Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 17. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teet Soorm: Ainult importliha kasutavate ettevõtete ärimudel ei aita kaasa seakasvatuse murede lahendamisele Eestis

HKScan Baltikumi juhatuse esimees Teet Soorm räägib, et paljud ei saa aru, mis vahe on põllumehel ja tootjal. Aasta põllumehe auhinna üleandmisel tuli selle küsimuse juurde taas president Ilves, kui ta meenutas Rakvere lihakombinaadi otsust tuua Soomest sisse importliha.

Teet Soorm ütleb, et nemad on nii tootjad kui ka töötlejad ja valikuid tehes tuleb leida parim tee, kirjutab Virumaa Teataja.

Edasi järgneb intervjuu Teet Soormiga:

Teet Soorm, teatasite septembris, et impordite viimases kvartalis toodangu jaoks 10% elussigu lisaks ja see tekitas paraja tormi. Miks see oli vajalik ja miks selle niiviisi avalikult välja ütlesite?

Tõepoolest, HKScan Estonia importis viimases kvartalis 4000 nuumsiga, see on umbes 1,2% kogu Eestisse aastas imporditava sealiha mahust. Siinkohal tuleks välja tuua, et Eesti importis 2014. aastal 28 miljonit kilogrammi sealiha ja kui praegust seakasvatuse olukorda vaadata, siis see kogus ilmselt suureneb. Pöörde tooks protsessi ainult 3. tsooni piirangute lõppemine Eestis. Teatavasti tegutseb meie ettevõte üle Baltikumi ja müüme 50% oma toodetud lihatoodetest Eestist välja. HKScan Estonia peab eksporti jätkama ning siinkohal tuleb ükskord aru saada, et Eesti 3. tsoonist pärit sigade liha on välja müüa keelatud ja selleks oli meie jaoks ajutiseks lahenduseks elussigade import Soomest. Ja kui sattuski mõni Soome sigadest lõigatud lihatükk Eesti turule, siis mis kahju meie Eesti seakasvatus ja Eesti lihatööstus sellest said? Nagu juba varem ka mainisin, on kogu Eesti turg täis importsealiha ja importsealihast toodetud valmistooteid, mida müüakse Pääsukesemärgi, Eesti lipumärgi ja kõiksugu muude kvaliteedimärkide all. Otsusega importida Soomest 4000 elussiga suutsime Rakvere lihakombinaadi täiskoormuses töös hoida, inimestele tööd pakkuda ja säilitada eksporditaseme. Asjaolu, et me osa sigu Soomest tõime, ei muuda kuidagi fakti, et HKScan Estonia toodab tütarettevõttes AS Rakvere Farmid üle 40% Eesti sigadest. Soomest imporditud sigade osakaal ei moodusta Rakvere lihakombinaadi neljanda kvartali tapamahust rohkem kui 5,5%.

Aga kas siis riigi välja töötatud meede sealihakonservide tellimise kohta ei aita seakasvatajaid?

Ei saa öelda, et konservimeede üldse ei aita, aga aitab liiga kaudselt ja liiga vähe. Hea on, et maaeluministeerium reageeris ja konservimeetmega välja tuli, kuid seakasvatuse säilimiseks on vaja eelkõige kiiremaid ja otsesemaid meetmeid, mis seakasvatajatel aitaks põhikarja ehk emisekarja säilitada. Praegusel kujul annab see meede eelise vertikaalselt seakasvatusest lihalõikuseni integreeritud lihatööstusele ja seda on Eesti seakasvatajad ka korduvalt rõhutanud. Praegu peab olema siiski eesmärk säilitada eestimaine seakasvatus ja seda saab teha otse seakasvataja pangaarvele jõudva põhikarja säilitamise toetuse ehk emisetoetuse kaudu.

Keda see konservimeede siis aitab?

Praegusel kujul aitab sealihakonservide meede seakasvatajate tegelike probleemide lahendamisele kahjuks vähe kaasa. Sellest meetmest võidavad vähempakkumise korral ainult lihatööstusettevõtted, kellel on vertikaalselt integreeritud seakasvatus, tapamaja ja lihalõikus ehk kõige parema pakkumise peaksid sellele 3. tsooni lihale saama alati teha Atria ja Rakvere lihakombinaat. On ka selge, et ilma Venemaa turuta lisaks sigade Aafrika katkule on eestimaine seakasvatus pikemas perspektiivis ette määratud kokkutõmbumisele. Kiired riigi toetusmeetmed põhikarja säilimiseks jätaks meile ehk alles 60–80protsendise isevarustatuse taseme. Peaks vist üle rääkima selle, mis vahe on seakasvatusel ja lihatööstusel. See on millegipärast nii tipppoliitikutes kui ka paljudes teistes segadust tekitanud. Meie vertikaalselt integreeritud lihatööstuskontserni seakasvatusfarmid kuuluvad kõik HKScan Estonia tütarettevõtte AS Rakvere Farmid süsteemi, kus tänasel päeval on üle Eesti 23 farmi. Käesoleval aastal kasvatatakse ASi Rakvere Farmid farmides 260 000 nuumsiga Rakvere lihakombinaadi tarbeks. See on 40% Eesti sigadest ning sellega oleme vaieldamatult Eesti suurim seakasvatusettevõte.

Loe täismahus artiklit SIIT.

Autor: põllumajandus. ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960