9. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatoodang maailmas tõusuteel

Prognooside kohaselt suureneb aastaks 2024 piimatoodang maailmas kokku 175 mln tonni võrra võrreldes aastatega 2012-2014. Enamus piimatoodangu kasvust tuleneb arengumaadest.

Maablogis teeb piimaturu prognoosidest ülevaate Maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna loomakasvatussaaduste büroo peaspetsialist Ahto Tilk.

 

 

 

 

 

 

Joonis 1: Piimatoodangu kasvuprognoosid. Allikas: OECD, FAO 

70% maailma piimatoodangust tarbitakse värske piima ja piimatoodetena

Samasugune trend jätkub ka järgneval kümnendil ning värske piima ja piimatoodete tarbimise osakaal kasvab veelgi. Piimatoodete tarbimine inimese kohta eeloleval kümnendil suureneb nii arengumaades kui ka arenenud maades, kus piimatoodete tarbimine inimese kohta on juba varasemalt kõrgel tasemel. Arengumaades on kasv pisut suurem – 1,4-2% aastas, arenenud maades 0,2-1% aastas.

Nõudlus piimatoodete järele püsib maailmas jätkuvalt kõrge, seda eriti Hiinas. Hiina arenguid piimatoodete nõudluse osas peetakse raportis sedavõrd oluliseks, et see riik võib mõjutada kogu maailmaturu piimatoodete hinnatrende.

Prognoositakse stabiilset hinnataset

Vaatamata 2014. aastal aset leidnud piimatoodete hinnalangusele prognoositakse eelseisvaks kümnendiks suhteliselt stabiilseid hinnatasemeid. Eeldatav hinnatõus leiab aset nominaalhindades, reaalhinnad jäävad pigem muutumatuks või vähenevad veidi. Piimatoodete hinnatasemed ületavad edaspidi kindlalt 2007. aasta eelseid hinnatasemeid.

 

 

 

 

 

 

Joonis 2. Piimatoodangu hinnaprognoosid. Allikas: OECD, FAO

Piimatoodete kaubanduses ootab järgneval kümnendil ees üldine kasv

Piimatoodete lõikes suurenevad kogused aasta kohta järgmiselt: või (1,6%), juust (2,2%), lõssipulber (2,8%) ja täispiimapulber (2,4%). Suurem osa kaubanduse kasvust kaetakse USA, ELi, Uus-Meremaa ja Austraalia suureneva ekspordi arvelt. Need neli riiki/regiooni ühiselt moodustavad 2024. aastaks 73% maailma juustu-, 80% maailma täispiima-, 85% maailma või- ja 87% maailma lõssipulbri ekspordist (joonis 3). EL jääb peamiseks juustu ja lõssipulbri eksportijaks (juustul 38% turuosakaal), Uus-Meremaa säilitab oma liidrirolli või ja täispiimapulbri eksportijana (võil 48% turuosakaal). Mitmed teised riigid, nagu Saudi Araabia, Valgevene, Ukraina, Egiptus, Türgi ja Argentiina suurendavad juustu ekspordikoguseid, aga seda eelkõige lähiturgudele.

Prognoosid võivad muutuda

Piimaturu arengud võivad eelseisval kümnendil erinevate mõjutegurite tõttu prognoositud näitajatest erineda. Prognoosid võivad muutuda seoses haiguspuhangutega, kaubanduspiirangute kehtestamisega, poliitiliste muudatustega, keskkonnaalaste muutustega, ebasoodsate ilmastikutingimuste ilmnemisel vm mõjutuse ajendil. Maailma suurima piimatoodete eksportija Uus-Meremaa piimatootmise ja ekspordikoguste prognoositav suurenemine võib eeloleval kümnendil olla mõjutatud ilmastikust ja keskkonnaalastest piirangutest.

Aprillis 2015 lõppes ELis piimakvoodi süsteem. Raportis on prognoositud, et üleminek kvoodivabale tootmisele toimub ELis küllaltki sujuvalt, mida tagas kvoodisüsteemi kaotamiseks loodud üleminekuperiood (kvootide suurendamine). Sellele vaatamata võtab uue keskkonnaga kohanemine aega ning raport prognoosib ELi piimatoodangus ja piimatoodete tarnetes senisest suuremat volatiilsuse kasvu.

Eestit ning teisi Euroopa Liidu liikmesriike käsitletakse raportis ühise nimetajana Euroopa Liit (EL). Arvestades Eesti väikeriigi staatust ning toodangu näitajate osakaalusid ELis (näiteks Eesti piimatoodangu osakaal ELis on ca 0,45%), tuleb arvestada, et raportis on käsitletud üldised ELi väljavaated eelseisvaks perioodiks.

Vaata lisaks:

OECD ja FAO põllumajandussaaduste turu- ja hinnaprognooside 2015-2024 raport.

Video raporti tutvustamisest

Kõigest pikemalt ja põhjalikumalt loe lähemalt OECD ja FAO prognooside kohta SIIT

Autor: Ahto Tilk

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960