Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. november 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomaal lõppesid ulatuslikud tööd lamminiitude heaks

RMK on Soomaal lõpule jõudnud ulatuslike töödega, mis parandavad tingimusi ligi 450 hektari väärtusliku luhaala ehk lamminiidu hooldamiseks. See on hea paljude ohustatud linnu- ja taimeliikide, liblikate ja kahepaiksete elutingimustele.

RMK looduskaitseosakonna peaspetsialisti Kristjan Tõnissoni sõnul on seni paljude Soomaa lamminiitude hooldamine olnud raskendatud või võimatu, kuna hooldamiseks vajaliku tehnikaga ei pääsenud luhaalale. „Kolme aasta jooksul on RMK Euroopa Regionaalarengu Fondi toel hooldamistingimuste parandamiseks panustatud ligi 480 000 eurot,“ sõnas Tõnisson. „Selle raha eest on rajatud ja parandatud teid ja mahasõite, ehitatud sildu, paigaldatud kümneid truupe ning suletud ligi 900 meetrit kraave.“ Teiste seas on valmis saanud näiteks Mulgi kraavi sild Suure-Jaani vallas ning Läti sild Kõpu vallas ning rekonstrueeritud Kiriku siht, Poldi tee, Mulgi heinamaatee, Joosepi tee, Riisa tee, Halliste puisniidu tee ning Vodi tee.

Luhaniite ehk lamminiite on Soomaa rahvuspargis ca 1950 hektarit, sellest hooldatavad olid seni hinnanguliselt 800 hektarit. Lamminiite hooldatakse kas neid alasid niites või seal karjatades. RMK lamminiitude hooldamisega ise ei tegele, vaid rendib alad soovijatele välja. Soomaal on RMK välja rentinud 761 hektarit lamminiitusid, järgmisel aastal lisandub veel vähemalt 80 hektarit. Soomaa rahvuspargi kaitsekorralduskava kohaselt peaks aastaks 2021 olema tagatud 1370 hektari lamminiidu hea seisund.

Soomaa kõrval kuuluvad Eesti esinduslikumate luhaalade hulka Matsalu rahvuspark, Alam-Pedja looduskaitseala ja Koiva-Mustjõe maastikukaitseala.

Edaspidi pühendub RMK Soomaal soode taastamisele, ent vajalikke töid tuleb siiski teha ka poollooduslike koosluste hooldamiseks. „Eelkõige teeme taastamisraiet, et parandada luhaala hooldustingimusi või valmistada ala ette rendileandmiseks, üksikjuhtumite tasemel võime ka edaspidi ehitada ülepääse, mahasõite ja ümberkeeramiskohti ning parandada teelõike,“ sõnas Kristjan Tõnisson.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960