Autor: Margus Ameerikas • 20. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks tasub kasvatada rüpsi?

Õlikultuurid raps ja rüps on meil oluliseks täienduseks ühekülgsele teraviljarohkele külvikorrale.

Mõned aastad tagasi ulatus rapsi kasvupind Eestis juba ligi 100 tuhandele hektarile, kuid nüüd viimastel aastatel on see stabiilselt vähenenud ning 2015 koristuspind oli 70 tuh. ha. Samas rapsi kogutoodang on aga pidevalt kasvanud ning seda eelkõige tänu sellele, et suviraps on asendunud talirapsiga.

Sellel hooajal oli esmakordselt talirapsi kasvupind suurem kui suvirapsil. Talirapsi suurema saagikuse tõttu on aga kogutoodang jätkuvalt kasvamas ning ületab arvatavasti 170 tuh tonni piiri ning keskmine saagikus üle 2,5 t/ha.

Rapsi ja rüpsi tootmiskulud katab sõltuvalt kasutatud agrotehnikast 1,5..2,0 tonnine hektarisaak. Kui senini olid meil keskmised saagid alla 2 t/ha, siis oli tootmine napilt üle tasuvuse piiri. Nüüdsed talirapsi saagid on muutunud aga üheks tasuvamaks kultuuriks külvikorras, kuna üle 4 tonnised hektarisaagid on olnud kaunis tavalised.

Rüps ehk õlinaeris on oma saagikuselt madalama tasemega kui raps ehk õlikaalikas. Tavaliselt jääb saagikus üks kuni kaks tonni hektarilt madalamaks. Kõige enam kasvatatakse seda põhjamaades: Soomes, kuigi palju ka Rootsis.

Korraliku agrotehnikaga on võimalik ka rüpsiga tulukalt majandada. Senine talirüpsi rekordsaak oli viljelusvõistluse põldudelt Urmas Uustalu nimel Pae Farmerist 2,8 t/ha aastast 2012. Sellel aastal saadi aga ka talirüpsiga rekordsaak: 3,6 t/ha oli Alar Mutli Suure-Jüri seemnekeskuse rüpsipõllu saagiks. Kui tavaliselt jääb rüpsitaim peenikeseks ja ka seemned on peened, siis tema põllul kasvanud taimed olid üllatavalt tugevad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rüpsi üheks eeliseks on parem talvekindlus. Kasvukuhik on rüpsil võrreldes talirapsiga madalamal mullapinnal. See üldjuhul saab paremini kaetud lehestiku ja lumega. Kuna kuhik on madalal, siis Seda kahjustavad vähem ka metsloomad.

Teine ja suurim eelis on rüpsi väga lühike kasvuperiood, millega on see koristuskonveieri üks esimesi kultuure. Tavaliselt juulikuu keskel on talirüps koristusküps. Sellega annab see võimaluse kombainide koormuse hajutamiseks pikema aja peale -  saab alustada nädal kuni kaks varem kui teiste kultuuridega. Sellega koos võimaldab see hajutada ka kuivatite koormust ning transporti.

Oluline on ka see, et õlitööstusele saab tooraine juulikuu teises pooles planeerida just rüpsi põldudelt, enne kui hakkavad tulema saagid varajasematelt talirapsidelt augustikuus.      

Kuigi saagikuselt ja tulukuselt jääb rüps rapsile alla, siis oma mitmete positiivsete omaduste poolest on ka sellel kultuuril oma kindel nišš ehk koht külvikorras. 5-10 % põllupinnast annab piisava võimaluse tööde koormuse hajutamiseks. Samas sordiaretajatel on veel piisavalt arenguruumi, et jõuda ka rüpsiga lähemale talirapsi super saagitulemustele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960