Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 2. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maaeluministeerium sõlmis lepingu sealihakonservide ostmiseks

Konservid valmistatakse seakatku leviku piiramiseks kehtestatud III tsoonist pärinevate sigade lihast, mida AS Maag Konservitööstus ostab kokku turuhinna alusel.

„Konservide soetamise eesmärk on stabiliseerida kitsendustega seakatku piirkonnast pärineva sealiha turgu ja anda tootjatele aega uue turuolukorraga kohanemiseks,“  ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Seakatkust tingitud kauplemispiirangute tõttu on paljud III tsoonis tegutsevad seakasvatajad sattunud olukorda, kus neil ei ole võimalik sigu realiseerida, vaatamata sellele, et tegemist on täiesti tavalise, tervete sigade lihaga, mis on läbinud veelgi rangema kontrolli.“

Maaeluministeerium korraldas väljakuulutamata läbirääkimistega hanke, mille tulemusel tunnistati edukaks AS Maag Konservitööstuse pakkumus. AS Maag Konservitööstus on ainus III tsoonist pärineva sealiha töötlemiseks tunnustatud  konservitööstus Eestis.

Esialgne konservide tootmise plaan on koostatud 6 nädalaks, misjärel vaadatakse eelarvelised vahendid üle ning pikendatakse lepingut vastavalt vajadusele. Ühe sealihakonservi tootmise hind on 0,52 senti, millele lisandub liha hind.  AS Maag Konservitööstus ostab liha sealihakonservide valmistamiseks kord nädalas konkursiga madalama hinna alusel.

„Sealihakonserve on esialgu plaanis hoiustada riigi füüsilise tegevusvaruna 2016. aasta lõpuni ning seejärel on neid võimalik müüa, anda üle kaitseväele või jagada puudust kannatavatele inimestele sotsiaalabi meetmete kaudu,“ lisas Kruuse.

Vabariigi Valitsus otsustas 29. oktoobril  toimunud istungil eraldada riigi tegevusvarusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot.  Eraldatud summast 1, 74 miljonit eurot on kavandatud sigade kokkuostmiseks, lihatööstuse teenustasuks ja konservide tootmiseks ning 42 000 eurot ladustamise ja transpordikuludeks.

Konservide valmistamiseks kasutatav liha pärineb tervetelt sigadelt, kes on enne tapamajja saatmist läbinud veterinaarkontrolli ning uuritud sigade Aafrika katku välistamiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960