Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon kinnitas ringmajanduse paketi

Euroopa Komisjon võttis 2. detsembril vastu uue põhjaliku ringmajanduse paketi, et aidata Euroopa ettevõtjatel ja tarbijatel üle minna tugevamale ja täielikumale ringmajandusele, kus ressursse kasutatakse veelgi säästvamalt.

Kavandatud meetmetega aidatakse ringlussevõtu ja korduskasutamise suurendamise kaudu „sulgeda toote olelusring”, millest saavad kasu nii keskkond kui ka majandus.

Kavandatud plaanide kohaselt püütakse kõigist toorainetest, toodetest ja jäätmetest maksimum kätte saada ja need täielikult ära kasutada, säästes seejuures energiat ja vähendades kasvuhoonegaaside heitkoguseid. Ettepanekud hõlmavad kogu olelusringi alates tootmisest ja tarbimisest kuni jäätmekäitluse ja teisese tooraine turuni. Üleminekut ringmajandusele toetatakse rahaliselt rohkem kui 650 miljoni euroga ELi teadusuuringute ja innovatsiooni rahastamisprogrammist „Horisont 2020”. Struktuurifondidest eraldatakse jäätmekäitluse jaoks 5,5 miljardi eurot ning riiklikul tasandil toetatakse investeeringuid ringmajandusse.

Copa-Cogeca peasekretär Pekka Pesonen ütles, et põllumajanduse ja metsandussektori jaoks tähendab ringmajandus energia, vee ja toitainete säästmist ning jätkusuutlikku biomassi tootmist, millega kaasneb märkimisväärne majandus- ja keskkonnakasu. Põllumajandus on juba teinud siin suuri edusamme. Koostöös teiste tarneahela osapooltega, esmatootjast tarbijani, saame minimeerida toidu kadu ja raiskamist – viimase puhul on oluline tarbijate käitumise muutmine, mida on võimalik saavutada koolituse abil. Copa-Cogeca toetab asjakohaseid poliitikameetmeid ringmajanduse poole liikumiseks. Need peaksid olema suunatud investeeringutele, innovatsioonile ning teadussaavutuste ja oskusteabe kättesaadavusele. Esmatähtsad on ka turule suunatud meetmed, mis aitavad EL püsida konkurentsivõimelisena. Sealjuures ei tohi unustada varem seatud  eesmärki poliitikate lihtsustamiseks ja halduskoormuse vähendamiseks. Siiski, ettepanekul korduskasutuse edendamiseks ja tööstusliku sümbioosi loomiseks on ka negatiivne mõju ülalnimetatud eesmärkide täitmisele. Copa-Cogeca on tugevalt vastu biomassi tööstusliku kasutamise eelistamisele.

allikas: EPKK

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960