2. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued taimekaitsevahendid turul

Hiljuti on Eestis registreeritud kaks uut taimekaitsevahendit – kasvuregulaator Moddus Start ning umbrohutõrjevahend Avoxa. Räägime lähemalt, millega tegu.

Moddus Start on teraviljadel ning kõrrelistel heintaimedel varaseks kasutamiseks mõeldud kasvuregulaator. Preparaadi kasutamise eesmärk on suurema ja tugevama juuremassi saavutamine, mis parandab omakorda toitainete omastamist, mõjutab otseselt saagikust ning tõstab taliteraviljade puhul sügisesel kasutamisel talvekindlust. Tugevam juurestik on ka esimene samm lamandumise vastu, sest kergematel muldadel toimub lamandumine sageli juurelt – kui juured pole sügavale mulda tunginud, ei suuda need raskeid taimi püsti hoida ning need vajuvad külili. Probleem on teravam suurte saakide ja tuule ning vihmase koristuseelse perioodi korral (viljapead lähevad raskeks). Teine preparaadi kasutamise eesmärk on parem võrsumine ja ühtlasemalt arenenud produktiivvõrsed, samuti kõrre alumise osa tugevdamine. Moddus Start on ka esimene samm taimede pikkuse vähendamisel, mis on eriti oluline pikemakasvuliste sortide puhul.

Soovitame Moddus Starti kasutada kombineeritult juba tuntud Moddus 250 EC-ga. Moddus Start on spetsiaalselt välja töötatud kasutamiseks madalatel teperatuuridel (lubatud kasutada alates +5°C, soovitame alates +7°C) ning tegemist on väga hea segupartneriga, mis vähendab pritsimiste arvu põllul. Toote formulatsioon on täiesti uudne - DC ehk dispergeeruv kontsentratsioon, mis tagab korraliku toime madalatel temperatuuridel ning valgub lehel paremini laiali. Sellise formulaltsiooniga taimekaitsevahendeid on Eesti turul vaid 2, mis mõlemad Syngenta tooted.  Seevastu Moddus 250 EC on emulsioonikontsentraadina, mis tagab kiirema mõju ja parema toime kõrgematel temperatuuridel.

Kuigi Moddus Stardi registreeritud kasutamise aeg on puhmiku kujunemisest viljatupe paotumiseni (faas 25-49, kaeral faasini 32 ning kõrrelistel heintaimede faas 30-49), on parim aeg kasutamiseks teraviljadel puhmiku faasis (faas 25), kaeral faasis 30. Hilisemas kasvufaasis kasutage juba tuntud kasvuregulaatorit Moddus 250 EC, et saavutada kiire kõrt tugevdav ja lühendav toime. Mõlema preparaadi kasutamisel tuleb meeles pidada, et kasutades segus triasoolidega preparaatide toime tugevneb, mistõttu kulunorme võib vähendada.

Avoxa on valiva toimega süsteemne herbitsiid kõrreliste- ja kaheiduleheliste ning mõningate üheiduleheliste umbrohtude tõrjeks tali- ja suvinisul, talirukkil ja -tritikalel. Toimespektri olulisimad umbrohud on tuulekaer, rukki-kastehein, aas-rebasesaba, raiheinad, kesalill, harilik hiirekõrv, vesihein, kõrvikud, põldkannike, põldsinep, raps võõrkultuurina, virn, konnatatar, valge hanemalts, põld-litterhein jne. Preparaat on muuhulgas mõõduka kuni hea mõjuga põldohakale. Kahe toimeaine seguna on tegemist tugeva vahendiga resistentsete umbrohtudega võitlemiseks, kuid lisaks sellele on Avoxa ka hea segupartner.

Avoxa annab võimaluse tõrjuda nisus tuulekaera mitut rinnet ning on väga tugev lahendus tuulekaera tõrjeks talitritikales ja rukkis. Tehes nisul esimese pritsimise Avoxaga, saab varases kasvufaasis tõrjutud nii tuulekaera esimene rinne kui ka muud levinumad umbrohud põllul. Kui tekib vajadus tuulekaera teise rinde tõrjumiseks, saab selleks kasutada Axial 50 EC-d. Kuna Axial 50 EC on soovitatav teiste preparaatidega segus mitte kasutada, on umbrohtude tõrje nisus tähendanud siiani kahte eraldi pritseringi (tuulekaera ja laialeheliste umbrohtude tõrje eraldi). Avoxa näol on laia toimespektriga segu kasutaja jaoks juba valmis tehtud, mis tähendab ühte pritseringi vähem ja kokkuhoidu ajas. Avoxa ei ole registreeritud odrale, mistõttu tuleb odral tuulekaera tõrjeks kasutada siiski Axial 50 EC-d.

Autor: Jaanika Mirka

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960