Autor: Alyona Stadnik • 26. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rumeenia põllumaade investorid: vastutab nõukogu

Rumeenia põllumaadesse investeerinud fondis kogu oma raha kaotanud investorid plaanivad esimesel võimalusel esitada nõuded kahju tekitanud isikutele.

„Kuigi jätkuvad kahju tekitavad toimingud välistavad õiguskaitsevahendite aegumise, siis kindlam on aega mitte enam kaotada,“ lausus Bond Recovery alla koondunud investorite esindaja vandeadvokaat Maria Mägi-Rohtmets. Bond Recovery esindab Rumeenia pankrotistunud investeerimisfondi Nord Hill Land Portfolio (NHLP) Swedbanki privaatpangaduse kliente. Lisaks Swedbankile nähakse vastutust ka teistel fondi juures olnud otsustajatel.

Selle nädala kolmapäeval on NHLP esimene võlausaldajate üldkoosolek, kus peaks selguma, kas kinnitatakse pankrotihaldur või soovitakse uut haldurit. „Siis selgub, kas ja mida teeb haldur ja sellest tulenevat peame otsustama, kas ja mida peame tegema ise investorite huvide kaitseks,“ selgitas Maria-Rohtmets.

Investorid näevad praegu kohustatud isikutena eeskätt neid, kes omasid tegelikku kontrolli investeerimisprogrammi juhtimise üle.

Aaviksoo: need maad pole prügimäed

Fondi asutaja Peep Aaviksoo jättis vastatama küsimustele, kas ta tunnetab, et vastutab isiklikult fondi pankrotistumise eest ja investorite kahju tekitamise eest. „Eelnev analoogne investeerimisfond oli väga hea tootlusega ja eesmärk oli edu korrata. Tuletan meelde, et aasta oli 2007,“ sõnas Aaviksoo. Ta lisas, et maailma suurim kinnisvara vahendusettevõte DTZ on kolm korda hinnanud Rumeenia kinnisvaraportfelli kuuluvaid maid soetushinnast kõrgemaks, tuginedes reaalsele turuolukorrale antud ajahetkel.

„Fondi tütarfirmale kuulub 11 registrisse kantud kinnistut, millest osale on tehtud sihtotstarbe muudatus. Kui keegi nimetab neid maid prügimägedeks, siis tekib küsimus, mis on selle väite eesmärk. Mulle tundub, et keegi soovib seda olematu hinnaga kaaperdada,“ märkis Aaviksoo.

MIS ON MIS - Nord Hill Land PortfolioKinnisvarafond, mille asutaja oli pankrotistunud Peep Aviksoo.

Emiteeris 2007. aastal 8,47 miljoni euro eest võlakirju sihiga omandada spekulatiivse tulu eesmärgil maad Rumeenias.Kokku omandati Rumeenias 10 maatükki, kogupindalaga 46,3 ha ning maksumusega 8000000 eurot, so keskmiselt hinnaga 172000 eurot/ha.

Valdavalt põllumajandusliku sihtotstarbega maatükke omandati keskmisest turuhinnast kordades kõrgema hinnaga ning pankrotihaldur on hinnanud ettevõtte varade väärtuseks täna mitte rohkem kui 400000 eurot.

Fondi lõpptähtajaks seati 14. jaanuar 2011. Hiljem nimetas Aaviksoo firma ümber Nord Hill Land Portfolioks.

2012. aastal otsustas nõukogu, et ettevõtte jätkamiseks tuleb võtta laen 30% aastaintressiga, millele lisandub 30% viivist aastas, kui tasumine viibib. Investorite seisukohalt võeti see laen elutähtsate toimingute tegemiseks, kuid selle eest tasuti erinevaid juhtimisega seonduvaid arveid. Laenuraha kulutati kiiresti osaliselt juhtimistasude maksmiseks ja muudeks teisejärgulisteks kulutusteks.

Eelmisel nädal kuulutati fond pankrotistunuks.

HEA TEADANord Hill Real Estate ASi nõukokku kuulunud isikud, kelle vastu võidakse esitada kahjunõudeid.

Indrek ElhiCiprian Marius LopataOvidiu BrinzanKristel MeosHannes KuhlbachLudvig TasaneIndrek KüttisKaie TrumpPeep AaviksooRaivo AavistoMadis HabakukRasmus Pikkani

Allikas: Äriregister

Loe täismahus artiklit Äripäevast.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960