidukäitlejate toidu jälgitavuse ja enesekontrollisüsteemid peavad võimaldama järelevalveasutusel dokumentaalselt tuvastada konkreetse toidu valmistamiseks kasutatud toorained ja nende täpsed kogused. Audiitorid said kinnituse, et külastatud ettevõtete süsteemid seda võimaldavad,“ ütles Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna juhataja Heneli Lamp. „Euroopa Liidus 2013. aastal puhkenud nn hobuseliha skandaali järel oodatakse, et nii toidu käitlejad kui järelevalveasutus pööraksid rohkem tähelepanu toidu valmistamiseks kasutatavale toorainele ning toidu märgistusel koostisosade ja eriti nende koguselisele esitamisele.“

Auditi läbiviimiseks valisid audiitorid kolmest jaekaubandusettevõttest juhuvalimi alusel erinevat liiki liha sisaldavaid tooteid ning VTA järelevalveametnikud kontrollisid konkreetse tootega seotud tarneahelat kuni tapamajani, kust liha algselt pärines. Toidu käitlejad selgitasid audiitoritele toidu jälgitavuse ja toidualase teabe õigsuse tagamise ja kontrollimise süsteeme ning näitasid kohapeal nende toimimist.

Euroopa Komisjoni audit kestis kaks nädalat ning selle käigus külastati liha tarneahela kontrollimiseks erinevaid lihatööstusi ning jae- ja hulgikaubandusettevõtteid. Kokku külastasid  Euroopa Komisjoni Toidu- ja Veterinaarameti (FVO) audiitorid 12 toidukäitlemisettevõtet, sh kolme jae- ning kahte hulgikaubandusettevõtet ja kuut liha ning lihatoodete käitlemisega tegelevat.

Veterinaar- ja Toiduametis läbiviidud audit on osa Euroopa Komisjoni Toidu- ja Veterinaarameti (FVO) pikaajalisest üle-euroopalisest auditeerimisprogrammist, mille eesmärk on hinnata liha liikumise jälgitavust ning selle üle teostatava järelevalve toimimist kogu Euroopas.

allikas: EPKK 

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960