Autor: Mait Kraun • 16. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börsiuudised: Tuleval hooajal külvatakse rohkem hoopis otra

Nisu külvipind väheneb Euroopas minimaalselt; oder muutub populaarsemaks; Strategie Grains tõstis ELi pehme nisu saagiprognoosi; Euroopa kakaonõudlus tõuseb.

Nisu külvipind väheneb Euroopas minimaalselt

Nisu külvamine väheneb Euroopa Liidus 2016. aastal teist hooaega järjest. Tõsi, külvamine väheneb suhteliselt minimaalselt. Odra populaarsus on aga kasvanud, teatas Strategie Grains.

Pariisis tegutsev uuringu- ja analüüsifirma prognoosib, et Euroopa Liidus külvatakse nisu järgmise aasta koristuseks 24 miljonile hektarile.See tähendab, et selle aastaga võrreldes väheneb külvipind 100 000 hektari võrra. Kaks hooaega tagasi külvati nisu 24,4 miljonile hektarile.Vaatamata langusele püsib number jätkuvalt suur – näiteks 2013. aasta koristuseks külvati Euroopa Liidus nisu 23,3 miljonile hektarile. EL on ka maailma suurim nisutootja.

Nisu või raps?

See tähendab, et vaatamata suhteliselt madalatele hindadele pole kasvatajate huvi nisu vastu vähenenud. Osaliselt võib see tingitud olla sellest, et ka paljude teiste teraviljade hinnad on madalal.

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) ütles eelmisel kuul, et Euroopa Liidu rapsikülv „tõenäoliselt järgmisel aastal ei kasva“. Möödunud külviperioodil kaeti Euroopa Liidus rapsiga 6,5 miljonit hektarit. IGC põhjendas, et „hinnavahed teiste põllukultuuridega – eelkõige nisuga – on eelmise aastaga võrreldes samaks jäänud.“

Rapsiseemnete hind kallines Euronext turul nädalaga 0,66 dollari võrra 379 euroni tonnist.

 

Strategie Grains prognoosib, et tuleval hooajal külvatakse rohkem hoopis otra. Taliodra külvipind suureneb 3 protsendi võrra ja kevadodra külvipind 0,5 protsendi võrra.

„Oder – eelkõige talioder – peaks kasu saama viimaste aastate headest agronoomilistest tulemustest ja teiste teraviljadega võrreldes stabiilsematest kasumimarginaalidest,“ ütles Strategie Grains.Üleüldiselt kasvab teraviljade külvipind Euroopa Liidus 200 000 hektari võrra 57,4 miljoni hektarini.Strategie Grains tõstis ka selle aasta pehme nisu saagiprognoosi – kokku 2 miljoni tonni võrra rekordilise 149,5 miljoni tonnini. Selline saak tähendaks, et Euroopa Liidu pehme nisu toodang tõuseks eelmise aastaga võrreldes 400 000 tonni võrra.Toidunisu hind langes 0,8 protsenti ja tonn maksab Euronext turul 177,5 eurot.

 

 

Suhkruhinnad taastuvad jõuliselt

Commerzbank tõstis suhkruhindade prognoose. Panga sõnul on võimalik, et esimest korda kuue aasta jooksul tekib turgudel suhkrudefitsiit.

Pank tõstis suhkru hinnaprognoosi 2016. aasta esimeseks kvartaliks 2 sendi võrra 14 dollarisendini naelast.Turgude meeleolu on parandanud asjaolu, et tuleval hooajal ületab nõudlus tõenäoliselt pakkumist, mis sunnib kogunenud suhkruvarusid vähendama.„Globaalsed varud vähenevad edaspidi tõenäoliselt kaks aastat järjest. Suhkruhinnad on lõpetanud languse ja viimasel ajal on näha olnud isegi hinnakasvu,“ ütles Commerzbank.Commerzbank tõi välja India tootmise vähenemise, kus kohalik suhkrutootjate liit prognoosib järgmiseks sügiseks 5protsendilist toodangu vähenemist. Peamiseks faktoriks on vähene vihm.„India Meteroloogiaameti andmetel on vihmaperioodil olnud keskmisest 14 protsenti vähem sademeid. Tähtsamates piirkondades on vihma olnud veelgi vähem,“ ütles pank.Suhkruhinnad on tõusnud 14,13 dollarisendini naelast. Augustis saavutatud kuue aasta põhjadest on suhkur kallinenud üle 20 protsendi.

Euroopa kakaonõudlus tegi üllatava kasvu

Euroopa kakaonõudlus on viimase kolme kuu jooksul tõusnud, vaatamata sellele, et investorid on ootanud stagnatsiooni.

Kakao hulk, mida on töödeldud võiks ja pulbriks, tõusis viimase kolme kuu jooksul Euroopas 2 protsendi võrra 344 000 tonnini, selgub Euroopa Kakao Assotsiatsiooni andmetest.Kakaonõudlus on Euroopas tõusnud juba teist 3-kuulist perioodi järjest. Enne seda vähenes nõudlus 12 kuud järjest. Maailmaturul on kakao hinnad kallinenud nädalaga 1,4 protsenti 3099 dollarini tonnist.

 

Kohvihinnad tõusevad kuiva ilma ajendil

Nii arabica kui ka robusta kohvi hinnad on viimastel nädalatel tublisti tõusnud. Arabica kohvi hinnatõusule aitab kaasa Brasiilia kuiv ilm, robustale aga Vietnami saagi vähenemine ja Indoneesiat tabanud kuiv ilm.

Arabica kohvi detsembrikuu futuuride hind on 134 senti naelast – septembri põhjadest on hind kasvanud üle 15 protsendi.

Robusta kohvi hind on nädalaga kallinenud 4,2 protsenti ja tonn maksab 1629 dollarit.

Barclays: nafta hind kerkib oodatust kiiremini

Barclaysi analüütikud leiavad, et arvestades eeldatavat nõudlust käesoleva kümnendi lõpus, kerkib nafta hind oluliselt kiiremini, kui turud praegu ootavad, kirjutab Äripäev.

Suurbritannia panga strateegid ennustavad eile avaldatud analüüsis, et Brenti toornafta hind tõuseb nende baasstsenaariumi järgi 2020. aastaks 85 dollarile barrel.Panga madala nõudluse stsenaariumi järgi peaks Brenti hind kümnendi lõpuks küündima 75 dollarile barrel ja suure nõudluse puhul on see 100 dollarit barrel.Nädalaga on Brenti toornafta odavnenud 5,5 protsenti ja WTI on kaotanud 4,1 protsenti. Kumbki maksis neljapäevaks 48,95 ja 46,21 dollarit barrelist.„Mistahes mõistliku nõudlusstsenaariumi järgi peavad hinnad liikuma kõrgemale, kui viitavad praegu naftafutuurid, vastasel juhul pole piisavalt pakkumist,“ kirjutasid analüütikud MarketWatchi vahendatud värskes raportis. Nad põhjendasid, et praeguste hindade juures pole energiafirmadel piisavalt motivatsiooni nafta tootmist jätkata, sest nad riskiksid raha kaotada.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960