13. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põld pildis: Kuidas kasvas õlleoder Quench Tartumaal?

Mai alguses Tartumaal tootmispõllule külvatud õlleoder Quench on tänaseks koristatud ja tulemustega võib igati rahule jääda.

Väikese meeldetuletuletusena – tootmispõllul oli eesmärgiks võrrelda õlleodra sorte Quench ja konkureerivat sorti KWS Irina ning rakendada mõlema sordi puhul nii söödaodra kui õlleodra kasvatustehnoloogiat. Enne saagiandmeid väikene mõtisklus, kas juba niigi head saaki oleks saanud veelgi suurendada? täitumise aega pikem - siit tuleneb ka saaki suurendav efekt. Katsed Inglismaal näitavad Amistar Xtra kasutamisel kuni 10% suuremat teraviljasaaki. Eesti tingimustes ei saa see efekt  klimaatilistest tingimustest tulenevalt olla nii suur, kuid ka 3-5% suurem saak tähendab, et preparaat teenib ennast isegi haigusevaestel aastatel ise tagasi.  Lisaks sellele parandab Amistar Xtra taimede vastupidavust põuatingimustele ning vähendab lamandumise riski, sest hoiab kõrred tervena ja seetõttu on need elastsemad. Allpool on välja toodud ka saagierinevus fungitsiididest lähtuvalt, osaliselt tuleneb saagierinevus kindlasti ka tõsiasjast, et Menarat kasutati põllu servas.

Kui on tegemist aastaga, mil on väga soodsad tingimused, võiks kaaluda fungitsiidi pähiku kaitseks fusarioosi eest. Meie oma katses pähiku kaitset ei teinud.

Järgnevalt toome ära saagiandmed. Kvaliteediandmetest on hetkel määramata idanevuse protsent, kuna seda on kõige õigem määrata mõne aja möödudes (korralikul ladustamisel õlleodra idanevus paraneb seistes). Kui Lätis ja lõuna pool on sel aastal probleeme õlleodra liiga madala proteiinisisaldusega (paljudel juhtudel vahemikus 7,5-9%), siis meie katsepõllul oli olukord vastupidine – õlleodra tehnoloogias oli proteiin nö ülemise piiri peal.

Saagiandmed (kuiv vili, niiskus 13%):

Tehtud tööd:

 

  * Soovitame kasutada suuremat normi, YaraVita Gramitrel 2,0 l/ha

** Soovitame kasutada täisnormi, Moddus 250 EC 0,4 l/ha

Söödaodra tehnoloogia: 

 

* Soovitame kasutada suuremat normi, YaraVita Gramitrel 2,0 l/ha

** Soovitame kasutada täisnormi, Moddus 250 EC 0,4 l/ha

Õlleodra kokkuostust

Õlleodra kokkuostul jälgitakse peamiselt kahte kvaliteedinäitajat - proteiini, mis peaks jääma vahemikku 9,0-11,5% ning idanevust, mis peaks olema 95% või üle selle.

Õlleotra ostavad Eestis kokku:

1. Põllumeeste ühistu Kevili: kokkuostetavaks sordiks Quench. 2015. aastal on kokku ostetud ca 6000 tonni õlleotra. Ühistul on spetsiaalne järelkuivatusega ladu, mis mahutab kuni 10 000 t õlleotra.

2. Baltic Agro AS: kokkuostetavaks sordiks Propino. 2015. aasta saagist on kokku ostetud 7200 tonni, millele tõenäoliselt tuleb ka lisa.

Õlletootja Viking Malt õlleodra sortide prognoos 2015. aastal, septembri seisuga:

ROOTSI - Propino 36%, Quench 17%, Tipple 17%, KWS Irina 14%, Rosalina 6%, muud sordid 8%.

Sordid testimises: RGT Planet, Sanette.

SOOME - Barke, Tipple, Harbinger on 2015. aastal kõige populaarsemad sordid.

Testimises sort Trekker.

LEEDU - Propino ja Tipple moodustavad eeldatavasti 70% kogu kokkuostetavast õlleodrast. Ülejäänud 30% moodustavad eeldatavasti Grace, Quench ja Kangoo.

Sordid testimises: Sanette, Planet, Overture, Avalon.

Allikas: www.vikingmalt.com

 

Autor: Jaanika Mirka

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960