Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 23. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metsa uuendamiseks eraldati lisaks 150 000 eurot

Eesti erametsaomanikud on üha hoolsamad metsaistutajad ja ka metsauuendustoetuse taotlejate arv on viimastel aastatel oluliselt kasvanud. Seetõttu otsustas Sihtasutuse Erametsakeskus nõukogu suurendada metsa uuendamise selle aasta I taotlusvooru eelarvet 150 000 euro võrra.

2015. aasta esimese vooru toetustaotluste summa oli üle 1,3 miljoni euro. Uuendustööde toetust taotlesid erametsaomanikud 4,45 mln taime istutamiseks, töid tehti enam kui 5 800 hektaril. Esialgne toetusteks eraldatud summa oli 600 000 eurot ja see suurenes nüüd 750 000 euroni.

“Võrreldes eelmise aasta esimese vooruga on toetust saavate metsaomanike arv kasvanud 20%,“ ütles Erametsakeskuse juhatuse liige Jaanus Aun. “Eriti hea meel on, et just väikemetsaomanikud on hakanud metsa uuendamisega rohkem tegelema.“ Aun lisas, et toetuse eelarve suurendamine ei kata siiski kõigi toetust küsinud metsaomanike vajadusi, kuid süsteem toimib selliselt, et ennekõike vähendatakse rahaliselt suuremate taotluste finantseerimist ning väikemetsaomanikud saavad enda toetuse täismahus kätte.

Metsaseaduse järgi peab omanik rakendama metsa uuendamise võtteid vähemalt 0,5 hektari suuruse pindalaga hukkunud metsaosades või raiesmikel kahe aasta jooksul hukkumisest või raiest arvates, mets peab olema uuenenud 5 aasta jooksul hukkumisest või raiest arvates.

Metsa uuendamise kulud on kuusetaimede istutamise puhul 1000–1200 euro vahemikus hektari kohta, männi puhul 1200–1400 eurot/ha. Kuusetaimi tuleks arvestada hektarile umbes 2000, männitaimi 3000.

Sel aastal saab metsa uuendamise toetuse avaldusi Erametsakeskusele esitada kuni 1. detsembrini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960