28. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Meelis Mõttus: Piimasektor Eestis on nagu ellujäämistõmblemine

Võrumaal, üsna Läti piiri ääres, Mõniste vallas asub Metsavenna talu, mille läheduses asub OÜ Lõunapiima laut. Hoone on uus ning korras, valminud vähem kui aasta tagasi.

Eriline mahe robotlaut

Metsavenna talu peremehe ja OÜ Lõunapiima juhi Meelis Mõttuse sõnul tuli esialgne idee sellise lauda ehitamise ja piimatootmise kaasajastamise osas juba viis aastat tagasi. Lauta eristab teistest farmidest see, et lehmi söödetakse söödaga, mille kasvatamiseks pole kasutatud ei taimekaitsevahendeid ega mineraalväetisi. Kogu sööt, mis loomadele antakse, pärineb Lõunapiima enda põldudelt. "Kokku on meil 1200 ha maad, millest ligi pool on rohumaa ning teine pool külvikorras," ütles Mõttus.

Ühtlasi on lehmal rohkem ruutmeetreid elamiseks ning karjatamisperioodil on neil võimalik minna laudast välja, karjamaale. Seega on tegemist mahelauda ning mahepiimaga. "Minule teadaolevalt siin lähistel mahedaid robotlautu pole, küll on neid näiteks Soomes ja Rootsis," lisas Mõttus.

Rekonstrueerimine ligi miljon eurot

Kuigi idee tuli 2010ndal aastal, algas 1986. aastal ehitatud lehmalauda rekonstrueerimine mõnevõrra hiljem - 2013ndal aastal ning projektiga seotud tegevus lõppes eelmise aasta lõpus. Valminud laut avati selle aasta alguses. Ehituse peatöövõtja oli OÜ Kulgur ning alltöövõtjaid 4-5 erinevat firmat.

Meelis Mõttuse sõnul läks lauda ehitus maksma veidi alla miljoni euro, millest PRIA toetusi oli ligi 360 000 eurot. "Seni tehtu on planeeritud esimese etapina. Oli plaanis ka teine etapp, rekonstrueerida ka teine osa, kuid kriis tegi oma töö ning nüüd üritame praegusega hakkama saada," lisas ta.Laut mahutab kokku 160 looma, kellest praegu on laudas 120 lehma ning tiineid mullikaid on 38, kes on hetkel lauda lähedal väljas. Robotfarmis on ööpäevaringselt tööl üks inimene, lisaks sõidab laudast kolm korda päevas läbi söötja-traktorist."Teised pereliikmed otseselt selle laudaga seotud pole, küll aga tegeleb OÜ Lõunapiimas maaülikooli kõrvalt jõudluskontrolli assistendina perepoeg Max Mõttus," ütles Mõttus, kes ka ise tegeleb laudaga. Hetkel on laudas kokku kaks DeLavali robotit, kuid juurde on planeeritud veel kaks robotit.

Piimasektor - ellujäämistõmblemine

Piimatoodang müüakse Võrus asuvasse piimakombinaati, mille omanikuks on viimased aastad olnud Valio. "Oleme piima viinud sinna juba 21 aastat ning ei näe põhjust kokkuostja vahetamiseks," lisas ta.

Kuigi Valio Eesti Võru Juustutööstus pakub head hinda, toodetakse ka siin miinust. "0,235€ piimaliitri eest on praeguses olukorras küll enam-vähem hind, kui nii võib öelda, jääb see siiski allapoole omahinnast ning oleme juba üle aasta iga kuu tootnud kahjumit. Nagu ka suurem osa, kui mitte kõik, Eesti piimatootjad," nentis Mõttus nukra tooniga. Rääkides Eesti põllumajandusest võtab ta ühe sõnaga kokku piimatootmise ning sektoriga seonduva - ellujäämistõmblemine. "Olukord on ebainimlik. Kogu piimandussektori struktuur ja käitumiskultuur on mitte-euroopalik. Lausa piinlik," lisas ta.

 

Tulevik - heinapiim, Prantsuse juust ning taastuvenergia

Peremehe Meelis Mõttuse siht ettevõtte arengul on väga selge ja kindel. "Plaanis on hakata tootma heinapiima, mis tähendab seda, et loomad saavad suvel karjamaaheina ning talvel kuivatatud heina. Silo söötmine välistatakse," rääkis Mõttus oma plaanidest. Prantsusmaal on teatud juustusordid, mida tehakse vaid heinapiimast. "Esimene etapp tootmises on mahepiim, heinapiimast juustu tootmine on teine etapp," lisas ta. Praegu laudas olevad lehmad on söönud juuni algusest vaid heina. Mõttuse sõnul on hetkel kõige vajalikum saada heinakuivati ning küün. "Praegu toimub projekteerimine ning tahan detsembris projekti sisse anda. Loodan positiivset vastust," ütles Mõttus.

Üheks suureks unistuseks on hakata tootma taastuvenergia abiga. Ootame pikisilmi juba elektri pealt töötavaid traktoreid ning niidukeid. Energiat toodaksime ise - kas hakkepuidu või päikesega. "Hetkel on meil laudas töös juba elektritõstuk ning elektri pealt töötav päevavalvur "Leili", kes lükkab automaatselt loomadele heina ette," rääkis Mõttus naerusuiselt. "Eks see ole pikaajaline plaan ning vaatame, mis saab sellest," lisas ta.

Ekskursioonid huvilistele

Lauta on võimalik korraldada ka ekskursioone. "Huvilised on saanud lauta külastada, kuid turistidele pole veel intensiivselt "laudapiletit" müüma hakanud. Ümbruse haljastus vajab tegemist ning vaja on ehitada uus sõnnikuihoidla, heinaküün ja kuivati," rääkis Meelis Mõttus mõnest puudujäägist. Samas on olnud juhus, kus seagripi oht mõjutas ühte Vene põllumeeste grupi külastust. "Loomaarst ei lubanud neid lauta, kuna nad polnud ettenähtud aega Eestis viibinud. Seetõttu olin sunnitud lauta näitama Metsavenna talu televiisorist, lauta sätitud kaamerate abiga," sõnas Mõttus

Autor: Diana Salf

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960