Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 16. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelarve: 2016. aastal 310,6 miljonit eurot toetusi

2016. aastal plaanitakse Eesti põllumajandust, maaelu ja kalandust toetada kokku 310,6 miljoni euroga, keskendudes konkurentsivõime tõstmisele ning elujõulisuse tagamisele.

Maaeluminister Urmas Kruuse tutvustas eile Riigikogu rahanduskomisjonile ministeeriumi valitsemisala 2016. aasta kavandatavat eelarvet. Riigieelarve seaduse eelnõu järgi on Maaeluministeeriumi valitsemisala eelarve tuleval aastal 362 miljonit eurot, millest 86% moodustavad maaelu, põllumajanduse ja kalanduse valdkondade arendamise toetamiseks kavandatavad sihtotstarbelised eraldised. Eesti riigi omaosalus 2016. aasta välistoetuste puhul on kokku 31,8 miljonit eurot.

„Oluline osa eelarvest, 310,6 miljonit, on nähtud ette toetusteks, mis aitavad tõsta põllumajandussektori konkurentsivõimet. Põllumajandus on turumuutuste tõttu keerulises olukorras ja praegu on õige aeg otsida võimalusi oma konkurentsivõime tõstmiseks,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse.

Minister lisas, et keerulise olukorraga toimetulemiseks maksab Euroopa Komisjon tänavu Eesti põllumeestele erakorralist kriisiabi 7,56 miljonit eurot. „Riik toetab põllumehi täiendavalt 7,6 miljoni euroga, millest kolm miljonit saab põllumeestele maksta välja veel tänavu,“  ütles Kruuse.

Suuremad toetused Maaeluministeeriumi 2016. aasta eelarves:

·         Eesti maaelu arengukava 2014-2020 kaudu toetatakse põllumajandussektorit 161,7 miljoni euroga, maaelu arengukava keskendub viiele valdkonnale – teadmussiire, konkurentsivõime, toidutarneahel, keskkond ning maaettevõtlus ja kohalik algatus.

·         Põllumajanduse otsetoetusi makstakse kokku 114,56  miljoni euro ulatuses. Otsetoetuste sihiks on aktiivsed tootjad, eraldi toetused on alustavatele noortele tootjatele ja väiketootjatele.

·         Euroopa Merendus- ja Kalandusfondi Eesti rakenduskava 2014-2020 kaudu toetatakse 12,7 miljoni euroga kalanduse, vesiviljeluse ja kala töötlemise arendamist, ranna- ja sisevete kalanduse majanduslikku elujõulisuse parandamist.

 ·         Teavitamis- ja müügiedendamise toetuse 0,825 miljoni euroga (sh 0,309 miljonit eurot välistoetuste riiklik kaasfinantseering) toetatakse põllumajandustoodete ja -saaduste ning nende tootmismeetodite ja toiduainete teavitamist ning müüki.

·         Seoses kriisiolukorraga piima- ja sealihasektoris toetatakse riigieelarvest põllumajandust täiendavalt 7,6 miljoni euroga.

·         Samuti jätkuvad 2016. aastal koolipiima ja puu- ning köögiviljatoetuse programmid, et soodustada laste tervislikke toitumisharjumisi. Kooli piimaprogrammiks on plaanitud koos Eesti omaosalusega 1,36 miljonit eurot. Kooli puu- ja köögivilja toetuseks on plaanitud 0,75 miljonit eurot.

·         Välistoetusi rahastab Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfond (EAFRD), Euroopa Merendus- ja Kalandusfond (EMFF) ja Euroopa Põllumajanduse Tagatisfond (EAFG). Eesti riigi poolne kaasfinantseering välistoetustele on 2016. aastal 31,8 miljonit eurot.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960