Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPK jagas teenetemärke

Teenetemärk “EestiMAA Heaks” Eesti Põllumeeste Keskliidu (EPK) kõrgeim autasu, mida antakse välja silmapaistvate teenete eest Eesti maaelu- ja põllumajanduse edendamisel, samuti panuse eest põllumajandushariduse vallas, maakultuuri edendamisel ja teenete eest Eesti Põllumeeste Keskliidu arendamisel.

23. oktoobril 2015. aastal jagati EPK 25. aastapäeva üritusel välja 22 teenetemärki järgmistele laureaatidele:

Üllas Hunt – Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimees aastatel 2004 – 2013, tulundusühistu EPIKO asutaja ja tegevjuht.

Viktor Sartakov – Raplamaa Põllumeeste Liidu (Rapla Tootjate OÜ) tegevjuht alates 1991. aastast. Täna ka Pärnumaa Põllumajandustootjate Liidu juhatuse liige. Kauaaegne Maaelu Edendamise Sihtasutuse nõukogu liige. Olnud EPK juhatuse esimees keskliidu jaoks rasketel aegadel (aastatel 2000 – 2004). Ühistegevuse propageerija.

Tõnu Post – Saaremaa Põllumeeste Liidu tegevjuht alates aastast 2009, Kõljala ja Valjala põllumajanduslike osaühingute tegevjuht ja osanik. Kõljala punane kari on produktiivsuselt vabariigi esikolmikus ja kogu kari Eesti tippude hulgas. 2013. aastal sai Tõnu Post Aasta Põllumehe tiitli. Rahuliku meelega, kuid tõsiselt võetavate väljaütlemistega saarlane, kelle lapsedki on leidnud rakendust isa ettevõttes.

Märt Riisenberg – Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees alates 1997, tulundusühistute EPIKO ja Farm In nõukogude liige ja juht. Talle on omistatud tiitel Põllumees kui tipp-juht aastal 2014. Märt Riisenbergi eksperthinnangud on aidanud Eesti Põllumeeste Keskliidul formuleerida põllumeeste ettepanekuid mitmete keskkonnaalaste seaduste muutmisel ja ettepanekute tegemisel. Missioonitundega põllumees, kes väärtustab kõrgelt põllumeeste ühistegevust. Ka tema lapsed on tihedalt seotud põllumajandusega.

Ilmar Teevet – Vändra OÜ juhatuse esimees, nimetatud 2014 Aasta Põllumeheks. Parim piimakarjakasvataja 2012, Aasta Põllumeeste Klubi president. Vändra OÜ on viimasel kahel aastal võitnud Äripäeva TOP-i põllumajandusettevõtete hulgas. Ilmar Teevet on suurte kogemustega oskuslikult majandav juht, kes näeb ka teiste panust ja väärtustab seda.

Roomet Sõrmus – Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees aastast 2008, julgete väljaütlemistega põllumeeste tunnustuse pälvinud arvamusliider, kes on hinnatud nii kolleegide kui riigiametnike seas. Ta on olnud heaks partneriks keskliidule põllumeeste ühiste seisukohtade kujundamisel ning ühisürituste korraldamisel. Hämmastava töövõime ja kiire reageerimisega, väitlustes võrdväärne partner ka riigiametnikele. Roomet teeb oma tööd südamega hoolides põllumeeste käekäigust.

Are Selge – Maaülikooli hinnatud dotsent, Aktsiaselts Ühinenud Farmid ettevõtete Karuvälja OÜ ja Varstu Piimaühistu juhatuse esimees, Põllumajandusvaldkonna kutsekomisjoni liige ja kutseeksamite üks tunnustatud hindajaid. Põllumajandusvaldkonna kutsehariduse üks võtmeisikuid. Kõigi põllumeeste hulgas hinnatud nõuandja rohumaade ja silotootmise alal. Are Selge on olnud ka pikaajaline Aasta Põllumehe žürii esimees. Alati abivalmis, laialdaste teadmiste ja oskustega põllumees.

