Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 5. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiseaduse muudatus leevendab ettevõtete kohustusi

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks pakendiseaduse muudatuse eelnõu, mille peamine eesmärk on  leevendada ettevõtete kohustusi seoses pakendiregistrisse esitatavate andmete audiitorkontrolliga.

Eelnõu kohaselt vabastatakse alates uuest aastast audiitorkontrolli tegemisest need pakendiettevõtjad, kes lasevad turule vähem kui viis tonni pakendeid aastas. Selliseid väikeettevõtteid on Eestis ligikaudu 2000 ja nende ettevõtete osatähtsus turule lastud pakendikogusest Eestis on alla 2 protsendi.

Teiseks leevendatakse osade pakendiettevõtjate ja taaskasutusorganisatsioonide pakendikoguste auditeerimise põhjalikkust. Sellised ettevõtted peavad audiitorkontrolli läbi viima piiratud kindlustandva töövõtu alusel. Piiratud kindlustandva töövõtu puhul tuleb läbi viia vähem protseduure, näiteks jääb ära kohustuslik kontrollkaalumine. Sellega väheneb pakendiettevõtjate halduskoormus ja pakendiauditi maksumus.

Hinnanguliselt väheneb audiitorkontrolli läbiviimise aeg kuni kümme töötundi kuna edaspidi jääb ära näiteks kohustuslik kontrollkaalumine, mille ettevalmistamisega pakendiettevõtja on seotud. Arvestades keskmiseks audiitori töötunni hinnaks 50 eurot, siis hinnanguliselt väheneks ka pakendiauditi maksumus vähemalt 500 eurot.

Pakendiseadus kohustab pakendiettevõtjaid tegema eelmise kalendriaasta kohta pakendiregistrisse esitatavate andmete audiitorkontroll enne andmete esitamist. See on üldine kohustus eranditult kõigile pakendiregistrisse andmete esitajatele.

2015. aastal kontrolliti andmeid uue sätte kohaselt esimest korda. Selle käigus ilmnesid mitmed probleemid nii audiitorite leidmise kui ka kõrgete audiitortasudega. Seda eriti nendel pakendiettevõtjatel, kelle turule lastud pakendi kogus ületas vaid veidi andmete esitamise kohustuse piirmäära. Seega pole edaspidi otstarbekas neil ettevõtetel pakendiauditit teha, kuid pakendiregistrisse tuleb andmeid esitada edaspidigi.

Seadus on kavandatud jõustuma 1. jaanuaril 2016.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960