Autor: Mait Kraun • 13. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe selle nädala börsiuudiseid

Viimase nädala börsiuudised: piimatööstuse gigant: hinnad ei taastu niipea; teraviljade hinnad langesid; suhkur taastub jõuliselt; nafta hinnd on järsult langenud.

Piimatööstuse gigant: piimahinnad ei taastu niipea

Piimatööstuse gigant Dean Foods teatas, et nemad erilist piimahindade taastumist ei oota. Ettevõtte sõnul ülepakkumine niipea ei lõppe.

Dean Foodsi tegevjuht Gregg Tanner ennustab, et piimasektori põhinäitajad on ka tulevikus nende ärile toetavad. Dean Foods on USA suurim piimatöötleja, mis lõikab madalatest hindadest kasu.

Ettevõte ütles, et „maailma piimatoodang jätkab keskpärase nõudluse ületamist.“ Välja toodi ka asjaolu, et Euroopa Liidus on piimatootmine kasvanud viimase aastaga 2,5 protsenti. Peamiselt on põhjuseks piimakvootidest loobumine.

„See on väga tähtis, sest Euroopa piimatööstuse toodang on seitse korda suurem kui Uus-Meremaal, mis on maailma suurim piimaeksportija,“ selgitas Tanner.

Tanner tõi ka välja, et Hiina peale ei tasu piimatööstusel lootma jääta. „Me näeme, kuidas Hiina piimavarud tõusevad kiiremini kui nende nõrk tarbimine,“ ütles ta ja lisas, et ka USAs pole olukord kiita, sest karjaloomade arv on veidi suurenenud ning produktiivsus on kasvanud.

Euroopas odavnes kooritud piimapulbri hind 0,5 protsenti ja tonn maksab 1750 eurot.

Teraviljade hinnad langesid

Teraviljade hinnad olid sellel nädalal vaatamata ilmastikuga seotud muredele Ida-Euroopas ja USAs aga languses.Euroopa toidunisu hind langes 2,5 protsenti ja tonn maksab 179,25 eurot. Tegemist võib olla ka tehnilise korrektsiooniga, sest ilmastiku pärast on hinnad kasvanud viimasel ajal suhteliselt palju. Rapsiseemnete hind odavnes 1,4 protsenti ja tonnihinnaks kujunes reede hommikuks 374,75 eurot.USAs odavnes nisu hind 4,6 protsenti ja buššel maksab 4,99 dollarit. Maisi hind kahanes 1,5 protsenti 3,69 dollarini buššelist. Sojaoad odavnesid 1 protsendi võrra ja buššel maksab 8,58 dollarit.Teistest toorainetest tõusis kakao hind 1,8 protsenti 3328 dollarini tonnist. Töötlemata riisi hind kukkus 0,7 protsenti ja kvintal maksab 12,11 dollarit.

 

Suhkruhinnad hakkasid kiiresti tõusma

Suhkur on üks väheseid tooraineid, mis on viimastel nädalatel märkimisväärselt kallinenud. Nädala keskel kallines suhkru maailmaturu hind rohkem kui 6 protsendi võrra, sest järjest rohkem roogu kasutatakse hoopis etanooli valmistamiseks.

Suhkru hind tõusis nädalaga üle 6 protsenti ja praegu maksab üks nael 14,97 dollarisenti. Alates septembri keskpaigast on hinnd kallinenud üle 30 protsendi.

Hinnatõus kiirenes sellel nädalal pärast Brasiilia Suhkrutööstuse Assotsiatsiooni (Unica) teadaannet, mille kohaselt kasutati Brasiilias vaid 42,2 protsenti roost suhkru valmistamiseks. Suurem osa läheb etanooli valmistamiseks.

„Need andmed näitavad, et tehased kasutavad iga võimalust, et toota roost etanooli, mitte suhkrut,“ ütles üks Londoni analüütik agrimoney’le. Ta lisas, et turg on muutunud väga tundlikuks ning positiivsed või negatiivsed uudised võivad tekitada suuri hinnaliikumisi.

2015-2016 aasta hooajal on etanooli maailmas toodetud 23,7 miljardit gallonit, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,8 protsenti rohkem. Suhkrutoodang on langenud aga 6,7 protsenti 27,5 miljoni tonnini.

Nafta hinnad on järsult langenud

Nafta hinnad hakkasid nädala keskel langema, sest spekuleeriti, et USA naftavarud on väga kiiresti tõusnud. Turgudel oli õigus ja nljeapäeval teatas USA valitsus, et naftavarud kasvasid oodatust enam. Nüüd on naftavarud kasvanud juba seitse nädalat järjest.

Brenti toornafta hind kukkus nädalaga 7,7 protsenti 44,54 dollarini barrelist. WTI toornafta odavnes lausa 8,2 protsenti ja barrel maksis reede hommikuks 41,8 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960