Heino Priimägi – Eesti Põllumeeste Keskliidu, toonase nimega Eestimaa Põllumajandustootjate keskliidu nõukogu liige, volikogu juhataja aastatel 1990-1996.

Andres Varik – Eesti Põllumeeste Keskliidu, toonase nimega Eestimaa Põllumajandustootjate keskliidu tegevjuht aastatel 1990-1995, põllumajandusminister 1997–1999.

Arvi Kink – Jõgevamaa on uhke oma Kalevipoja üle. Puurmani Põllumajandusühistu tegevjuht ja eestvedaja juba aastast 1961. EPA põllumajandusinsener. Sirge selja ja selge mõistusega, kahe jalaga maas olles ja maad tundes saab seda tööd niikaua teha küll. Ja nii peabki seda põllumajandust tegema. Tunda, et kolleegid on Sinuga ja tunda, et Sinu meeskond on Sinuga. Sinu tööd hinnatakse ja Sind vajatakse.

Ulvi Ajalik – Põlvamaa Põllumeeste Liidu nõuandekeskuse juhataja, olnud Põlvamaal maaettevõtluse – ja finantsmajanduse konsulent juba rohkem kui 15 aastat. Ulvi Ajalik on Aasta Konsulent 2014,   tema puhul märgiti ära ka seda, et ta on ääretult soe ja abivalmis inimene. Ulvi Ajalik on mitmekülgne ja särav isiksus, kes jõuab lisaks nõustamistööle ja oma maamajapidamisele olla ühiskondlikult aktiivne ja tegeleda ka erinevate huvialadega.

Meelis Mõttus – Meelis Mõttus on osaühing Lõunapiim juht. Ettevõttel on üks suuremaid mahe piimakarju Eestis. Nad on ehitanud esimese maherobotlauda. Ta on otsiva vaimuga tõsine peremees. Praegu tegeleb Meelis oma juustutööstuse rajamisega, et väärindada mahepiim mahejuustuks. Alati üritab ta saada oma tegevusest maksimaalse tulemuse, ta ei ole allaandja. Rasketel aegadel ilmnevad Meelis Mõttuse puhul nutikus ja leidlikkus, mis on teda aidanud kriisidest jagu saada. Meelis on nii üle Eesti kui ka laiemalt tuntud Metsavenna talu peremees.

Kalju Paalman – Lina Agro Osaühing. Kalju Paalman on Eesti linakasvatuse hoidja ja entusiast. Hoolas ja tubli põllumees, kes oma tootmises lähtub kaasaegsetest tehnoloogiatest ja teaduse soovitustest. Ta on mitmete linateemaliste artiklite ja raamatute autor või kaasautor (üle 10 teadustrükise). Kalju tegeleb ka praegu lina-alaste tootmiskatsetega Eesti oludele sobivamate sortide ja harimisviiside kindlaks tegemiseks ja linakasvatuse propageerimiseks. Tänu temale pole Eestimaalt veel linakasvatus kadunud, aina lisandub uusi kasvatajaid ja ka tervislike linatoodete tarbijaskond suureneb. Kalju Paalmani pojad on isa elutööd jätkamas.

Toomas Uusmaa – OÜ Sargvere ja ka Järvamaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees. Põllumees, kes ehitas lauda ilma toetusteta, vaid omavahenditega. Ta püüab alati kõike teha majanduslikult väga kaalutletult. “Kui sul on üks kroon taskus, siis kahte krooni kulutada ei saa,” on tema põhimõte. Targu talitades saab ettevõtet paremini toimivana hoida kui tipptulemusi taga ajades, arvab Toomas Uusmaa. Ettevõtja, kes valutab südant nii oma maakonna kui ka kogu Eesti põllumajanduse tuleviku pärast.

