Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 14. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riik alustab seakatku nakatunud farmide kahjude hüvitamist

Maaeluministeerium alustab Veterinaar- ja Toiduameti (VTA) otsuse alusel 15 sigade Aafrika katku nakatunud farmi kahjude hüvitamist kokku 1,39 miljoni euro ulatuses. Nakatunud farmide omanikele hüvitatakse kõik loomatauditõrje seadusega ettenähtud taudikolde likvideerimisel tekkinud kahjud.

Seakatku nakatunud 18 farmist taotles VTA-lt tekkinud kahjude hüvitamiseks taudikahjutoetust 17 seakasvatajat.  15 seakasvatajale makstakse taudikahjutoetust kokku 1,39 miljonit eurot välja selle nädala jooksul. Kahe seakasvatusettevõtte osas teeb VTA väljamaksmise otsuse hiljemalt 20. oktoobriks.

Seakatku nakatunud farmide omanikele hüvitatakse taudikollete likvideerimisega tekkinud kahju maksimaalses loomatauditõrje seaduses lubatud ulatuses. „See tähendab, et loomapidajatele hüvitatakse hukkunud ja hukatud loomad, ettekirjutuse alusel hävitatud seadmed, sööt ja pakkematerjal,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Minister rõhutas, et kuigi viimasel ajal pole suuremaid taudipuhanguid koduseafarmides olnud, tuleb olla jätkuvalt väga tähelepanelik, sest seakatk levib endiselt metssigade hulgas. „Tuletan kõigile loomapidajatele meelde, et tegemist on väga agressiivse taudiga ning kõik loomapidajad peavad rakendama ettenähtud bioohutusmeetmeid, et hoida taud kodusigadest eemal,“ ütles Kruuse.

Vastavalt loomatauditõrje seadusele kuuluvad hüvitamisele: 

 1) ettekirjutuse alusel tapetud, sealhulgas kontrolltapetud, hukatud ning loomataudi tõttu hukkunud looma väärtus;

 2) ettekirjutuse alusel hävitatud seadme, sööda, pakkematerjali, piima ja munade väärtus.

Valitsus kiitis 1. oktoobril heaks seakatku nakatunud farmidele taudi tõttu tekkinud kahjude hüvitamise. Valitsuse otsusega eraldati seakatku likvideerimisega seotud kuludeks 6,3 miljonit eurot, mis sisaldab nii Veterinaar- ja Toiduameti poolt taudikollete likvideerimisel tehtud kulutusi 656 476 eurot, nakatunud farmidele taudikahjude hüvitamiseks kokku 2,4  miljonit eurot kui ka kulusid, mis on seotud edasise taudi ohjamisega (ligi 3,3 miljonit eurot). Loomatauditõrjega seotud kuludest hüvitab Euroopa Komisjon kuni 75%.

Seoses taudipuhangutega koduseafarmides karmistati alates 1. septembrist seakasvatustele kehtivaid bioohutusnõudeid. Peamiste uute nõuetena jõustusid sigade väljaspidamise täielik keeld ja loomakasvatushoone territooriumi tarastuse nõue. Viimati karmistati bioohutusnõudeid alates 1. maist 2015. aastal. Kompensatsiooni loomataudi puhkemisel võivad taotleda vaid need loomapidajad, kes on täitnud kõiki kehtivaid bioohutusnõudeid.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960