Olav Kreen – Osaühingu Rabaveere Farm juht. Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse liige. EPKK nõukogu liige. Viru-Nigula vallavolikogu esimees. Aktiivselt avaldanud arvamusi ja teinud ettepanekuid seaduste muutmisel ning osalenud töögruppides. Edukas teraviljakasvataja, kes seisab põllumajandustootjate huvide eest. „Põlise põllumehe loomuseks on toota ja kõike teha loodusega kooskõlas,“ on Olav Kreeni seisukoht, kes jätkab põlluharimist isatalus.

Hannes Isand – Surju põllumajandusliku osaühingu juht, tulundusühing EPIKO liige. On välja arendanud kaasaegse piimatootmise, hooliv juht, kes tegeleb ka kogukonna abistamisega. Tema kohta öeldakse, et ta on abivalmis ja naljasoonega, aga ka sihikindel. „Põllumees on põline rikas, talle on antud võimalus töötada niisugustes tingimustes, kus sa oled pidevalt looduse keskel, saad palju liikuda ja suhelda, igast päevast või kordaläinud töölõigust rõõmu tunda,“ arvab Hannes Isand.

Tõnu Rahula – areneva ja laieneva osaühingu Raikküla Farmer juht. Raplamaa Partnerluskogu juhatuse liige, Rapla Rotary klubi liige, tegutseb Rapla põllumeeste liidu juhatuses ning kuulub ka MTÜ Raikküla Kultuurikeskus juhatusse. Hea põllumajanduse strateegia tundja. Kõik otsused ettevõttes sünnivad olemasolevat ja võimalusi mitu korda läbi arvutades. Ka laudas pole peamine mitte kõrged toodangunumbrid, vaid ökonoomsus. Eelarve täitmist jälgitakse ettevõttes lausa nädala kaupa. Kõiki Tõnu Rahula tegemisi iseloomustab suur pühendumus.

Agu Kötsi – Harju Taluliidu ja nõustamiskeskuse juht, maaettevõtluskonsulent. See on maakonnaorganisatsioon, kuhu kuuluvad nii väiketalud kui suurettevõtted. Agu Kötsi on püüdnud leida nende kõikide jaoks ühisosa. Ta on alati rõõmsameelne ja abivalmis.

Aivar Alviste – OÜ Andre Farm omanik, pealinnapoisina kolme lehmaga talupidamist alustanud, nüüdseks suurtaluks kasvanud ettevõtte juht. Lüpsirobotite maaletoomise algataja. Innovaatiline piimatootja, kes leidis lahenduse piimakriisi probleemidele, hakates valmistama toodetavast piimast gouda tüüpi täispiimajuustu. Aivar Alviste on leidliku meelega, südamega oma tööle pühendunud põllumees.

Rein Jurs – Tartumaa teraviljakasvataja, kes kasutab põlluharimisel uuenduslikke lahendusi, Eesti Rukki Seltsi liige. Põline põllumees, kelle kõrged viljasaagid on tunnustust leidnud viljelusvõistluse auhinnalistel kohtadel.

Kaido Kirst – Saaremaa põllumees, kes on aastatega üles ehitanud eesrindliku viljakasvatustalu. Mees, kes ei kurda vaid teeb. Oma töökuse, abivalmiduse ja muheda olemisega eeskujuks kolleegidele ja pere neljale lapsele. Ta on alati osa võtnud viljelusvõistlustelt ja mitmete saagirekorditega võidu koju toonud. Kaido tulemusi on tunnustatud tiitliga Saaremaa Aastapõllumees 2009.

Ann Riisenberg – Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse liige. Ann on töötanud pühendunult Eesti põllumeeste heaks juba alates aastast 2002. Ta on oma tegemistes väga täpne ja asjassesüüviv. Alati olnud tubli taustajõud, kuid tema tööde-tegemisteta oleks paljugi tegemata. Põllumajandusliku kutse andmise valdkonnas pole temast pädevamat. Samuti on ta olnud üks võtmeisik keskliidu suhtlemisel teiste riikide põllumeestega. Ann on abivalmis ja kohusetundlik. Kui töö tahab tegemist, siis ei vaata ta kella. Särav pärl Eesti põllumajanduse eest seisjate hulgas.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960